Max Verstappen Formule 1 wereldkampioen sprintrace

Max Verstappen kan 1 dag voor GP al wereldtitel pakken: hoeveel punten heeft hij nodig in de sprintrace?

Max Verstappen heeft zijn 3e achtereenvolgende Formule 1-titel voor het grijpen en kan die op historische wijze binnenhalen. Want Verstappen kan na de sprintrace op zaterdag 7 oktober 2023, 1 dag voor de Grand Prix, de champagne waarschijnlijk al ontkurken. Hoe werkt deze sprintrace, inclusief Sprint Shootout, ook alweer? En wat moet er nog gebeuren voordat Verstappen opnieuw Formule 1-kampioen wordt?

Hoe werken de Sprint Shootout en de sprintrace?

Eerst trainen, vervolgens de kwalificatie en zondag de hoofdrace. Het is jarenlang het menu geweest tijdens een gemiddeld Formule 1-weekend. Maar sinds 2021 zijn er sprintraces op zaterdag, waarop de coureurs buiten de Grand Prix extra punten kunnen verdienen. In 2023 is deze opzet uitgebreid met 6 Sprint Shootouts. Hiervan zijn er 3 geweest in Azerbeidzjan, Oostenrijk en België, waarna de volgende op zaterdag 7 oktober 2023 in Qatar is.

De Sprint Shootout bevat 3 korte kwalificatieraces (Q1, Q2 en Q3) van 12 minuten, 10 en 8 minuten. Deze bepalen de startvolgorde voor de sprintrace. Na Q1 en Q2 vallen de 5 langzaamste coureurs af, waardoor er tijdens Q3 nog 10 coureurs overblijven. De winnaar van Q3 begint vanaf pole position aan de sprintrace, waar alle 20 coureurs weer van de partij zijn. Tijdens die sprintrace kan de top-8 extra punten verdienen. In dit artikel geven we meer uitleg over de Sprint Shootout.

Sport op MAX Vandaag
Lees ook: Sport op MAX Vandaag

Hoe groot is de kans dat Verstappen in de sprintrace kampioen wordt?

Er staat in 2023 geen maat op de (nu nog) tweevoudig wereldkampioen. Verstappen heeft liefst 13 van de 16 races gewonnen, mede door een historische reeks van 10 GP-zeges op rij. Het is een kwestie van tijd voordat hij voor de 3e keer wereldkampioen wordt. In 2022 is het pleit na 18 van de 22 races beslecht, dit jaar kan Verstappen het zelfs nog bonter maken. De GP van Qatar is race nummer 17 van het seizoen, maar het is dus goed mogelijk dat hij bij de start al wereldkampioen is.

Wat moet daarvoor gebeuren tijdens de sprintrace, 1 dag voor de GP? Verstappen staat vooraf 177 punten voor op Sergio Pérez, zijn ploeggenoot bij Red Bull. De Mexicaan kan in 6 GP’s en 3 sprintraces nog maximaal 180 punten pakken, mits hij alles wint en telkens de snelste ronde rijdt. In theorie kan hij in punten nog gelijk eindigen met Verstappen, maar dan wint degene met de meeste GP-zeges (13 voor Verstappen, 2 voor Pérez dit seizoen). Wordt Verstappen tijdens de sprintrace in Qatar 6e, dan pakt hij 3 punten en is de titel dus al binnen. Als Pérez zaterdag als 4e of lager eindigt, is de strijd om het kampioenschap ook al beslist, ongeacht de klassering van Verstappen. Saillant genoeg is zijn Braziliaanse schoonvader Nelson Piquet de laatste coureur die op een zaterdag wereldkampioen is geworden, in 1983.

Hoe kunt u de sprintrace volgen?

In Qatar is het tijdens de zomertijd 1 uur later dan in Nederland. De Sprint Shootout begint om 16.00 uur lokale tijd (15.00 uur in Nederland dus), de sprintrace om 19.30 uur Nederlandse tijd. De Grand Prix van zondag 8 oktober 2023 vangt om 19.00 uur Nederlandse tijd aan. De live-uitzendingen zijn te volgen via betaalzender Viaplay. Na afloop van de races kunt u bij de NOS en Ziggo Sport Select de beelden terugzien.

(Bron: Archief, FIA, Motorsport.com, NU.nl, Landenkompas, ANP. Foto: Franck Robichon/EPA)

Geef een reactie