Max Verstappen Formule 1

Formule 1-seizoen 2023: Max Verstappen gaat voor 3 op rij, Nyck de Vries als 2e Nederlander aan de start

Het Formule 1-seizoen 2023 belooft vooral voor de Nederlandse volgers extra interessant te worden. Max Verstappen gaat op voor zijn 3e wereldtitel op rij. Nyck de Vries is de 2e Nederlandse coureur in deze editie. Wat is nog meer nieuw in het volgende Formule 1-seizoen?

23 races, wederom Grand Prix in Zandvoort

De Grand Prix van Frankrijk verdwijnt uit het schema, maar daarvoor komen races in Las Vegas en Qatar in de plaats. Daardoor zijn er niet 22, maar 23 Formule 1-races in 2023. De opening van het seizoen is op zondag 5 maart in Bahrein, de laatste rit op 26 november in Abu Dhabi. Zondag 27 augustus staat alvast rood omcirkeld in veel Nederlandse agenda’s. Dan is namelijk de GP van Zandvoort.

3 Formule 1-titels op rij voor Max Verstappen?

Max Verstappen (Red Bull) heeft de vorige 2 edities in Zandvoort gewonnen, als opstapje naar de wereldtitel. In 2021 is de beslissing pas tijdens de laatste race gevallen, maar in 2022 steekt Verstappen met kop en schouders boven de rest uit. Na 18 van de 22 races verzekert hij zich al van titelprolongatie. Met liefst 15 GP-zeges in 1 seizoen vestigt hij zelfs een nieuw Formule 1-record. Als Verstappen in 2023 een 3e wereldtitel pakt, komt het record van Michael Schumacher en Lewis Hamilton (beiden 7 keer wereldkampioen) langzaam maar zeker in zicht.

Nyck de Vries Formule 1

Nyck de Vries de 2e Nederlander

Ook de verrichtingen van Nyck de Vries zijn interessant om te volgen. De Nederlander heeft tijdens de GP van Italië in 2022 al zijn Formule 1-debuut gemaakt, als vervanger van de zieke Alexander Albon. Daar is De Vries alvast verdienstelijk als 9e geëindigd. In 2023 krijgt hij een vast startbewijs voor de Formule 1, bij het team AlphaTauri. Wat zit er nog in het vat tijdens zijn 1e volledige seizoen?

Wat is nieuw tijdens het volgende Formule 1-seizoen?

Auto-ongelukken zijn helaas onlosmakelijk met Formule 1 verbonden. Ook in 2022 is het raak geweest, maar de Chinese coureur Zhou Guanyu is met de schrik vrijgekomen. Wel zijn er nieuwe veiligheidsmaatregelen in 2023. De coureurs krijgen extra brede achteruitkijkspiegels en een versterkte metalen rolbeugel in hun auto. Daarnaast gaan de in 2021 geïntroduceerde sprintraces een grotere rol spelen in de puntentelling. Deze races over 100 kilometer vinden de dag vóór de daadwerkelijke GP plaats. De nummers 1 tot 8 in deze races kunnen extra punten verdienen. Het aantal sprintraces gaat van 3 naar 6 per seizoen.

(Bron: Archief, FIA, NU.nl. Foto’s: Cristiano Barni & Motorsports Photographer/Shutterstock)

Geef een reactie