euthanasiepoeder

‘Nieuw euthanasiepoeder zorgt niet voor pijnloze dood’

Het nieuwe euthanasiepoeder waarover de Coöperatie Laatste Wil haar leden wil inlichten, zorgt niet voor een pijnloze dood. In tegendeel zelfs, stelt psychiater Boudewijn Chabot in een interview met de krant Trouw.

Het plan

De Coöperatie Laatste Wil is een samenwerkingsorganisatie van mensen die voorstander zijn van een zelfgekozen dood als het leven als voltooid wordt beschouwd. Veel van de leden zijn 70-plussers. De coöperatie zei onlangs dat zij een middel hebben gevonden dat ervoor zorgt dat degene die het inneemt, binnen korte tijd een pijnloze dood sterft. Het gaat om een poeder dat oplost in water. Dit nieuws veroorzaakt veel ophef, want volgens juristen is het strafbaar om zelfmoord makkelijker te maken. Ook hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben uit zijn zorgen over het middel: “Iedereen boven de 18 kan lid worden en het aanvragen. Een middel waarvan de werking in het geheel niet bekend is. Er is geen onderzoek gedaan naar de veiligheid. Er is geen enkele controle en er zijn geen serieuze waarborgen”, zegt hij tegen de NOS.

Weerstand

Dit standpunt van Hubben wordt ondersteund door Boudewijn Chabot. De psychiater weerspreekt de bewering van Laatste Wil dat het middel een pijnloze dood garandeert. Volgens hem kan het gaan om 2 middelen die ongeveer hetzelfde te weeg brengen: “Beide middelen blokkeren hetzelfde enzym waardoor ze na innemen vrijwel dezelfde symptomen geven: misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, spierzwakte en een epileptische toeval kunnen vooraf gaan aan het overlijden. Voor wie menswaardig wil sterven is het afschuwelijk dat te moeten ervaren.”

Nog geen duidelijkheid

De Coöperatie Laatste Wil zegt dat het middel niet alle door Chabot genoemde bijwerkingen met zich meebrengt. Bestuurslid Jos van Wijk laat aan Trouw weten dat het geen epileptische aanvallen veroorzaakt. Wel kan het voor hoofdpijn zorgen, beaamt hij. Over welk middel Laatse Wil het precies heeft, blijft nog een mysterie. Zij willen dit pas over een paar maanden aan hun leden vertellen.

Wilt u meer weten over het thema zelfdoding? Lees dan ons artikel hierover.

(Bron: ANP, Trouw, Nieuwsuur, NOS)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Hanneman says:

  Ik kan mij niet ontrekken aan de indruk dat nu het “gezag” van meneer pastoor of een andere eminente vertegenwoordiger van de paus tanende is, meneer Chabot in stelling wordt gebracht. Notabene in de Trouw. Allerlei pijnen en kwalen, niet benoemd maar waarschijnlijk ook hel en verdoemenis, wachten degene die besluit het aardse tranendal te verlaten. Het lijkt of door religieuze invloeden niet wordt gezocht naar genade, veel eerder naar een gelijk. Het gelijk van van der Staay. Dat van Segers. Dat van hen die menen dat hun interpretatie van omgang met het leven de enige is die klopt en zij verschillen hierin geen háár van dat andere geloof, u weet wel, dat de secularisatie ook niet erkent. Het eigengenomen besluit om uit het leven te willen is een politiek issue. Er wordt in het optrekje van de inspecteur-generaal immers geruild en gehandjeklapt door ondermeer christelijke partijen en als deze of gene pil strakjes bij een levenseindevereniging on-line kan worden besteld doet dat af aan de onderhandelingswaarde. De andere “onderhandelaars” zeggen even niets, wachten af. Persoonlijk denk ik dat niémand (!) iets te doen heeft met een diepe, persoonlijke wens om uit deze bouwval, ooit het in aanbouw zijnde koninkrijk van God, te willen verdwijnen. Wat zal een CU of SGP politicus denken als-sie hoort dat Oma of Opa uiteindelijk besloot van een toren te springen, of over een zelfgebrouwen gif dat een gruwelijk einde betekende voor die suikeroom of tante met een uitmergelende ziekte? Wat zou meneer Chabot hebben verdiend met zijn stukje?

  Elsnu says:

  Meneer of Mevrouw Hanneman, U heeft helemaal gelijk!! Die 2 “Christelijke” Partijen en vlak ook het CDA niet uit! Die laten nu niets horen maar onderschrijven de ideëen van deze 2 partijen maar al te graag! De premies voor de zorg mogen rustig omhoog nu de verkiezingen voorbij zijn. En al die mensen die eruit willen stappen zijn nog steeds goed voor de premies en eigen risico!

   Hanneman says:

   In aanleg meneer, ten dele mevrouw.

  oosterwijck says:

  Een goed(koop) advies voor allen die er pijnloos uitwillen stappen. Gebruik een overdosis heroine, geheel pijnloos en vergezeld van prachtige dromen en kleuren. Op elke straathoek te koop en voor €50 heb je een voldoende dosis. Niemand heeft gezeik met verenigingen waar je minstens een half jaar lid van moet zijn en niemand hoeft op internet te zoeken naar allerlei middelen. Je zet alle commerciele belangengroepen en bemoeiallen terzijde. Mooier kan ik het niet maken, maar wel goedkoper. …