Duur 01:08
Gepubliceerd op 22 mei 2020

Ontdek de verborgen trainingsplekken in uw huis

In coronatijd kan het lastig zijn om genoeg te bewegen. Gelukkig zit uw huis vol trainingsplekken om de coronakilo’s weer weg te trainen, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Dit zijn 7 oefeningen voor bij de koelkast of tijdens de koffie. Bewezen effectief!

Beenspieren trainen tijdens de koffie

Niks mis mee, als u door de dag heen uitrust op de bank. Even lekker koffie drinken, een mooi boek lezen. Of uw lievelingsprogramma op radio of tv volgen – liefst van MAX, natuurlijk. Maar sta dan even letterlijk op tegen corona, zoals Scherder het zegt. Doe dat zonder de handen te gebruiken. Bij elk reclameblok, na elk hoofdstuk, of na elke paar slokken koffie. U spant u beenspieren even goed aan. Heel gezond. Vooral als u het tot een vaste routine maakt.

Flesje water of pak melk als gewicht

De sportscholen zijn dicht en misschien hebt u ook geen gewichtjes liggen om thuis uw armspieren mee te trainen. Geen nood: dat hoeft ook helemaal niet. Want u kunt van alles in uw huis gebruiken. Begin eens met een flesje water. Dit helpt al voor een versnelde bloedsomloop. En gaat het goed met het kleine flesje water? Dan is een pak melk een mooie volgende stap. Een paar keer rustig omhoog en omlaag. Tip: doe dit bijvoorbeeld elke keer als u naar het toilet bent geweest.

Kniebuiging bij de koelkast

Een ‘squat’, oftewel een kniebuiging, is een bekend onderdeel van verschillende volksdansen, maar ook een vast onderdeel van menig sportschoolbezoek. Ook die kunt u inbouwen in uw dagelijkse gewoonten. En waarom niet op een plek waar mensen toegeven aan de verleiding van wat lekkers: de koelkast of vriezer? Probeer de deuren vooral te openen voor gewone, gezonde voeding. En doe dan een kniebuiging, elke keer als de koelkast of vriezer open moet.

Trap als fitnessapparaat

De trap is volgens Erik Scherder ‘één van de meest waardevolle fitnessapparaten die we hebben’. Als u de trap op gaat, probeer uzelf dan niet omhoog te trekken aan de leuning. Houd die wel vast, maar zet kracht met uw benen. Maak de oefening zwaarder door iets mee te nemen, zoals een wasmand. Iets anders kan natuurlijk ook, zolang u er niet door uit balans raakt. Want dat is ook niet de bedoeling. Pas altijd op voor vallen!

Loop een lijn

Weet u nog, dat trucje om te bepalen welk team bij een spel mag beginnen? De leiders van de 2 ploegen lopen voetje voor voetje naar elkaar toe. Wie de laatste volle stap kan zetten, mag beginnen. Dat kunt u thuis ook doen. Bijvoorbeeld elke keer als u in de hal bent, nadat iemand bij de voordeur heeft aangebeld. Loop voetje voor voetje terug. Waarom? Dit is heel goed voor uw balans. Maak deze oefening makkelijker door de wand vast te houden. En sla hem over als het te wankel voelt.

Knijpen voor sterkere handen

Bij veel ouderen neemt naarmate ze ouder worden de kracht in hun handen af. Heel logisch, maar u hoeft zich er niet bij neer te leggen. Knijp voor het slapen gaan een paar keer flink met de handen in de lucht. Dit is goed voor de doorbloeding en voor betere grip en knijpkracht.

Tanden poetsen op één been

De laatste oefening: poets uw tanden op één been. Dat is goed voor de balans en de spieren in de benen die daarvoor moeten zorgen. Let wel op dat u niet valt. Houd uzelf vast aan de wastafel als u te wankel bent. 2 minuten poetsen betekent één minuut op het linkerbeen, en éen minuut op uw rechterbeen staan.

Ontwikkeld door hoogleraar

Deze oefeningen zijn bewezen effectief en samengesteld door hoogleraar ouderengeneeskunde Andrea Maier. Dat is gebeurd naar aanleiding van het onderzoek dat is gedaan nar aanleiding van het initiatief Houd ritme tegen corona, waar zowel Erik Scherder als Andrea Maier aan meewerken. Daaruit blijkt dat gebrek aan beweging één van de grootste negatieve effecten van corona-tijd is.

(Bron: Meldpunt)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer