Oranjeleeuwinnen

Oranjeleeuwinnen naar het WK, wie worden de tegenstanders?

Bijna 1,6 miljoen mensen hebben de Oranjeleeuwinnen zich zien kwalificeren voor het WK voetbal in Frankrijk Na de eerdere 3-0 zege in eigen land is het 1-1 gelijkspel tegen en in Zwitserland voor de Nederlandse voetbalsters genoeg om naar het WK van 2019 te gaan.

Miedema: iedereen naar Frankrijk

De Nederlandse voetbalsters hebben na het gewonnen tweeluik met Zwitserland om een WK-ticket lang en uitbundig feest gevierd op het veld in Schaffhausen. “Het leek wel of er meer Nederlanders dan Zwitsers in het stadion zaten, dat was mooi om te voelen”, zegt Vivianne Miedema na de wedstrijd. “Het wordt allemaal steeds groter. Ik hoop dat iedereen naar Frankrijk komt. Het is geweldig om die steun te hebben.” Over televisiekijkers heeft het team in elk geval al niets te klagen. De wedstrijd is het best bekeken programma van dinsdag 13 november 2018.

Rode kaart

Even lijkt winst ver weg, als Oranje al na 6 minuten na rood voor Anouk Dekker met een speelster minder komt te staan te staan. Miedema is echter in beide duels met Zwitserland belangrijk met een doelpunt: “We waren heer en meester, ook met 10 man. Het is wel even schrikken als al na 6 minuten een teamgenoot er met rood af moet. Toen die 1-0 van mij erin ging, wisten we dat het niet meer verkeerd kon gaan,” reageert Miedema.

Loting

Wie worden volgend jaar tijdens de groepsfase van het WK de tegenstanders van de Oranje Leeuwinnen? Dat wordt zaterdagavond 8 december bekend tijdens de loting in Parijs. De 24 deelnemers worden dan in muziekcentrum La Seine Musicale verdeeld over 6 groepen van 4. Voor de indeling hanteert de FIFA de nieuwste wereldranglijst, die op 7 december uitkomt. Oranje is op dit moment de nummer 10 van de mondiale ranglijst, maar na de dubbele zege op Zwitserland gaat de kampioen van Europa mogelijk stijgen. Naast Oranje hebben zich ook geplaatst voor het WK: de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Canada, Australië, Japan, Brazilië en Zweden, China, Italië, Zuid-Korea, Noorwegen, Spanje, Thailand en de debutanten Chili, Jamaica en Schotland. Daar komen nog 5 landen bij: 3 uit Afrika, 1 uit Oceanië en de winnaar van de intercontinentale play-off tussen Argentinië en Panama. Frankrijk is als gastland automatisch groepshoofd van poule A.

Uitzwaaiwedstrijd in ArenA of de Kuip

De KNVB overweegt om in de aanloop naar het WK de voetbalsters een wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA of De Kuip te laten spelen. Volgens Jan Dirk van der Zee, directeur vrouwenvoetbal bij de bond, behoort een zogeheten ‘uitzwaaiwedstrijd’ kort voor het WK in Amsterdam of Rotterdam tot de mogelijkheden.

Olympische Spelen ook in zicht

Op het WK kan Oranje zich ook kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Daarvoor moeten de voetbalsters bij de beste 3 Europese landen zitten. “Bij de mannen is het WK het hoogst haalbare. Maar bij de vrouwen staan de Spelen bijna op hetzelfde niveau als het WK”, aldus KNVB-directeur Van der Zee. “Het is voor deze meiden een droom om naar Tokio te gaan. Maar goed, eerst het WK.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie