OranjeLeeuwinnen

OranjeLeeuwinnen kunnen het verschil maken op het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal

Op dinsdagmiddag 11 juni 2019 komen de OranjeLeeuwinnen tegen Nieuw-Zeeland voor het eerst in actie tijdens het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Frankrijk. Volgens bondscoach Sarina Wiegman kunnen de Nederlandse voetbalsters met hun manier van spelen het verschil maken op het WK.

De 23 speelsters van Oranje

De OranjeLeeuwinnen zijn op dinsdag 4 juni naar het Franse Le Havre afgereisd, waar zij op 11 juni hun eerste duel spelen, tegen Nieuw-Zeeland. Lieke Martens en Shanice van de Sanden zijn als laatsten toegevoegd aan de 23 voetbalsters waar Wiegman voor gekozen heeft. Het tweetal is een week later aangesloten dan de meeste andere WK-gangers, omdat ze op zaterdag 18 mei nog de finale van de Champions League gespeeld hebben. Van de Sanden heeft met haar club Olympique Lyon met 4-1 van FC Barcelona gewonnen, van Martens en invalster Stefanie van der Gragt. Anouk Dekker mist vanwege een schorsing het openingsduel.

OranjeLeeuwinnen

De Nederlandse voetbalsters vlak voor vertrek naar Le Havre.

Recordaantal toeschouwers

Met de populariteit van het Nederlandse vrouwenteam zit het sinds de winst van het EK van 2017 wel goed. Dat blijkt ook wel als de laatste wedstrijd in aanloop naar het toernooi gespeeld wordt. Maar liefst 30.640 toeschouwers wonen zaterdag 1 juni 2019 deze uitzwaaiwedstrijd bij. Een recordaantal toeschouwers voor een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland. In deze enige oefeninterland in de aanloop naar het WK wint Oranje met 3-0 van Australië.

Speelschema Oranje

De Leeuwinnen hebben zich in Le Havre voorbereid op het openingsduel met Nieuw-Zeeland op dinsdag 11 juni. Deze wedstrijd wordt om 15.00 uur gespeeld. De voetbalsters spelen daarna tegen Kameroen (om 15.00 uur op 15 juni in Valenciennes) en Canada (om 18.00 uur op 20 juni in Reims). Er wordt gespeeld in 6 poules, met in totaal 24 landenteams. De beste nummers 1 en 2 van elke poule plaatsen zich voor de achtste finale. Ook de 4 beste nummers 3 plaatsen mogen door.

OranjeLeeuwinnen

De nieuwe panter-haarcoupe van Shanice van de Sanden.

Onderscheiden door positiespel

Bondscoach Sarina Wiegman denkt dat de Nederlandse voetbalsters met hun manier van spelen het verschil kunnen maken op het WK. Ondanks dat de OranjeLeeuwinnen Europees kampioen zijn, worden zij toch tot de outsiders gerekend voor het goud. Het groepje favorieten bestaat vooral uit landen die al geruime tijd de dienst uitmaken in het vrouwenvoetbal: de Verenigde Staten, Japan en Duitsland, terwijl ook van gastland Frankrijk veel wordt verwacht op het WK. “De Amerikaanse vrouwen zetten de toon op dit moment: , zegt Wiegman. “Ik denk dat wij behoorlijk wat speelsters hebben die van hetzelfde kaliber zijn of zelfs beter. Maar zij kunnen 90 minuten gas geven en rammen. We gaan op het WK meer van zulke ‘vechtmachines’ treffen. Als je daar onderuit wil voetballen, moet je zelf absoluut topfit zijn. Bij momenten zijn wij ook een vechtmachine, maar wij kunnen ons onderscheiden door positiespel op het allerhoogste niveau te spelen en zo onder die druk uit te voetballen. Dat vergt nog sneller handelen, nog betere afstemming en nog meer vaardigheden dan op het EK. Dat is voor ons de uitdaging.”

Zeker 5000 fans uit Nederland zitten op de tribunes in het Stade Océane, waarop ook de geschorste Anouk Dekker moet plaatsnemen. De Nederlandse fans verzamelen in de fanzone op het strand van Le Havre en gaan daarna met bussen naar het stadion. Bij de tweede wedstrijd, zaterdagmiddag 15 juni in het noordelijk gelegen Valenciennes tegen Kameroen, worden tussen de 15.000 en 20.000 Nederlanders verwacht.

(Bron: ANP, OnsOranje, sportnieuws.nl)

Geef een reactie