Percentage rokers daalt wereldwijd

Verhoudingsgewijs daalt het aantal rokers wereldwijd. Tot die conclusie komen onderzoekers in de Global Burden of Disease Study 2015 (GBD), die is gepubliceerd in het Britse medische vakblad The Lancet.

Dagelijkse rokers wereldwijd

De GBD is een algemeen wereldwijd onderzoek naar sterfte- en ziektecijfers door de belangrijkste ziektes, verwondingen en risicofactoren. In 2015 hebben onderzoekers bijna 3.000 databronnen geanalyseerd. Daarmee hebben ze inzicht gekregen in het aantal dagelijkse rokers in 195 landen over de periode 1990-2015.

Percentage daalt

En wat blijkt? Het totaal aantal rokers is in die periode wereldwijd toegenomen tot 933 miljoen in 2015. Dat komt vooral doordat de bevolking is gegroeid, want het percentage tabaksgebruikers is afgenomen. In de periode 1990-2015 is het aantal mensen dat dagelijks een sigaret, sigaar of pijp rookt, met een derde verminderd. Dit komt met name door anti-rookmaatregelen. Overigens is niet in alle landen een daling te zien. Voorbeelden zijn Indonesië, Bangladesh en de Filippijnen. In Rusland zijn meer vrouwen gaan roken.

Pleidooi

Nu rookt nog zo’n 15,3 procent van de wereldbevolking. Het zijn vooral mannen die tabak gebruiken. Van hen pakt één op de 4 een sigaret, tegenover ongeveer één op de 20 vrouwen. Maar de onderzoekers van de GBD pleiten voor meer en betere maatregelen om roken te voorkomen en stoppen te stimuleren. Zo’n 1 op de 10 mensen sterft namelijk door tabaksgebruik. Daarmee is roken nog altijd één van de belangrijkste doodsoorzaken.

(Bron: ANP, NOS, The Lancet)

Geef een reactie