Pijn prikplek

Pijn op de prikplek verminderen na vaccinatie (tegen corona)

Een veelgehoorde bijwerking van een vaccinatie (tegen corona) is pijn op de prikplek. Dit is een normale reactie van het lichaam en betekent dat er een afweerreactie in gang gezet is. De klachten zijn meestal binnen 1 tot 3 dagen over, maar er zijn wel een aantal dingen die u tot die tijd kunt doen om de pijn te verminderen.

Pijn op de prikplek

Op de plek van de inenting kunt u 1 of enkele dagen na de vaccinatie tijdelijk wat stijfheid, pijn, warmte of een zwelling ervaren. Als de prikplek warm en gezwollen aanvoelt, kunt u dit verminderen door te koelen. Leg hiervoor een koud gemaakt washandje of theedoek op de gezwollen plek. Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat kan bevriezing veroorzaken.

Aan dokter Ted vragen we wat het beste tegen pijn op de prikplek gedaan kan worden. Dokter Ted: “Paracetamol is de beste bestrijding voor dat soort pijn. Voor volwassenen maximaal 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg. Meestal duurt de pijn maar een dag of 2. Koelen van de plek kan soms ook wat verlichting geven. Een beetje rustig aan doen met de spieren is ook aan te raden.”

paracetamol
Lees ook: Wat is beter, een paracetamol voor of na de vaccinatie innemen?

Aanhoudende klachten

Houden de klachten na de prik langer aan dan 3 dagen? Of heeft u klachten die passen bij corona, zoals verkoudheid, hoesten of plotseling verlies van reuk of smaak, laat u dan testen op corona. Heeft u een andere klacht na de prik? Meld dit dan bij het bijwerkingen centrum Lareb. Verlopen uw klachten ernstig of kloppen ze voor uw gevoel niet, dan is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

angst voor naalden
Lees ook: Angst voor naalden in coronatijd, wat is er te doen aan prikangst als u gevaccineerd moet worden?

Hoe ontstaat een bijwerking?

Bijwerkingen van vaccins ontstaan meestal door een reactie van het lichaam op het vaccin. Vaccins worden op verschillende manieren gemaakt en bevatten deeltjes van een virus of een bacterie (dode vaccins), of bevatten verzwakte virussen of bacteriën (levend verzwakte vaccins). Wanneer deze deeltjes of de verzwakte virussen of bacteriën via het vaccin in het lichaam komen, wil het lichaam die ‘opruimen’. Het immuunsysteem komt dan in actie en zo bouwt het lichaam afweer op tegen het virus of de bacterie. Omdat het om dode of verzwakte deeltjes gaat, kunt u van de vaccinatie niet de infectieziekte zelf krijgen. Na vaccinatie tegen corona is het wel mogelijk dat u wat griepachtige klachten krijgt, zoals verhoging of wat koorts, spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dat betekent dat het afweersysteem in het lichaam aan het werk is en meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen.

Herhalingsprik

Als u lichte bijwerkingen heeft, hoeft u niet te wachten met het halen van de 2e prik. U kunt de 2e vaccinatie gewoon nemen.

(Bron: GGD, Rijksoverheid, Thuisarts, RIVM, dokter Ted)

Geef een antwoord

Reacties (10)

  Marchispa says:

  op 27 februari kreeg ik de 1e AZ vaccinatie. Normale bijverschijnselen als gevoeligheid rond de prikplek, wat spierpijn. Was binnen twee dagen weg.
  Na 1 week echter begon de prikplek op te zetten en werd de huid rondom steeds roden. Die rode plek werd steeds groter tot over de hele bovenarm. Foto van gemaakt en naar de huisarts gestuurd. Het gaf niet, kon geen kwaad. Gelukkig.
  Twee -en-halve week na de prik begon de roodheid ect te verdwijnen, de zwelling werd ook langzaamaan minder. Nu op 30 maart zit er nog steeds een lichte zwelling onder de huid van de prikplek.
  Dit alles ook aan Lareb doorgegeven.

  De 1e keer dat ik een reactie kreeg met zwelling en jeuk was bij de Griepprik in 2020. Nu dus een week na de prik.
  Ik kijk niet uit naar de 2e vaccinatie vanwege mogelijk nog meer reactie.

   Willie 75 says:

   Hoe is het afgelopen, ik heb 10 dagen geleden mijn vaccinatie gehad en heb ook deze klachten.

   Mike Oxlong says:

   Ik eet poep

  MargaM says:

  Op 19 maart j.l. ben ik gevaccineerd met het Atra Zenica vaccin. En zit als gebruiker van bloedverdunners sinds die tijd aardig in de zenuwen vanwege de mogelijke bijwerkingen. Ik heb inderdaad af en toe pijnlijke kuiten. Van de prik zelf geen dikke of pijnlijke plek gehad. Ik kreeg de tip om met je geprikte arm in het rond te zwaaien. Suggestie? Bij mij heeft het geholpen. Op naar prik 2.

  GGreen says:

  Nou, die pijn van de Pfizer prik die ik gisteren kreeg neem ik graag op de koop toe. Paar dagen later ben je het allemaal toch weer vergeten, tenzij je lijf heftiger reageert dan de mijne. Door een aanrijding 2 weken geleden heb ik wat gebroken en gekneusde ribben (8) en dat doet dus echt pijn, m.n. als je in bed gaat liggen. Slik alleen paracemol want ik wil niet dat alle pijn weg wordt gepoetst, het is tenslotte mijn lijf dat bezig is de boel te repareren en daar wil ik me wel bewust van blijven. Wel een beetje zuur dat het er op lijkt dat de pijn in ribbenkast flink erger geworden is vlak na zetten 1ste prik, nu 24 uur geleden. Toch merk ik nu al weer een beetje dat de pijn lijkt terug te keren naar oude niveau van voor de prik. Wel een gedoe allemaal, maar fijn dat ik gevaccineerd ben.

  Ingenijenes says:

  Zaterdag 19 juni 2de prik van Astra gehad.
  eerste prik ziek geweest,tweede prik totaal geen last van gehad…mijn dochter heeft veel pijn in haar arm ervan en kan er niks meer mee

  keesje says:

  had ik nog maar pijn van de prik ,maar heb 10 weken dood vermoeid op bed gelegen en spierpijn nou de dozen paracetamol vlogen de kast uit , en aan gezien dokter geen wonderpil had , maar wel hartstikke broert was , ben nu begonnen vorige week aan acupunctuur top een aanrader echt chinese he heb energie weer voor 80procent terug de spierpijn 20procent dus ga nog even door maar heb 10weken van mijn leven verknald , pfizer. ben reuma pacient.

  ikkeniet says:

  Gisteren 2e prik moderna gehad.
  Het zou niet nodig zijn om 2 prikken te nemen als je corona hebt gehad ongeacht hoelang geleden.
  Van dat verhaal geloof ik dus helemaal niks, ik heb gewoon gekozen voor 2 vaccinaties.
  Ik heb nu wel veel meer pijn op de prikplaats dan na de 1e vaccinatie.
  Weet niet of het aan de persoon ligt die prikt of dat dat zo hoort.
  Toch erg blij dat ik 2 gehaald heb, ik val namelijk met copd gold 3 in risicogroep, maar heb daarvoor NOG STEEDS GEEN oproep gehad ondanks klagen bij Ggd en huisarts.
  Ik kreeg een uitnodiging vanwege mijn leeftijd, dus toen maar afspraak gemaakt.
  Maargoed, gaat om pijn prikpkek, en die heb ik nu dus behoorlijk erger dan na 1e prik.

   Madee says:

   Ik heb donderdag mijn 2e prik Moderna gekregen en deze keer veel meer last op de prikplek. Rood, opgezet, pijnlijk en heel warm. Ik heb zelf de indruk dat het ligt aan hoe de prik is gezet. Het duurt nu wel lang, deze bijwerking.

  Justme58 says:

  Na de eerste vaccinatie (pfizer) kreeg ik het advies om goed te bewegen met je arm, de ramenzeembeweging zou goed zijn. Ik ben in de tuin gaan werken, veel met mijn handen boven mijn hoofd, de arm was wat pijnlijk maar te verwaarlozen.
  Na de tweede vaccinatie naar het strand gegaan en veel in zee gezwommen met krachtige slagen, geen pijnlijke arm gehad.