coronaprik

Ted van Essen: een coronaprik in het najaar, voor risicogroepen

Het leuke van een column op MAX Vandaag is dat die actueel kan zijn. Sterker nog: na publicatie kun je de fouten er alsnog uithalen. Kranten zijn ook redelijk snel, maar eenmaal gedrukt ligt het vast. Mijn pagina in MAX Magazine maak ik altijd 2 weken voordat het blad bij u in de bus ligt. Maar online is natuurlijk het meest actueel. De verwachting die ik in deze column uitspreek, is inmiddels namelijk uitgekomen.

Leef!

Weekbladen hebben vaak een nog langere productietijd. Voor de Margriet ben ik midden in de zomer wel eens geïnterviewd over griep. Deze week kunt u mij tegenkomen in het blad Leef! Dat kunt u bij sommige apotheken gratis meenemen. Op de voorpagina voorspel ik dat u dit najaar de griepprik en de coronaprik tegelijk kunt halen. Tijdens het interview 3 maanden geleden leek dat nog mogelijk. Intussen blijkt dat u ook dit jaar weer de griepprik bij de huisarts en de coronaprik bij de GGD moet halen. Nederland is zo ongeveer het laatste land in Europa dat die prikken niet tegelijkertijd geeft.

Welke variant?

Op het moment van schrijven is het overigens nog onzeker of er wel een coronaprik komt dit najaar en voor wie dan. Ik werk nog steeds bij de GGD als vaccinatiearts, maar ook daar weten ze het nog niet. Ook is onbekend welk vaccin in het najaar beschikbaar zal zijn. Misschien dat de nieuwste (XBB) variant gekozen gaat worden in plaats van de huidige combinatie van de oorspronkelijke Wuhan-variant en omikron. De productietijd voor het griepvaccin is 6 maanden, dus in februari is altijd al bekend welke variant in het vaccin zal zitten. Gelukkig kan het coronavaccin sneller aangepast worden. De Gezondheidsraad adviseert ook daarover. Op 28 juni 2023 is er een advies gekomen om 60-plussers, zwangere vrouwen, zorgpersoneel en mensen uit medische risicogroepen een herhaalprik aan te bieden. De minister moet hier nog een beslissing over nemen.

De ‘griepgroep’

Ik verwacht dat dezelfde mensen die altijd een griepprik kunnen krijgen dit najaar ook in aanmerking komen voor die corona herhaalprik. Ik merk in mijn omgeving dat covid nog steeds rondgaat en ook liggen er nog steeds patiënten met covid in het ziekenhuis en sterven er ook mensen aan. Dat zijn meestal ouderen of mensen met een onderliggende aandoening die ze kwetsbaar maakt. Zelf zal ik blij zijn als ik weer een herhaalprik kan halen in het najaar.

Zelftest

Intussen weten we dat covid en griep ongeveer even ernstig zijn. Door griep (influenza) sterven gemiddeld 4.700 mensen per jaar. Het vaccin werkt niet bij iedereen even goed, dus ook gevaccineerd kunt u nog ziek worden. Dat is ook zo bij een coronavaccinatie. Dus je kan er niet op rekenen dat je 100 procent beschermd bent na vaccinatie. Daarom is het wijs om bij een luchtweginfectie altijd uit de buurt van kwetsbare mensen te blijven. Dat moet u zeker doen als bij een zelftest blijkt dat u covid heeft. Er zijn nu ook zelftests voor influenza. Maar als de test goed is (negatief), dan is dat geen garantie. Zorg er in elk geval voor dat u fit en gevaccineerd de winter ingaat.

Ted van Essen was tot december 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX Medisch. Lees hier zijn columns.

(Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (3)

  Dreumes says:

  Beste dokter Ted.
  Er werdt weer gesproken over de najaarsprik, tegen. Orona en de griep.
  Bij mij komt er niets meer in, want ik ben nog steeds de oude niet, want ik ben een DES dochter, wilt U daar ook eens aandacht aan besteden.

  MVG

  BIJBLOEM says:

  Dreumes: Elders staat een speciaal onderdeel voor dit soort verzoeken.
  Zelf even kijken waar.

  Ik zou wel eens willen weten of er extra priklocaties zijn.
  In het voorjaar werd alles veilig verklaart door demissionair (missionaris?) minister president.
  Toen werden in rap tempo alle priklocatie ook gesloten op enkele na.
  Die enkele waren enkele uren en dagen per week geopend.
  Voor genoemd nummer om afspraken in te plannen. Die kent de topografische kaart van Nederland niet.
  Ja, dan is er nog een gemeentelijke herindeling. Query is daar niet op gericht.

  Alleen op de dagen zelf (als ze open zijn) krijg je een overzicht.

  Maar ik ken de meeste priklocaties en de zijn erg ver weg.