OMT pleit voor bescherming ouderen

OMT pleit voor betere bescherming van ouderen en kwetsbaren tegen coronavirus

Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) pleiten voor een betere bescherming van ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het coronavirus. Vooral in regio’s waar het virus het meest rondwaart moeten zij op een betere manier worden afgeschermd.

Geen bezoek in verpleeghuizen onacceptabel

In het AD stelt Cees Hertogh, OMT-lid en hoogleraar Ouderengeneeskunde en Ethiek van de zorg, dat er gedacht moet worden aan gereguleerde visite in verpleeghuizen en begeleiding van bezoekers. Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie en lid van het OMT stelt dat het in elk geval koste wat kost voorkomen moet worden om terug te gaan naar een situatie waarin geen enkel bezoek welkom is in verpleeghuizen.

Sociale bubbels

Arends pleit voor een systeem van sociale bubbels. “We moeten ernaar toe dat kwetsbare mensen een beperkt aantal vaste contactpersonen hebben. Als je het virus vergelijkt met een bosbrand zijn sociale bubbels de brandgangen die voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. Binnen zo’n bubbel moeten mensen verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Als iedereen elkaar via-via toch blijft ontmoeten, gaat het weer mis,” aldus Arends tegenover het AD.

Tegengeluid

Tegelijk is er een tegengeluid te horen. Omdat het risico om aan Covid-19 te overlijden sterk afneemt des te jonger de patiënten zijn, gaan er ook stemmen op om de groep jongeren meer bewegingsvrijheid te geven. Door de coronamaatregelen bijvoorbeeld beter toe te spitsen op de verschillende risicogroepen. Gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit Amsterdam geeft daarover tegen het AD als voorbeeld dat 60-plussers dan thuiswerken en jongere collega’s juist wel naar het werk komen. En het scheiden van laag- en hoogrisicogroepen in bijvoorbeeld winkels en openbaar vervoer. In de praktijk zal dat wel de nodige uitdagingen geven, realiseert hij zich.

Ouderen schermen zich al af

Ook is nu te zien dat veel ouderen en kwetsbaren zich zelf al afschermen, voor zover dat mogelijk is. Volgens Koolman verklaart dat waarschijnlijk waarom ziekenhuizen geen toestroom van oudere en kwetsbare coronapatiënten zien. “Maar mensen met een kwetsbare gezondheid die in essentiële beroepen werken, kunnen zichzelf niet beschermen. Zij lopen nu onnodig risico. Het getuigt van respect voor deze mensen om ze als maatschappij beter te beschermen”, aldus Koolman. Een mening waarin hij dus wordt gesteund door verschillende leden van het OMT. Of en hoe deze ideeën verder uitgewerkt worden zal moeten blijken.

Lees ook: deze experts vormen samen het Outbreak Management Team.
Alle overheidsmaatregelen tegen het coronavirus op een rij. 

(Bron: ANP, AD)

Geef een reactie