Pijn prikplek

Pijn op de prikplek verminderen na vaccinatie (tegen corona)

Een veelgehoorde bijwerking van een vaccinatie (tegen corona) is pijn op de prikplek. Dit is een normale reactie van het lichaam en betekent dat er een afweerreactie in gang gezet is. De klachten zijn meestal binnen 1 tot 3 dagen over, maar er zijn wel een aantal dingen die u tot die tijd kunt doen om de pijn te verminderen.

Pijn op de prikplek

Op de plek van de inenting kunt u 1 of enkele dagen na de vaccinatie tijdelijk wat stijfheid, pijn, warmte of een zwelling ervaren. Als de prikplek warm en gezwollen aanvoelt, kunt u dit verminderen door te koelen. Leg hiervoor een koud gemaakt washandje of theedoek op de gezwollen plek. Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat kan bevriezing veroorzaken.

Aan dokter Ted vragen we wat het beste tegen pijn op de prikplek gedaan kan worden. Dokter Ted: “Paracetamol is de beste bestrijding voor dat soort pijn. Voor volwassenen maximaal 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg. Meestal duurt de pijn maar een dag of 2. Koelen van de plek kan soms ook wat verlichting geven. Een beetje rustig aan doen met de spieren is ook aan te raden.”

Aanhoudende klachten

Houden de klachten na de prik langer aan dan 3 dagen? Of heeft u klachten die passen bij corona, zoals verkoudheid, hoesten of plotseling verlies van reuk of smaak, laat u dan testen op corona. Heeft u een andere klacht na de prik? Meld dit dan bij het bijwerkingen centrum Lareb. Verlopen uw klachten ernstig of kloppen ze voor uw gevoel niet, dan is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

angst voor naalden
Lees ook: Angst voor naalden in coronatijd, wat is er te doen aan prikangst als u gevaccineerd moet worden?

Hoe ontstaat een bijwerking?

Bijwerkingen van vaccins ontstaan meestal door een reactie van het lichaam op het vaccin. Vaccins worden op verschillende manieren gemaakt en bevatten deeltjes van een virus of een bacterie (dode vaccins), of bevatten verzwakte virussen of bacteriën (levend verzwakte vaccins). Wanneer deze deeltjes of de verzwakte virussen of bacteriën via het vaccin in het lichaam komen, wil het lichaam die ‘opruimen’. Het immuunsysteem komt dan in actie en zo bouwt het lichaam afweer op tegen het virus of de bacterie. Omdat het om dode of verzwakte deeltjes gaat, kunt u van de vaccinatie niet de infectieziekte zelf krijgen. Na vaccinatie tegen corona is het wel mogelijk dat u wat griepachtige klachten krijgt, zoals verhoging of wat koorts, spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dat betekent dat het afweersysteem in het lichaam aan het werk is en meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen.

Herhalingsprik

Als u lichte bijwerkingen heeft, hoeft u niet te wachten met het halen van de 2e prik. U kunt de 2e vaccinatie gewoon nemen.

(Bron: GGD, Rijksoverheid, Thuisarts, RIVM, dokter Ted)

Geef een reactie

Reactie

 1. Marchispa says:

  op 27 februari kreeg ik de 1e AZ vaccinatie. Normale bijverschijnselen als gevoeligheid rond de prikplek, wat spierpijn. Was binnen twee dagen weg.
  Na 1 week echter begon de prikplek op te zetten en werd de huid rondom steeds roden. Die rode plek werd steeds groter tot over de hele bovenarm. Foto van gemaakt en naar de huisarts gestuurd. Het gaf niet, kon geen kwaad. Gelukkig.
  Twee -en-halve week na de prik begon de roodheid ect te verdwijnen, de zwelling werd ook langzaamaan minder. Nu op 30 maart zit er nog steeds een lichte zwelling onder de huid van de prikplek.
  Dit alles ook aan Lareb doorgegeven.

  De 1e keer dat ik een reactie kreeg met zwelling en jeuk was bij de Griepprik in 2020. Nu dus een week na de prik.
  Ik kijk niet uit naar de 2e vaccinatie vanwege mogelijk nog meer reactie.