Boostervaccinatieronde

Nieuwe vaccinatieronde en boosterprik: wie, wat, waar en waarom

De volgende vaccinatieronde komt er alweer aan. In september 2022 begint de nieuwe campagne en kunt u voor een boosterprik gaan. Waarom gebeurt dit zo vroeg in de herfst al? Waar kunt u terecht? Zit er dan nog een coronapiek aan te komen? Wij leggen het allemaal uit.

Waarom komt er een nieuwe boosterprik?

Mondkapjes, afstand houden, avondklok. Het lijkt alweer zo lang geleden, maar dat wil niet zeggen dat de coronapandemie definitief achter de rug is. Het coronavirus ontwikkelt zich en bouwt aan verschillende verschijningsvormen, zoals de omikronvariant. Tegen deze relatief nieuwe variant biedt de vorige boosterprik weinig bescherming. Bovendien zijn virussen altijd actiever in de wintermaanden. “We kunnen ervan uitgaan dat er, als het straks wat kouder wordt en mensen binnen zitten, we weer meer infecties gaan zien”, laat epidemioloog Alma Tostmann weten aan NU.nl. Daarom komt er dus een nieuwe boostercampagne.

Wie mogen als 1e een afspraak voor een boosterprik maken?

De vaccinatieronde verloopt in stapjes. Zorgmedewerkers en mensen uit risicogroepen krijgen als eerst een uitnodiging voor de boosterprik, te beginnen op maandag 19 september 2022. Hierbij gaat het om 60-plussers in het algemeen en bewoners van zorginstellingen in het bijzonder. Maar ook om mensen met het syndroom van Down en mensen die sowieso al jaarlijks een griepprik krijgen.

Dat zorgmedewerkers en risicogroepen als 1e aan de beurt zijn, heeft een reden. “Voor de risicogroepen is het echt wel verstandig om die booster te nemen. Voor de eigen gezondheid, maar ook om te voorkomen dat de zorg weer vastloopt en nog meer zorg moet worden uitgesteld”, aldus Tostmann. Als de 1e groep aan de beurt is geweest, mag iedereen van 12 jaar en ouder een afspraak maken.

boosterprik
Lees ook: Hoe zit het? Reageert het lichaam anders op boosterprik dan op reguliere vaccinatie?

Wanneer gaat de reguliere vaccinatieronde van start?

Vanaf begin oktober 2022 kunt u een uitnodiging van de GGD ontvangen. Dan kunt u bij één van de priklocaties in uw regio terecht voor een nieuwe dosis Pfizer/BioNTech of Moderna. Mogelijk heeft u eind 2021 of begin 2022 al een boosterprik gekregen. Maar deze vaccinaties verliezen met het verstrijken van de maanden hun kracht. De gemiddelde bescherming tegen ziekenhuisopname is 70 à 80 procent, na de booster moet dit circa 90 procent worden.

En omdat regeren vooruitzien is, begint de voorbereiding op het winterseizoen alvast in de warme septembermaand. Het personeelstekort in Nederland is al zo groot, dus de meeste sectoren kunnen massaal ziekteverzuim zeker niet gebruiken. Dat geldt al helemaal voor de zorg. “Je kunt beter het dak repareren als het zomer is”, aldus dokter Ted van Essen in Tijd voor MAX. “De adviescommissies zijn van mening dat door alle andere crises – zoals Oekraïne, het asielbeleid en de koopkrachtdaling – de aandacht voor het coronavirus teveel verslapt is.” In dit artikel gaat dokter Ted dieper in op de voordelen van regelmatig vaccineren.

Is er verschil met de vorige boostervaccinatieronde?

Pfizer/BioNTech en Moderna hebben groen licht gekregen om vaccins voor de nieuwe vaccinatieronde te leveren. Deze vaccins zijn niet veel anders dan de vorige. Maar ze beschermen dankzij kleine aanpassingen wél tegen bijvoorbeeld de omikronvariant. Uw vorige prik moet minstens 3 maanden geleden zijn, dan kunt u weer een nieuwe ontvangen. Net als bij de vorige boostervaccinatieronde kunt u kortstondig milde klachten, vermoeidheid of een stijve arm krijgen. Verder vallen de bijwerkingen van de boosterprik mee, is uit onderzoek gebleken.

vaccinatiearts
Lees ook: Dokter Ted aan het werk als vaccinatiearts bij de GGD

Bent u na deze boosterprik volledig beschermd?

Verschillende vaccinatierondes kort na elkaar, heeft dat wel zin? Volgens de wetenschappers heeft deze nieuwe boosterprik wel degelijk effect. “In alle studies zien we dat elke nieuwe prik nog steeds veel toegevoegde waarde geeft”, laat hoogleraar vaccinologie Cécile van Els weten aan De Volkskrant. “We zien dat veel mensen dan echt opeens op een heel ander, hoger niveau van bescherming komen. Vooral mensen met een wat zwakker immuunsysteem gaan na prik nummer 3 vaak heel goede niveaus antistoffen maken.”

En als de boosterprik er eenmaal in zit, bent u dan beschermd tegen alle denkbare varianten? Volgens Van Els begint het er steeds beter uit te zien. “Je dwingt het immuunsysteem nog eens extra te kijken: waar zitten de verschillen, en waar zitten de overeenkomsten?” Uw afweersysteem leert als het ware omgaan met nieuwe mutaties, als die tenminste lijken op de bekende varianten. “Je verbreedt en versterkt de afweer dus met iedere blootstelling.”

RIVM-directeur Jaap van Dissel is vooralsnog redelijk optimistisch, al houdt hij nog wel een slag om de arm. “Komende tijd wordt het weer spannender. Het weer verandert, de seizoensinvloed gaat van min naar plus. Mensen komen terug van vakantie. Dus zullen we de komende tijd moeten zien”, vertelt hij aan De Volkskrant. Veel valt of staat met nieuwe varianten die op kunnen duiken. “Het hangt ook af van wat er in het buitenland gebeurt. Die varianten zijn natuurlijk steeds ergens vandaan gekomen.”

(Bron: RIVM, Tijd voor MAX, NU.nl, De Volkskrant, Margriet. Foto: Victor Joly/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

  Bezorgde Nederlander says:

  Zo zou het RIVM en de nieuwe gezondheidsminister Kuipers nu eindelijk het licht hebben gezien, om nu al te starten met de nieuwe vaccinatieronde. Volgens mij beginnen we alweer te laat……..

   Private Investigator Debunk says:

   Ik heb eens gekeken op die wapliesites van
   -ArtsenCovidCollectief
   -ZorgmedewerkersVerenigd
   van die Touretter hier….

   ….nou het is al gelijk raak. Op die eerste staat ongefundeerd dat er vele miljarden artsen lid zijn daar.
   Maar bij navraag kennen maar wappie 3 artsen deze club, en is er een in elkaar geflansd filmpje wat helemaal niks met die Collectiefbende te maken heeft, en waarbij 85% van die ‘medisch specialisten’ (Een titel zonder inhoud) Alleen een tover woord ‘schande’ gebruikt of andere niet-onderbouwde kul of ‘ik wil dat er discussie is’, of ‘ik vraag me iets af’. Wat gewoon iedereen doet, maar wat een onderbouwing van wappieland is. Het onderuithalen van welke vax dan ook wordt niet een GEVEINSD hier! U wordt zelf geacht die conclusie te trekken uit het feit dat Peppi en Kokkie bestaat. Waardeloze NIKS dus!

   Op die 2e hack site zag ik al gelijk dat mijn social media wachtwoord een belangrijke vis daar was.
   Ook daar geen enkele arts van betekenis. Een hackersite.

   Al die wappiegroepen willen maar 3 dingen. Liegen, en je social media pikken. Geestesziek, die liegende borsttrommelaar.

   Avoid dus… zet in ieder geval je VPN aan, en wis van te voren je cookies bij die hacksites! Wegblijven is beter. Er is daar niks van waarde behalve dat ze een steentje in je vijver gooien voor bange rimpels, en met pech Pegasus virus op je pc zetten na je social media gepikt te hebben….

   At your service,
   Private Investigator Debunk

  Guillaume says:

  Niet doen, want nog steeds onbewezen effect, maar wel blijken er grote risico’s aan verbonden, vooral voor ouderen. Neem eens een kijkje op het blog ZorgmedewerkersVerenigd met ervaringen van zorgmedewerkers w.o. artsen uit de praktijk, ook ArtsenCovidCollectief is de moeite van het vernemen waard. Laat u niet van de wijs brengen, onze dictatuur houdt dissidente ervaringen en meningen angstvallig buiten de deur, dat zet in hoogste mate aan het denken.

   AnnemieMH says:

   Helemaal gelijk, waarom weer vaccineren, er is totaal geen bewijs dat het echt helpt. We worden weer bang gemaakt, . Al. Zooi in je lichaam kan nooit goed zijn voor je lichaam.
   Dit jaar geen zoveelste booster en de griep prik, nee dank je wel.

  Private Investigator Debunk says:

  Ik heb zelf ook info.
  Na mijn 2 normale prikken met Bio/Phizer had ik nergens last van.

  Na mijn boosterprik met Moderna kreeg ik na 3 uur gillende piep oorsuizen. Dit heeft bijna 3 maanden aangehouden.

  Dus Moderna neem ik niet meer.
  Tijdens gesprek met GGD zeiden ze me dat men mocht kiezen. Nou, dat zal wel… In ieder geval geen Moderna.

  Private Investigator Debunk says:

  Voor alle vragen verzoeken we het onderstaande contactformulier in te vullen.

  We zijn blij met je belangstelling. Helaas is het voor ons niet mogelijk alle vragen persoonlijk te beantwoorden. We vragen je om eerst op de website te kijken. Houd de site in de gaten want deze wordt telkens aangevuld. Zie ook de FAQ pagina met antwoord op veelgestelde vragen. Neem voor persoonlijke vragen over je gezondheid contact op met je (huis)arts. We krijgen veel vragen van mensen die op zoek zijn naar een huisarts die bij ons is aangesloten of dezelfde standpunten heeft. Daar kunnen wij helaas niet bij helpen. We kunnen geen namen verstrekken van de bij ons aangesloten huisartsen en we geven ook geen advies over een huisarts in je woonplaats.

  Van dat gekke ArtsenCovCollectief.
  Avoid dus. Hackerland, met nul artsen die bij die club zit!
  Neem geen contact met die red flagged op. Je pc krijgt gelijk bitcoin extortion emails 3 weken later…. ik verklap het je vast!