paracetamol

Wat is beter, een paracetamol voor of na de vaccinatie innemen?

Een minder leuke kant van het coronavaccin is dat het bijwerkingen kan geven. Voor sommige klachten als hoofdpijn, spierpijn of pijn op de prikplek, kan een paracetamol verlichting bieden. Maar is het verstandig om dat preventief in te nemen, of toch beter na het vaccineren? 

Aanmaken antistoffen

Na het zetten van een vaccin gaat ons lichaam aan de slag met het aanmaken van antistoffen. Dat geldt niet anders voor het coronavaccin. Dat een vaccin wat bijwerkingen geeft, is niet ongewoon. Het lichaam gaat namelijk aan de slag en maakt antistoffen tegen het virus aan. Dat dit gepaard gaat met klachten is heel gebruikelijk. Spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, rillingen, gewrichtspijn, koorts en misselijkheid zijn een aantal van de bijwerkingen van het coronavaccin.

Paracetamol voor of na vaccinatie?

Wie last krijgt van bijwerking kan ter verlichting paracetamol innemen. Maar kan het kwaad om dit eventueel preventief in te nemen? We legde de vraag voor aan dokter Ted van Essen. “Kwaad kan het niet, maar ik zou adviseren om het na het vaccineren te doen. En dan ook alleen als het echt nodig is.” Ook 2 artsen van Dokter Media adviseren om de paracetamol na het vaccineren in te nemen.

Onderzoek

Het is nog niet definitief vastgesteld, er wordt nog onderzoek naar gedaan, maar er zou een kans bestaan dat als u voor het vaccineren paracetamol inneemt, het lichaam minder antistoffen aanmaakt. Maar zoals gezegd, dit is nog niet bewezen. U bent sowieso pas goed beschermd na de 2e prik. Voor wie corona heeft gehad en binnen een half jaar het vaccin krijgt, is dit al na de 1e prik.

Zekere voor het onzekere

“Heeft u klachten, neem dan pas een paracetamol. Dat kan geen kwaad en verlicht de pijn. Dus voor het zekere van het onzekere, beter na de vaccinatie”, aldus dokter Ted. Het RIVM adviseert niet de aangegeven hoeveelheid die staat vermeld in de bijsluiter te overschrijden. Vertrouwt u de klachten niet? Neem dan contact op met uw huisarts.

(Bron: dokter Ted van Essen, RIVM, Dokter Media, Margriet)

Geef een reactie

Reacties (13)

  Haagse Harrie says:

  Het beste is de vaccinatie niet te nemen. Het geheel is gebaseerd op bangmakerij, voor een virus met eenzelfde sterftecijfer als een gewone influenzavirus. In 2017 en 2018 is ook geen paniek uitgebroken. Het enige dat er toen gezegd werd is: “Het heerst, hè?” “Ja, het heerst!” Nu is het ineens een pandemie. Waar het om gaat is The Great Reset. DIE moet uitgevoerd worden en daar wordt corona voor misbruikt.

   GDGD says:

   Beetje onnozel verhaal, je zal maar dierbaren hebben verloren aan deze pandemie. Heb gelukkig mijn vaccinatie gehad, voor Haagse harrie: dit vooral niet doen, het is maar een griepje toch?

   Anngelique says:

   Tijdens de polio tijd waren er ook mensen die zo reageerden.
   Uit geloofsovertuiging of andere overtuiging.
   Helaas zijn er nu nog mensen die vanwege de overtuiging van hun ouders gehandicapt zijn geraakt door de polio.
   Spaanse griep begon ook als een onschuldig griepje.
   Het gevaar met een onbekend virus is het muteren.
   Het onschuldige griepje werd een dodelijke griep en muteerde in dood weefsel op je huid en dodelijk.
   Waarom zouden we dit met het virus ook willen ?
   Laten we blij zijn dat we dmv een vaccinatie het virus terug of hopelijk weg kunnen krijgen.
   Als we allemaal meedoen en wat meer vertrouwen in de medici hebben, lukt dit

   Adriaan K says:

   Het verhaal van Haagse Harry is net zo onnozel om maar alles te geloven wat je voorgezet wordt.
   Dat zo’n beetje iedereen die overlijdt onder Corona geschoven wordt is zo langzamerhand wel bekend.
   Dat er in 2018 bijna zo’n 10.000 griepdoden waren is ook waar. Dat er sinds 2020 maar een handje vol mensen nog overlijden aan griep is volgens de (gemanipuleerde) cijfers ook waar!
   M.a.w. de waarheid ligt in het midden en hou op elkaar onnozel te noemen. Luister liever naar elkaar!

   Heer Bommel says:

   Haagse Harrie, kijk gewoon even naar de sterftecijfers op euromomo.eu/graphs-and-maps.
   Dan ziet hoe geweldig u zich vergist in die vergelijking tussen de griepgolven en Corona. Corona eist, tot nu toe, circa 30% meer dodelijke slachtoffers.

  Herfst says:

  Ben blij dat Den Haag ons de keus geeft om ons te beschermen en dat er ook verstandige mensen wonen. Dankjewel dr. Ted.

  Mikajuma says:

  Wat een onzinverhaal van Haagse Harrie . Is alleen maar een bak herrie!
  Ik was erg blij met mijn paracetamol. Na mijn tweede vaccinatie vlak voor het slapen gaan een paracetamol genomen en halverwege de nacht nog één. Tussendoor geslapen als een roosje. Andere dag topfit! Had ik na mijn eerste vaccinatie niet gedaan: liggen woelen vanwege de pijnlijke prikplek en de andere dag moe.

  Irma483 says:

  Haagse Harrie, ik hoop dat als je corona krijgt ervan af ziet om naar het ziekenhuis te gaan. Tis toch maar een griepje.

  Kees4444 says:

  Haagse Harrie, denk ff na, dus de hele wereld is bezig om ons bang te maken en al die mensen die zijn overleden is fake nieuws…

  Sanny Klingler says:

  Paracetamol … Het is niet handig om er maar één tegelijk van in te nemen. Deze pillen werken het beste als je er twee tegelijk van inneemt. Je raakt er niet immuun voor dus het kan geen kwaad als je je houdt aan het voorschrift.

  Jammer dat mensen hier zulke negatieve verhalen over corona kunnen plaatsen. Het heeft een slecht invloed op mensen die daar vatbaar voor zijn. Corona bestaat en we moeten er samen doorheen komen dus doe gewoon wat gezegd wordt, de cijfers gaan nu echt goed dalen dus het vaccin zorgt dat het einde eraan komt. Wil je het niet voor jezelf ? Doe het dan voor de mensen om je heen! Respect!

  Nelleke reageert says:

  Fijn om te weten! Ik slik al jaren lang 3×2 paracetamol en 2x ibuprofen per dag. Blijkt dan nu dat het vaccin dan niet gaat werken? Moet mijn huisarts dan toch ook weten? Ik slik dit onder begeleiding.

  Jannyenmees says:

  Wat blijven sommige individuen dom reageren. Leven die onder een steen. Haagse Harrie denkt ook dat al het nieuws over Corona game nieuws is. Kijk wat er o.a. gebeurd in India en de Zuid Afrikaanse landen met de arme bevolking of is dat in de ogen van Haagse Harrie ook fake nieuws. Mijn advies aan Haagse Harrie: ga emigreren naar Brazilië daar hebben ze een president die ook niet weet wat hij zegt en doet met zeer veel slachtoffers tot gevolg. Die president zal je misschien met open armen ontvangen. GOEDE REIS

  Janosch says:

  Jammer Haagse Harrie ik dacht dat langzaam wel duidelijk is dat vaccinatie helpt maar als je nu zo denk zal niets meer je tot rede brengen. Blijft lekker in je complot denken het is alleen te hopen dat je niemand besmet met je gedrag. Regel ook even dat als je ziek zal worden niet naar ziekenhuis gaat het is toch maar onzin dan ook flink zijn en niet als sommige ontkenner hard naar ziekhuis lopen als het misgaat. Ga naar Brazilië daar een president naar je hart met totenhoge sterfcijfers, het goede voorbeeld.