elektrische tandenborstel

Poetsen met een elektrische tandenborstel doet u zo nooit meer verkeerd

Door goed te poetsen, voorkomen we problemen aan het gebit. Tegenwoordig gebeurt dit veelal met een elektrische tandenborstel. Met deze borstel moet heel anders gepoetst worden dan met de handtandenborstel. Met de volgende poetstechnieken houdt u uw gebit gezond.

Hand- of elektrische tandenborstel

In uw mond barst het van bacteriën die tandvleesproblemen, gaatjes, een slechte adem en tandsteen kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat u uw tanden goed poetst. Voor de meeste mensen is 2 keer per dag 2 minuten genoeg om ze weg te krijgen. De slechte bacteriën zijn vooral te vinden in het wit-gelige laagje op de tanden. Dit ruwe laagje noemen we tandplak. Dit is makkelijk te verwijderen door het weg te poetsen. De meeste mondhygiënisten raden hiervoor een elektrische tandenborstel aan. Er wordt in de poetstijd namelijk meer tandplak verwijderd dan met een handtandenborstel.

tandenpoetsen
Lees ook: Hoe en hoe vaak poetst u uw tanden het best?

Zet geen druk

Hoewel de elektrische tandenborstel meer tandplak verwijdert, kan deze ook schade aanrichten. Er wordt vaak te veel druk uitgeoefend op het gebit. Als u te krachtig en te lang met de tandenborstel poetst, kunt u last krijgen van terugtrekkend tandvlees. U poetst dan letterlijk uw tandvlees naar beneden waardoor de tanden bloot komen te liggen. Hierdoor loopt u meer kans op ontstoken tandvlees en overgevoelige tanden. Sommige elektrische tandenborstels hebben een ‘poetsdruksensor’ die waarschuwt wanneer er te veel druk wordt gezet tijdens het tandenpoetsen.

Tandenborstel
Lees ook: Wat is beter? Tandenborstel wel of niet nat maken en voor of nadat er tandpasta op gaat?

De juiste poetstechniek

Om mondproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat u juiste poetstechniek toepast en dus geen druk uitoefent. Met de handtandenborstel maken we korte heen-en-weerbewegingen, maar dit is met de elektrische tandenborstel niet nodig. Zet de kop van de tandenborstel schuin tegen het tandvlees aan en laat de borstel een paar seconden draaien. U hoeft dus geen bewegingen te maken met uw hand. Ga zo uw hele gebit af en vergeet niet de binnen- en bovenkant van uw gebit te poetsen. Zo wordt uw gebit helemaal schoon en voorkomt u dat u het tandvlees beschadigt.

(Bron: Consumentenbond, mondhygienisten.nl, oergezondemond.nl)

Geef een antwoord

Reactie

  1. WIM VAN STRALEN says:

    HET IS HEEL SIMPEL ALS JE EEN ELEKTRISCHE TANDENBORSTEL HEB LAAT DE BORSTEL HET WERK DOEN 2 SSEC. ZELF TELLEN OP JE TAND TOT JE OP ANDERHOEK BENT EN ALS JE TIMER HEB GEEFT HIJ ZELF AAN WANNEER AAN DE VOORKANT EN ACHTERKANT KLAAR BENT HET DUUR TOTAAL 2 MIN.