Rosa

Slokdarmkanker is een echte sluipmoordenaar

2 Miljoen Nederlanders hebben een maag-, lever of darmziekte. Soms onschuldig, maar vaak heel ernstig. Een snel stijgend aantal Nederlanders heeft een agressieve vorm van kanker in 1 van de spijsverteringsorganen. Ons land staat momenteel wereldwijd 2e op de ranglijst van landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. De afgelopen 15 jaar is het aantal patiënten verdubbeld. Slokdarmkanker is een echte sluipmoordenaar, een vorm van kanker die vaak pas laat wordt ontdekt en dan is er weinig meer tegen te doen. Het tijdig ontdekken en behandelen van slokdarmkanker is dus van groot belang.

De Maag Lever Darm Stichting zet alles op alles om slokdarmkanker te voorkomen en de genezingskans te vergroten. Want dat is hard nodig. Helpt u mee in de strijd om slokdarmkanker te voorkomen? Bel 0800 – 1323 (gratis) of doneer online.

Vaak (te) laat ontdekt

Als kanker wordt ontdekt in een vroeg stadium, neemt de kans op een succesvolle behandeling en langere overleving aanzienlijk toe. Dit geldt zeker voor slokdarmkanker. Elke dag krijgen 7 mensen de diagnose. Helaas wordt de diagnose bij het merendeel van de patiënten in een te vergevorderd stadium vastgesteld. Hierdoor is de kans op genezing laag. 3 op de 4 mensen overlijdt binnen 5 jaar aan deze ziekte. Als de diagnose op tijd gesteld wordt, verbetert de kans op genezing tot wel 50 procent. “Het tijdig ontdekken van slokdarmkanker en het tijdig behandelen van patiënten is dus van groot belang”, aldus arts-onderzoeker Yonne Peters van het Radboudumc. Peters onderzoekt hoe we deze vorm van kanker in een vroeg stadium kunnen opsporen.

Signalen en klachten

Slokdarmkanker geeft vaak geen klachten. Dat maakt het zo’n sluipmoordenaar, die we moeten stoppen. Pas als er slikklachten zijn, merken mensen iets. En dan is het dus al te laat. Vaak is de ziekte dan al ver gevorderd en moeten zware behandelingen ingezet worden. Een deel van de mensen dat slokdarmkanker heeft, had al lang last van maagzuurklachten. En nu wil ik zeker mensen niet nodeloos ongerust maken, want iedereen heeft wel eens last van maagzuur. En die klachten hoeven niet ernstig te zijn en kunnen aan andere ziekten gerelateerd zijn. Maar als je er echt langdurig meermalen per dag last van hebt en het je leven negatief beïnvloedt, moet je echt naar de dokter “, aldus Bernique Tool, van de Maag Lever Darm Stichting.

Vroegtijdig opsporen darmkanker effectief

Bij darmkanker, een andere veelvoorkomende kankersoort, blijkt vroege opsporing heel effectief. Door de mogelijkheid om darmkanker in een vroeg stadium via het bevolkingsonderzoek op te sporen redt dit op dit moment al 1400 levens per jaar. 3 academische centra in Nederland hebben daarom de handen ineengeslagen om onderzoek te doen naar hoe ze slokdarmkanker ook in een vroeg stadium kunnen ontdekken.

Over de Maag Lever Darm Stichting

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Hoe eerder slokdarmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. Daarom financiert de Maag Lever Darm Stichting wetenschappelijk onderzoek om slokdarmkanker vroegtijdig op te sporen en te voorkomen.

Te gast in Tijd voor MAX is oud-profvoetballer Dirk Kuyt, die zijn vader verloor aan deze ziekte. En het verhaal van Rosa Beers komt aan bod. In de zomer van 2017 krijgt ze problemen met slikken. Kort daarna volgt de diagnose slokdarmkanker. Anderhalf jaar later overlijdt ze op 44-jarige leeftijd. Kort voor haar dood neemt ze een videoboodschap op waarin ze een emotionele oproep doet voor meer onderzoek naar deze heftige vorm van kanker.

De Maag Lever Darm Stichting zet alles op alles om slokdarmkanker te voorkomen en de genezingskans te vergroten. Want dat is hard nodig. Helpt u mee in de strijd om slokdarmkanker te voorkomen? Bel 0800 – 1323 (gratis) of doneer online.

De uitzending van Tijd voor MAX op 23 januari 2019, 17.05 uur op NPO 1, wordt mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting.

Geef een reactie