coronamaatregelen

Nieuwe versoepelingen: welke coronamaatregelen vervallen?

Op 25 februari 2022 worden er opnieuw coronamaatregelen losgelaten. Welke regels vervallen? En welke blijven van kracht? Wij zetten het voor u op een rij.

Meer versoepelingen

Tijdens de persconferentie van 15 februari 2022 wordt door minister Kuipers uitgelegd dat de meeste coronamaatregelen stapsgewijs worden losgelaten. De 1e versoepelingen gaan op die dag al in, waarna een volgende stap wordt gezet op 18 februari. Zo mogen horeca vanaf die laatstgenoemde dag tot 01.00 uur openblijven in plaats van tot 22.00 uur. Nu, op 25 februari 2022, zijn nog meer regels verleden tijd geworden. Hier gaat het om:

  • Het 3G-beleid verdwijnt. Het is niet meer nodig om de QR-code te laten zien op plekken waar dit voorheen wel het geval is;
  • De 1,5-meter regel wordt geschrapt;
  • De pre corona openingstijden mogen weer worden aangehouden. Dat betekent dat ook het nachtleven weer kan opstarten;
  • De vaste zitplaats tijdens evenementen is niet meer verplicht;
  •  De mondkapjesplicht vervalt grotendeels.

Kanttekeningen

Door dit te doen, zijn bijna alle restricties van de baan. Toch blijven er nog wel een aantal coronaregels van kracht:

  • De mondkapjesplicht blijft gelden in het openbaar vervoer, op luchthavens en in het vliegtuig;
  • Het advies om zeker de helft van de tijd thuis te werken, blijft ook staan;
  • Mensen die op een overdekte locatie een evenement bezoeken waar meer dan 500 mensen op afkomen en waarbij er geen vaste zitplaatsen zijn, moeten allemaal een test doen. Dit testen moet bij een locatie die is aangesloten bij testen voor Toegang en kan niet bij de GGD. De test laten afnemen voor dit doel is kosteloos. De uitslag van de test kan men uploaden in de CoronaCheck-app of als papieren QR-code meenemen. Dit wordt het 1G-beleid genoemd. De CoronaCheck-app is inmiddels zo ingesteld dat het mogelijk is om een bewijs te maken op basis van deze test, maar het kan wel zijn dat Nederlanders eerst hun app moeten updaten om gebruik te kunnen maken van deze functie. Als u de versie 2.8 of ouder op uw telefoon heeft staan, moet u updaten. U kunt het versienummer achterhalen door in de CoronaCheck-app rechtsboven op de 3 streepjes naast het woord ‘menu’ te klikken. Klik daarna op het kopje ‘over deze app’ en scroll helemaal naar onder. Daar ziet u welke versie u heeft.
Minister Kuipers op de persconferentie
Lees ook: Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

Regels in het buitenland

Dit zijn vanaf 25 februari 2022 de regels in Nederland. In het buitenland gelden er natuurlijk andere maatregelen. Zo moet u in Duitsland en Frankrijk nog steeds uw internationaal coronabewijs laten zien als u bijvoorbeeld een museum wil bezoeken of gebruik wilt maken van de horeca. Bekijk voordat u op reis gaat de geldende coronaregels van het vakantieland in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Bron: Rijksoverheid, CoronaCheck.nl, NOS, Nederland Wereldwijd, Testen voor Toegang)

(Beeld: ANP)

Geef een reactie