sigaretten

Sigaretten definitief uit beeld in 2022

Alle 13.000 sigarettenautomaten die nu nog in Nederland staan, moeten in 2022 verdwenen zijn. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft besloten dat het uitstallen van sigaretten vanaf dat jaar officieel verboden is.

Voor de jeugd

Deze nieuwe maatregel moet ervoor zorgen dat roken onaantrekkelijker wordt voor jongeren. Van Rijn licht toe in zijn brief aan de Tweede Kamer: “Roken is erg ongezond en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen. Dat vind ik mijn taak als staatssecretaris van Volksgezondheid. We moeten vooral jongeren helpen om van het roken af te komen en zorgen dat ze niet gaan roken.” Op dit moment is het volgens de partij van Van Rijn, de Partij van de Arbeid, nog te makkelijk voor jongeren om aan sigaretten te komen. Zo kunnen zij de leeftijdscontrole van een sigarettenautomaat omzeilen door een ouder persoon in te schakelen die de tabakswaren voor ze haalt.

Sigaretten uit het zicht

De maatregel houdt niet alleen in dat alle sigarettenautomaten moeten verdwijnen, maar ook dat sigaretten niet meer zichtbaar mogen zijn voor het publiek. Supermarkten moeten er in 2020 al voor zorgen dat de pakjes niet meer getoond worden. Sommige supermarkten verbergen ze inmiddels al op eigen initiatief. Tankstations, boekwinkels en andere verkooppunten krijgen tot 2022 de tijd om een alternatieve plek te zoeken voor de sigaretten.

Voor tabaksspeciaalzaken gelden iets andere regels. Daar mogen sigaretten nog wel zichtbaar in de winkel zijn, maar in de etalage mogen ze niet liggen.

Maatregelen tegen roken

De afgelopen jaren is de Nederlandse overheid bezig met maatregelen nemen die roken minder aanlokkelijk moeten maken. Reclame maken voor tabak is bijvoorbeeld al verboden. Ook staan er sinds een tijd afschrikwekkende foto’s op rookwaren. De maatregelen lijken te werken, want steeds minder Nederlanders roken. Vooral het percentage hoog opgeleide rokers is een stuk lager dan in 1989.

Wat vindt u van de nieuwe maatregel?

(Bron: Algemeen Dagblad, ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Hanneman says:

    “Slagerijen definitief uit beeld in 2020”. Wauw! Stel je voor. Ben al een tijd “vegetarisch” en de verhalen over of de beelden van de bio-industrie zijn mij een gruwel. Dat vlees eten eigenlijk ongezond is, zeker voor de dieren, zou inderdaad moeten leiden tot het uitbannen ván. En dat vindt ik ook. Maar ik zal het niemand opleggen. Want het besluit om te stoppen met het eten van vlees -dús je akkoord verklaren met een walgelijke, barbaarse industrie en handel en voorál onmeetbaar dierenleed- moet toch echt uit de mens zélf komen. Een gehaktbalmotie of aanpassing in de wet biefconsumptie helpt daar niet bij. Ik hoop dus nooit te worden gezien als zo’n positieve, tot actie bereid zijnde, linkse, superbrave niet-vleeseter. Het is al erg genoeg roker te zijn. Bijna iedere sigaret geeft de anti-rook extremisten brandstof. En ze hebben, potverkoffie, nog gelijk ook. Maar ik vind ze betuttelend, opdringerig, eigenlijk brutaal. Want ik ben gewoon verslaafd. Geworden in een tijd waarin door anderssoortige “braven” de sigaret juist werd aanprezen als een must voor ieder weldenkend mens. De club die nu een blauw hoedje verplicht wil stellen voor alle rokers zou eens moeten pleiten voor eenzelfde benadering van alcohol. Daar zijn vast ook fanatici voor te vinden, zéker als het populair blijkt in het journaal en de krant. Bierflesjes met op de etiketten afbeeldingen van overlijdensadvertenties van verkeersslachtoffers door zuiplappen, opgebroken gezinnen als gevolg van zuipgedrag, opsommingen van alle door drankmisbruik veroorzaakte ellende. Nou ja, daar gaat het eigenlijk nu niet over. Waar het over gaat is wat ik van de maatregel vindt. Hoewel ik wel eens last heb van de anti-rookfundamentalisten met hun gedragingen en vijandige benadering moet ik ze gelijk geven. Naar mijn idee is het egoistisch om er tegen te zijn. Eigenlijk denk ik dat alles wat is te bedenken om roken te stoppen gepermitteerd is. Als dat een tabaksverstopwet moet zijn, moet dat het zijn. Amen.