zelfdodingspoeder

Speculeren over zelfdodingsmiddel zorgt voor problemen

Het vermeende zelfdodingsmiddel dat Coöperatie Laatste Wil heeft ontdekt, doet veel stof opwaaien. Er wordt flink gespeculeerd welk middel het betreft, waardoor er onwenselijke situaties ontstaan bij onder andere de De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Stop met speculeren

De NVVE wordt dagelijks door haar leden gebeld met de vraag over welk middel het precies gaat. Dit komt mede door de speculaties in de media over dit onderwerp. De NVVE zegt dat zij het liefst zouden zien dat dit stopt, totdat Coöperatie Laatste Wil zelf met meer informatie komt. Tot die tijd reageert de NVVE niet inhoudelijk op de vragen die zij hierover krijgen. Bovendien, zo benadrukt de vereniging, weten zij ook helemaal niet om welk middel het gaat.

Niet meer voor particulieren

Ook een Limburgse webwinkel in chemische producten ondervindt nadelige gevolgen van het nieuwe zelfdodingspoeder. Vanaf het moment dat Coöperatie Laatste Wil op 1 september 2017 in Nieuwsuur naar buiten komt met het nieuws, wordt er opeens 1 bepaald product veel vaker bij hen besteld door particulieren. Het loopt de spuigaten uit, zegt de eigenaar in het NOS Journaal van 13 september 2017. Daarom zien zij zich genoodzaakt om het middel alleen nog aan bedrijven te verkopen die duidelijk kunnen aangeven wat zij ermee van plan zijn. Laatste Wil zegt het onverantwoord te vinden dat mensen op eigen houtje op zoek gaan naar het middel. De coöperatie zelf is van plan om haar leden pas over een paar maanden verder in te lichten.

Voor- en tegenstanders

Welk middel het ook is, het heeft op dit moment in ieder geval al verschillende tegenstanders. Zo vertelt psychiater Boudewijn Chabot in Trouw dat het om 2 middelen kan gaan die allebei tot een pijnlijke dood lijden en vindt advocaat Wim Anker het strafbaar wat Laatse Wil probeert te doen. Volgens hem is het illegaal om zelfdoding te faciliteren of makkelijker te maken. De eerder genoemde NVVE is in principe voor een dergelijk middel, maar zij hamert er wel op dat er geen twijfels over de werking mogen bestaan. Ook moet het leiden tot een waardig einde en moet het  poeder niet in verkeerde handen vallen.

(Bron: NOS, ANP, website NVVE)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Hanneman says:

    Voor zover ik het begrijp wacht Laatste Wil met de bekendmaking om juridische reden. Het is nog niet uitgeknokt of dat wel kan en/of mag. Als meneer Anker stelt dat het illegaal is om zelfdoding te faciliteren of mogelijk te maken, is dan ons spoorbedrijf wat met springers voor hun treinen van doen heeft ook verwijtbaar? Of de bouwer van de flats waarvan gesprongen wordt? De fabrikant van de plastic zakken? Het vorige, huidige en volgende kabinet? Het is een wens die iemand zélf vervult en dus is de beeindiging van het leven een besluit geweest voor de rekening van de betreffende overledene. En hoe kan meneer Chabot weten wat de werking is als vanwege het O.M. niet mag worden bekendgemaakt om welk poeder het gaat? Het is een lastige kwestie en ik ben blij dat ik er persoonlijk nog niet aan toe ben om hoe dan ook uit het leven te willen. Maar evenzeer realiseer ik me dat een zéér behoorlijk aantal mensen al dit gedoe met lede ogen aanzien. De media met alle meldingen en interviews. De politiek die zijde wil spinnen en met het eerste levensbelang van anderen meer handel drijft dan wat anders. Zou er nou nergens een socioloog zijn die kan uitleggen dat de ontstane situatie had kunnen worden voorzien? Als je onderwijs en buurtwerk of sportclubs en verenigingsleven verziekt wordt de jeugd op den duur misschien minder sociaal? Is het denkbaar dat als we de zorg verminken mensen op een zeker moment het strijden moé zijn en daardoor eerder dan de bedoeling willen uitstappen of ergens vóór of vanáf springen? Ik vraag me ernstig af of een kabinet of drie, vier geleden de belangstelling voor een pijnloos dodend poeder ook zo groot zou zijn geweest. Ik koester een ernstige verdenking. Ik denk dat men had kunnen voorzién dat het beeindigen van de sociale samenleving door een politiek handjevol dit soort excessen te weeg zouden kunnen brengen. Achachach, wie hoort hier aan het kruis?

    Veder says:

    De dood komt onherroepelijk met het natuurlijk einde. De dood is hard. Men kan pijn verzachten, zelfs met morfine, maar het doel mag nooit zijn het opzettelijk doden of de dood vervroegen van mensen. Met morfine kon het al, en het zal vast al gebeurt zijn. Dus nu weer nieuwe middelen ter berde brengen, alsof men iets nieuws verzint, is zeer dubieus en opmerkelijk. Wat is het doel dan? Niets minder dan mensen eerder naar de dood brengen, als men het zat is? Maar na regen kwam toch zonneschijn? Gevoelens komen en gaan, wat voor gevoel het ook is. Het gevoel prevaleert tegenwoordig boven ons verstand, we gaan er in mee, totdat we er soms zelf dreigen onderdoor te gaan? Ik weet dat het voor depressieve mensen moeilijk is het licht weer te zien. De depressie kan je behoorlijk naar beneden trekken en soms meerdere dagen. Maar ook deze gevoelens gaan weer voorbij. Ik ken een mooi lied. Als iemand dit kent, kan hij/zij het meezingen

    Schuiven donkere wolken aan de hemel?
    Is de warme zon stilaan verdwenen?
    Wat doe je dan? Bemin meteen wie naast je staat!
    En kijk opeens gaat elke wolk ervandoor,
    En zie de warme zon staat stralend hoog aan de hemel voor jou!

    en dit liedje nog:
    Liefde dat zoekt toch elke mens,
    Liefde is vrij zijn van jezelf (!) (écht vrij)
    Liefde is delen ieders leed.
    Zo wordt vreugde je deel!

    (De laatste is te zingen in meerdere talen!)

      Hanneman says:

      Las uw stukje en bevond u per direct geschikt voor een ministerspost in de vorige paar en het nog te vormen nieuwe kabinet.