diabetes type 2

Medicijnen eruit, dieet erin: nieuw handboek helpt huisarts beter te adviseren over diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak medicijnen voorgeschreven van hun huisarts, terwijl een dieet in meestal veel effectiever is dan pillen en insuline. Vandaag, op 24 september 2018, verschijnt het eerste handboek voor huisartsen waarin staat hoe zij hun patiënten van de medicijnen en aan een gezond dieet kunnen helpen. 

Meteen aan de medicijnen

Het handboek is de eerste in zijn soort en moet huisartsen leren dat dat een gezonde levensstijl diabetes 2 kan helpen genezen. Nu krijgen patiënten vaak medicijnen voorgeschreven als bij hen de ziekte wordt geconstateerd. Waarom artsen dit doen is onduidelijk, maar mogelijk heeft het iets te maken met het feit dat artsen tijdens hun studie minimaal les krijgen over hoe  aanpassingen in de levensstijl een ziektebeeld kunnen beïnvloeden. En dat terwijl er heel vele aandoeningen en ziektes zijn die veroorzaakt  worden door zaken als roken, te weinig slapen, slecht eten en te weinig bewegen.

Gezonder leven

Deze vlieger gaat ook op voor diabetes type 2. Deze vorm van diabetes is de meest voorkomende in Nederland en wordt vroeger ook wel aangeduid als ouderdomssuiker. Dit insinueert dat alleen oudere mensen het krijgen, maar dat is niet waar. De kans dat iemand deze ziekte krijgt, neemt toe naarmate iemand ouder wordt, maar een ongezonde levensstijl en erfelijkheid dragen ook bij aan de ontwikkeling van de ziekte. Diabetes type 2 patiënten reageren niet goed meer op insuline, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten en de bloedsuikerspiegel stijgt.  1,2 miljoen mensen die hier last van hebben, gebruiken medicijnen om de bloedsuiker in toom te houden. Volgens huisarts Tamara van Weijer kan 50 tot 70 procent van hen stoppen met deze medicijnen als zij gezonder zouden gaan leven. Dat zegt de arts in een interview met NRC.

Hulp van de huisarts

Gezonder gaan leven is voor velen echter makkelijker gezegd dan gedaan, waardoor hulp van de huisarts van groot belang is. Momenteel ondersteunt de huisarts vaak te weinig, maar door het nieuwe handboek en de bijbehorende nascholing, kunnen artsen deze taak in de toekomst beter vervullen. Vanaf november 2018 worden de eerste huisartsen al nageschoold door de artsenvereniging Arts en Leefstijl en zorgverzekeraar VGZ.

Keer Diabetes2 Om

VGZ zet zich al sinds 2015 in voor het bestrijden van diabetes type 2 met levensstijlwijzigingen. De verzekeraar begint in dat jaar samen met Stichting Voeding Leeft het programma Keer Diabetes2 Om, waarbij diabetespatiënten hun levensstijl aanpassen met de hulp koks, artsen en diëtisten. Keer Diabetes2 Om is een proef, maar de resultaten liegen er niet om. Al na 12 maanden is 87 procent geheel of gedeeltelijk genezen en 38 procent hoeft geen insuline meer te gebruiken.

Lees ookvoedingstip diabetes type 2.

(Bron: archief, NRC, AD. ANP, Diabetesfonds)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Al minstens 10 jaar lang probeert de arts ondersteuner mij aan de medicijnen te krijgen, door mij bang te maken voor diabetes en hartfalen. Ik ben nu 65 jaar oud. Elk jaar laat ik mijn bloed controleren en is er geen enkele reden voor ongerustheid. Mijn gewicht is normaal en stabiel, de leverfunctie is normaal en mijn cholesterol is iets hoger als gemiddeld, maar binnen de norm. Ik ben nog nooit ziek geweest, behalve Astma, sinds 10 jaar geleden. Waarvoor ik een inhaler gebruik (die in Nederland veel te duur is. €59 in vergelijking met Belgie €14). Een paar broers van mij, die wel cholesterol verlagend Simvastine gebruiken, klagen over: spierpijn, evenals pijn in de botten, maagklachten, vergrootte lever en nieren, nachtmerries, vermoeidheid, en zelfs hartkloppingen. Het lijkt erop dat de bevolking zieker gemaakt wordt met chemicaliën, ten voordele van de farmaciemaffia.

    Ik denk dat een gezond dieet, veel meer gezondheid oplevert en heel veel ziektekosten bespaard.

      Maximini says:

      @oosterwijck, medicijnen, ook corticosteroïden, zorgen voor verliezen aan vitaminen en mineralen. Statines verminderen daarnaast de werking van een bepaald enzym; DPP-IV. Corticosteroïden werken verhogend op het cortisol in je lichaam. Bloedonderzoek zegt niet alles. Veel mensen hebben te maken met insulineresistentie. Wat vooral meetbaar is zijn de gevolgen daarvan, zoals diabetes en pcos en nog veel meer aandoeningen.
      Astma is met de juiste voeding, zorgen voor een goede darmflora en met bepaalde voedingssupplementen ook gunstig te beïnvloeden. Bij astma werkt histaminerijke voeding ontregelend. Verder spelen er ontstekingsreacties een rol. Ik kom ook wat tegen over dat er een verband kan zijn tussen buikvet en astma.