Duur 06:30
Gepubliceerd op 20 oktober 2020

Dokter Ted en andere sprekers over het belang van de griepprik in coronatijd

Dit jaar staat tijdens de Nationale Griepprikdag op woensdag 21 oktober 2020 het belang van de griepprik in tijden van Covid-19 centraal. Dokter Ted en enkele andere sprekers, zoals Staatssecretaris Paul Blokhuis en hoogleraar cardiologie van het Amsterdam UMC Leonard Hofstra, vertellen u via een webinar over het nut en de noodzaak van vaccineren tegen influenza in coronatijd.

Webinar vaccineren in coronatijd

Tijdens het online webinar zal dokter Ted, tevens voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting, de inleiding houden over de stand van zaken van de griepprik voor risicopersonen in Nederland. Ook vertelt hij over de ontwikkelingen sinds de vorige Nationale Griepprikdag in 2019. Leonard Hofstra, hoogleraar cardiologie van het Amsterdam UMC, licht de gevolgen van influenza op het hart en de bloedvaten toe en benadrukt het belang van de griepprik voor patiënten met hartvaatziekten. Ook wordt onder andere de invoering van de pneumokokken-vaccinatie voor ouderen van 73 tot en met 79 jaar besproken.

Deelnemen aan het webinar

Het webinar over influenza in coronatijd vindt plaats op woensdag 21 oktober van 14.00 tot 15.00 uur. Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp kan zich ervoor aanmelden. En via de chat kan iedere deelnemer dan vragen stellen aan het panel. Update 22 oktober, via onderstaande video kunt u de video van het webinar bekijken.

Onderzoeksresultaten: hoe denkt u over vaccineren?

Tijdens de Nationale Griepprikdag worden ook de eerste resultaten bekend gemaakt van het wetenschappelijke onderzoek dat het VU medisch centrum uitgevoerd heeft. Via een vragenlijst is onderzocht hoe de Nederlandse bevolking over vaccinaties denkt. Dokter Ted en de rest van de onderzoeksgroep geven antwoord op de prangende vragen die tijdens het onderzoek naar voren gekomen zijn. In de video bij dit artikel ziet u ook al verschillende van de vragen en zaken die de deelnemers van het onderzoek bezig houden beantwoord.

Tekort griepprik?

De afgelopen jaren is er een licht stijgende lijn te zien in het aantal influenza vaccinaties onder Nederlanders. In verband met het coronavirus is de verwachting dat er dit jaar een nog grotere stijging te zien zal zijn. Uit voorzorg heeft het RIVM daarom 500.000 extra vaccins ingekocht. Er is ook rekening mee gehouden dat een bezoek aan de huisartsenpost voor de griepprik in coronatijd juist een obstakel kan zijn voor mensen uit de risicogroep. Waardoor het aantal vaccinaties achter kan blijven. Het AD meldt echter op maandag 19 oktober dat er een dreigend tekort dreigt, nu huisartsen merken dat de animo enorm hoog is. Dokter Ted verwacht dat er tijdens de Nationale Griepprikdag verdere aandacht aan wordt besteed door het RIVM.

Tijd voor MAX

Op dinsdag 20 oktober zijn cardioloog Leonard Hofstra en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder te gast bij Tijd voor MAX en op woensdag 21 oktober bespreekt dokter Ted het onderwerp bij Tijd voor MAX. Beide dagen te zien om 17.10 uur op NPO 1.

Lees ook: griepprik in coronatijd, hoe gaat dat nu in zijn werk?

(Bron: dokter Ted, Tijd voor MAX, ANP, AD)

Geef een reactie

Reactie

    IK Lieneke says:

    Dr Ted, er staan lange rijen voor de griepprik. Er schijn niet genoeg om te vaccineren te zijn. 31 oktober kan ik een prik halen. Of 2 november. Ik ga 2 november en bel eerst de assistente om te vragen of er nog is. Als veel mensen de prik hebben genomen en niet zo snel ziek worden is de kans om het te krijgen ook minder, toch? Dit jaar sla ik over, het blijft een kans, dus ik doe gewoon een mondkapje op en om mezelf te beschermen, heb ik handgel met alcohol, bij me en…..was mijn handen KAPOT ehh nou dat ook weer niet. Gewone hygiëne net als altijd alleen iet meer, vind ik goed..

Bekijk ook

Meer