angst voor naalden

Angst voor naalden in coronatijd, wat is er te doen aan prikangst als u gevaccineerd moet worden?

Niet bij iedereen klinkt het als muziek in de oren dat er in 2021 uiteindelijk voor alle volwassen Nederlanders een coronavaccin klaarligt. Mensen met angst voor naalden zullen dit eerder als een angstaanjagend vooruitzicht zien. Waar komt prikangst vandaan en is er iets aan te doen?

Medische zorg vermijden

We kunnen bijna geen journaal meer aanzetten of er komen beelden voorbij van mensen die het coronavaccin toegediend krijgen. Voor mensen met angst voor naalden geen prettige aanblik. Niemand vindt een prik krijgen leuk, maar sommige mensen worden al panisch bij alleen de gedachte eraan. Wanneer zij daarnaast de situaties vermijden om geprikt te worden, wordt van een fobie gesproken.

Waar komt prikangst vandaan?

Angst voor naalden wordt ook wel belonefobie genoemd naar ‘belóne’ naald en ‘fobie’ angst in het Grieks. Naast bang voor naalden kan men hierbij ook angst hebben voor andere scherpe of spitse objecten. De angst ontstaat vaak door een traumatische ervaring, maar kan ook ontstaan door negatieve ervaringen van anderen of verkregen informatie. Bij sommigen mensen gaat belonefobie samen met hematofobie, een angst voor bloed, of trypanofobie, angst voor medische procedures met injecties. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft enige mate van prikangst. Circa 10 procent van de volwassenen Nederlanders heeft zeer sterke stressreacties bij behandelingen waarbij naalden aan te pas komen. Henk Schenk van de prikangstpoli in het Meander MC in Amersfoort vertelt tegenover RTL Nieuws: “1 op de 10 mensen durft niet te kijken op het moment van prikken. 1 op de 100 ziet er enorm tegenop en slaapt er niet goed van, en 1 op de 1.000 mensen blokkeert compleet en krijgt een paniekaanval.”

Symptomen van prikangst

 • Niet helder meer kunnen denken.
 • Trillen, zweten en misselijkheid.
 • Hoge adem, hyperventileren.
 • Snelle hartslag of druk op de borst.
 • Tintelingen, droge mond, duizeligheid.
 • Gevoel flauw te vallen.

Als er in de tijd voorafgaand aan de prik al angst ervaren wordt, dan wordt gesproken van anticipatieangst. De spanning kan hoofdpijn, slapeloosheid en vermijdingsdrang veroorzaken en kan soms al dagen van tevoren heftige vormen aannemen.

Tips bij prikangst

 • Ook al vindt u het eng, blijf prikken nemen als dit nodig is. De ervaring is dat hoe vaker er wel een prik genomen wordt, de angst vaak vermindert.
 • Praat over de angst met een bekende of met uw huisarts.
 • Kijk weg op het moment van prikken. Doordat u de naald niet ziet, is de angst vaak minder hevig.
 • Is het vooral pijn waarvoor u bang bent, informeer dan of het mogelijk is om een verdovende crème te krijgen.
 • Ontspan zoveel mogelijk. Haal een paar keer rustig en diep adem, tot aan uw buik. Een hand op uw buik leggen kan dit vergemakkelijken.
 • Zoek afleiding: focus op een punt in de kamer en adem diep en rustig door of maak een praatje met degene die u vaccineert.
 • Geef aan dat u prikangst heeft, dan kan degene die u prikt daar rekening mee houden.
vaccinaties
Lees ook: Kunnen we het boostervaccin en griepprik na elkaar krijgen?

Therapie

Als uw angst zo groot is dat er sprake is van een fobie, kan professionele hulp helpen om ermee om te gaan. Bij een prikangstpolie wordt er gewerkt met extra veel luisteren en tijd, ontspanningsoefeningen en eventueel medisch lachgas. Het lachgas werkt als een soort roesje en zorgt ervoor dat er een ontspannen gevoel ervaren wordt, waardoor de herinnering aan de situatie zelf ook veel positiever is.

Alternatieven voor naalden in de toekomst

Voor wie injectieangst heeft en niet het vaccineren in zijn geheel, is er hoop voor de toekomst. Er wordt gewerkt aan injectiemethodes met behulp van pleisters en laserstralen. Daarbij is de prik zelf nauwelijks voelbaar en zijn de huidige naalden afwezig. Helaas is dat voor bloedafname geen optie.

Vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid

Op de website Vaccinatie tegen het coronavirus van de Rijksoverheid is actuele informatie te vinden over het vaccinatieprogramma en zijn veel gestelde vragen terug te vinden.

Lees ook: welk vaccin krijgen Nederlanders toegediend in de eerste vaccinatieronde?

(Bron: NPO Radio 1, AD, Thuisarts, prikangst.nl, kanaalbehandeling.nl, RTL Nieuws, Men’s Health, Mindtuning, ipzo angstbehandeling)

Geef een reactie

Reacties (4)

  theresehenk says:

  Ik heb angst voor prikken heb mij nog nooit voor de griepspuit laten vaccineren
  Ik heb reuma nu krijg ik spuiten methrotexaat kan ik het zelf in mijn bil doen
  Ik heb vroeger in het ziekenhuis gelegen als kind bij de nonnen moest drie per dag met antibiotica
  Gespoten worden zes weken lang ik ben toen met die nonnen aan het vechten geweest omdat
  Ze mijn aan mijn haar achterover trokken om ze bij mijn te zetten .daarbij heb ik aan beide armen
  Slijmbeurs ontsteking gehad zes prikken in de rechterarm en drie in de linker dat was zo een bruten
  Arts toen ik weer moest en zei mijn huisarts zeg dat ik het niet meer moet laten doen
  Hij zei dat hij niets te maken met mijn arts ik ben toen gewoon uit zijn kamer gegaan naar huis zo bang was ik en sinds dien geen prikken meer voor mijn

  pk49 says:

  ik heb gemerkt dat als ik mezelf afleid voor en tijdens het prikkken dat ik het minder erg vind. Knoop een gesprek aan met de verpleegster en/of behandelaar over koetjes en kalfjes. Hoe ist met de kinderen enz enz.

   Gewoon ik says:

   Nou ik ben dus ook mishandeld in het ziekenhuis , vroeger mochten ouders niet mee in de behandelkamer.
   Mijn moeder vertelde nu dat ze mij op de gang hoorde gillen.
   Vanaf dat moment heb ik altijd een panische angst gehad voor alles wat met naalden en ziekenhuis te maken heeft.
   Als ik er nu aan denk dat ik nu zou moeten laten inenten, dan breekt het zweet me uit, en wordt ik beroerd.

  Aspe says:

  Ik heb ook een ongelofelijke angst voor naalden. Echt zo vreselijk als ik er al aan denkt! Dan lopen de tranen over mijn wangen! Echt bijna niet te doen!! En zeker nu dat ik weet de er straks geprikt gaat worden tegen Corona . Slaap slecht! Is er iemand die mijn angst! Al is het maar een beetje zou kunnen verminderen. Want nogmaals het beheerst nu echt mijn leven. Help