bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker ziet zaagtandvormige poliepen over het hoofd

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker mist het overgrote deel van ‘zaagtandvormige’ poliepen, belangrijke voorlopers van darmkanker. Dat concludeert het AMC in Amsterdam in een donderdag 26 januari 2017 verschenen onderzoek.

Uitgroeien tot kankergezwellen

Volgens het academische ziekenhuis ontstaat 15 tot 30 procent van alle darmkankers uit deze poliepen en niet uit de ‘rode, bolle poliepen’ die wel door het bevolkingsonderzoek worden opgespoord. Over de zaagtandvormige poliepen bestaat al lange tijd het vermoeden dat ze nauwelijks een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker, maar dat ligt volgens het AMC anders. “Deze poliepen kunnen wel degelijk uitgroeien tot kankergezwellen en komen vaker voor dan gedacht”, stelt arts en onderzoeker Joep IJspeert in zijn promotieonderzoek.

Voorstadium van kanker

Jaarlijks krijgen zo’n 15.000 Nederlanders te maken met darmkanker. Het is daarmee één van de meest voorkomende vormen van kanker. Het voorstadium van de ziekte is relatief onschuldig, met kleine zwellingen (poliepen) aan de binnenkant van de darm. Die zijn door artsen op te sporen bij onderzoek van de dikke darm, waarbij met een flexibele camerabuis de darm geïnspecteerd wordt (coloscopie). De meeste aandacht gaat hierbij uit naar adenomen, de poliepen waarvan bekend is dat ze kanker kunnen veroorzaken. Deze poliepen hebben een rode kleur en bolle vorm. Zaagtandpoliepen hebben een onopvallende kleur en vorm en zijn lastiger te zien, maar kunnen eveneens darmkanker veroorzaken.

Onzichtbaar tijdens bloedtest

Met de standaard bloedtest in de ontlasting van het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker worden de zaagtandvormige poliepen, zelfs als ze zich al fors hebben ontwikkeld, niet gevonden. Dat komt doordat deze poliepen niet bloeden. Een CT-scan voldoet evenmin om de zaagtandpoliepen op te sporen, omdat de poliepen niet uitstulpen en daardoor voor de CT-scan onzichtbaar blijven.

Aanpassing bevolkingsonderzoek nodig

IJspeert vindt dat er meer scholing nodig is voor zowel maag-darm-lever-artsen als pathologen zodat zij dit type poliep beter leren herkennen. Daarnaast denkt hij dat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld met nieuwe testen die in de ontlasting ook cellen van de zaagtandpoliepen kunnen opsporen. Mensen met een hoog risico op darmkanker zijn dan nog beter te identificeren.

Lees ook: Kennis over darmkanker is een belangrijk wapen.

(Bron: ANP, amc.nl)

Geef een antwoord