Keer Diabetes2 Om

Resultaten leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om veelbelovend

Door het aanpassen van hun leefstijl kunnen mensen met diabetes type 2 geheel of gedeeltelijk van hun klachten af komen. Het lijfstijlprogramma Keer Diabetes2 Om, van de Stichting Voeding Leeft en zorgverzekeraar VGZ, bestaat sinds 2015 en laat hierin inmiddels veelbelovende resultaten zien.

Geen insuline meer

Zo’n 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Het lichaam maakt dan te weinig insuline aan of het is ongevoelig voor het hormoon. Op den duur kan dat leiden tot hart- en vaatziekten, blindheid en nierschade. Overgewicht, te weinig bewegen, erfelijke aanleg en hogere leeftijd vergroten de kans op de ziekte. Gebleken is dat met behulp van het programma Keer Diabetes2 Om 87 procent van de deelnemers na 12 maanden geheel of gedeeltelijk van de ziekte af is en 38 procent hoeft geen insuline meer te gebruiken.

Koolhydraten in de ban

Keer Diabetes2 Om is in 2015 als proef begonnen in Uden. Inmiddels wordt het op 6 plekken aangeboden, met duizenden deelnemers. Deelnemers werken in een groep onder begeleiding van artsen, diëtisten, koks en coaches aan verandering van hun leefstijl. Huisarts Nynke van der Zyl is medisch eindverantwoordelijk voor het programma. Tegenover NOS zegt zij: “Het is nadrukkelijk geen afval-programma, geen crash-dieet. Je leert je voeding aan te passen door er zoveel mogelijk koolhydraten uit te halen. En de resultaten zijn fantastisch.” Naast het aanpassen van het voedingspatroon wordt ook naar de beweging gekeken. Wandelen, fietsen of sporten zijn daarin belangrijk.

Uitbreiding programma

De initiatiefnemers willen dat het programma wordt opgenomen in het basispakket. Nu de resultaten zo goed zijn, wordt het programma in elk geval uitgebreid. De gemeente Rotterdam heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten waardoor enkele duizenden inwoners de mogelijkheid krijgen mee te doen. Zorgverzekering VGZ vergoedt voor haar verzekerden de meeste kosten van het programma.

Lees ook: voedingstip diabetes type 2.

(Bron: NOS, AD)

Geef een reactie

Reactie

    Liesbeth Oerlemans says:

    Ik ben zelf een groot voorstander van paprika in plaats van pillen maar laten we de realiteit niet uit het ook verliezen. Keer Diabetes 2 Om: niet 87% heeft resultaat maar 17%? liesbethoerlemans.com/2018/04/keer-diabetes-2-om-niet-87-heeft_47.html