Screening darmkanker lijkt succesvol

Om mensen met darmkanker sneller op te sporen is in 2014 het bevolkingsonderzoek darmkanker ingesteld. Met succes, want in 2015 werden bij meer dan 20.000 mensen poliepen weggehaald die een voorstadium van darmkanker kunnen zijn. Dit blijkt uit de gegevens die minister Edith Schippers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Meer deelnemers in 2015

In 2015 deden 850.000 mensen mee aan het bevolkingsonderzoek. Dat is meer dan in het eerste jaar van het onderzoek. Bij 3700 werd na een vervolgonderzoek kanker ontdekt. In 2014, het jaar van de start van het onderzoek, werden meer dan 700.000 mensen uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Daarvan deed 70 procent uiteindelijk mee. Het onderzoek is gericht op mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar.

Tevreden

Met een percentage van 72,6 procent heeft Nederland het hoogste percentage deelnemers ter wereld aan een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Minister Edith Schippers is tevreden over deze uitkomst. “Omdat je mensen eerder opspoort, is de behandeling vaak minder zwaar en heeft de arts meer mogelijkheden voor behandeling. Dat scheelt veel leed bij patiënten en hun naasten”, aldus de minister.

Vrije keuze

Meedoen is een individuele keuze, het is niet verplicht. De screening is gratis, maar de coloscopie die eventueel gedaan moet worden, gaat af van het eigen risico. “Wacht bij darmklachten niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, maar ga naar uw huisarts. Dit bevolkingsonderzoek is vooral gericht op mensen zonder klachten”, aldus dokter Ted van Essen.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    verontrust says:

    toch er voorzichtig mee zijn. de test is een moment opname. en zelfs zonder bloedverlies kun je begin van darmkanker hebben. denk aan poliepen die (nog) niet bloeden.

    een goede tip voor de darmen, eet elke dag een eetlepel gebroken of hele lijnzaad! ontlasting wordt beter
    en het cholesterol daalt, ik doe dit al meer dan 5jaar. cholesterol zit onder de 5!