Vaccinatiecampagne corona omikron

Nieuwe coronavaccinatiecampagne: wie heeft wel een prik nodig en wie niet?

Bent u ouder dan 60 jaar, mantelzorger, zwanger of zorgmedewerker? Of loopt u om andere redenen extra gezondheidsrisico’s bij een coronabesmetting? Dan kunt u een nieuwe coronaprik halen bij de GGD, vanaf 2 oktober tot eind december 2023. Het gaat hier om het XBB-vaccin, ontwikkeld na de opkomst van omikronvariant XBB 1.5. Wat moet u nog meer weten over deze vaccinatiecampagne?

Hoe ziet de vaccinatiecampagne eruit?

Als u boven de 60 bent, krijgt u vanaf medio september 2023 een uitnodigingsbrief. Wie boven de 70 is, krijgt meteen een datum, tijdstip en locatie voor de prik. Mensen tussen de 60 en 69 jaar dienen juist zelf een afspraak te maken. Bent u 59 jaar of jonger, dan kunt u via de website Plan Je Prik of telefoonnummer 0800-7070 ook zelf een afspraak maken. In dit overzicht van Rijksoverheid ziet u bij welke GGD-afdelingen u terecht kunt in uw regio. Is het voor u niet mogelijk om naar de priklocatie te komen, bijvoorbeeld door lichamelijke klachten, dan kunt u een afspraak maken om de prik thuis te laten zetten.

Verder gelden grofweg dezelfde procedures als bij de vorige vaccinatiecampagnes. Neem legitimatie en een ingevulde gezondheidsverklaring mee naar uw afspraak. Na uw prik geldt een aanbevolen wachttijd van 15 minuten, benadrukt het RIVM. U kunt gedurende korte tijd last krijgen van bijwerkingen, zoals pijn in uw arm, vermoeidheid of koorts. Of u kunt zich een dag niet lekker voelen. Verder gelden de bekende voorschriften, mocht u klachten hebben. Blijf in dat geval zo veel mogelijk thuis, probeer fysiek contact met kwetsbaren te vermijden en draag indien nodig een mondkapje. Dit advies geldt vooral voor mantelzorgers. Nies en hoest daarnaast in uw elleboog, was regelmatig uw handen en zorg voor een goede ventilatie binnenshuis.

coronaprik
Lees ook: Ted van Essen: een coronaprik in het najaar, voor risicogroepen

Voor wie is deze vaccinatiecampagne bedoeld?

In 2020 en 2021 heeft de uitbraak van het coronavirus de samenleving ingrijpend ontwricht. Vervolgens zijn de vaccinatiecampagnes op gang gekomen en zijn de coronamaatregelen 1 voor 1 komen te vervallen. Maar zijn we ook blijvend beschermd? Het coronavirus is naar de achtergrond verdwenen, maar is er nog steeds en kan altijd weer een opleving krijgen. Zo is er een omikronvariant van het coronavirus gekomen, die vervolgens weer subvarianten met zich meebrengt. In september 2023 is de omikron XBB-familie, met onder meer de 1.5-variant, dominant in Nederland.

Over het algemeen lijken deze subvarianten minder ziekmakend dan het eerdere coronavirus. Deze vaccinatiecampagne is dan ook vooral gericht op de risicogroepen, waaronder 60-plussers. Voor hen blijft het wel belangrijk om hun bescherming tegen de verschillende varianten op peil te houden. Hoe ouder u bent, hoe hoger het risico op ziekenhuisopname bij een eventuele besmetting. En in het najaar loopt u altijd al meer risico om een virusinfectie op te lopen, zoals griep of een verkoudheid. Een coronaprik en een griepprik (bij de huisarts) kunt u overigens zonder problemen kort na elkaar krijgen.

Bisfenol A
Lees ook: Bisfenol A zit bijna overal in: hoe krijgen we het binnen en hoe kunnen we dat voorkomen?

Voor wie is een prik juist minder hard nodig?

‘Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt’, stelt Rijksoverheid. ‘Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinaties, doorgemaakte coronabesmettingen of een combinatie van beide.’ Behoort u niet tot de risicogroep? En heeft u onlangs nog een coronabesmetting gehad, 3 maanden geleden of zelfs nog recenter? Dan kunt u nog een prik halen, maar het is zeker niet verplicht. Na een besmetting is uw afweersysteem namelijk sowieso al extra geprikkeld. Als u twijfelt over deze vaccinatiecampagne, kunt u altijd nog met uw behandelend arts over de noodzaak van de prik overleggen.

(Bron: Tijd voor MAX, Rijksoverheid, RIVM, De Volkskrant, RTL Nieuws, Margriet, Mijnvraagovercorona.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Rob Hagenbeek says:

    Heb tot op heden alle Corona vaccinaties gehad, kreeg een omroep voor de nieuwe Corona vaccin in het najaar. Heb veel gelezen en gehoord over deze nieuwe vaccin. Wil heel graag weten hoe f het veilig is om deze nieuwe vaccin te nemen. Ben nu erg huiverig daarvoor.