zelfdodingsmiddel

Nog geen besluit over nieuw zelfdodingsmiddel

Volgens minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie is het aan het Openbaar Ministerie of de Coöperatie Laatste Wil informatie over een nieuw en legaal zelfdodingsmiddel mag verstrekken. Het samenwerkingsverbond van ouderen stuit sinds het bekendmaken van dit plan op weerstand uit zowel politieke als juridische hoek.

Nieuw zelfdodingsmiddel

Het nieuwe zelfdodingsmiddel van de Coöperatie Laatste Wil is op vrijdag 1 september 2017 onderwerp van discussie in het programma Nieuwsuur. Hierin is een reportage te zien waarin een van de initiatiefnemers vertelt dat er een nieuw middel op de markt is dat het voor ouderen makkelijker maakt om uit het leven te stappen als zij het idee hebben dat dit voltooid is. Volgens Laatste Wil gaat het om een conserveermiddel dat in water oplost en zo ingenomen kan worden. Zij willen deze kennis graag delen met hun achterban, die bestaat uit zo’n 6800 leden. Of dit mag, is nog niet duidelijk.

Kritiek

Vrijwel direct nadat de coörporatie naar buiten komt met dit plan, is er kritiek. Zo stelt advocaat Wim Anker dat wat de coöperatie wil, mogelijk strafbaar is. Hij wijst op een uitspraak van de Hoge Raad. Daarin staat dat het strafbaar is om als burger zelfdoding mogelijk of makkelijker te maken.

Joep Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht, uit ook zijn zorgen om de plannen. Volgens hem schort het vooral aan controle. “Iedereen boven de 18 kan lid worden en het aanvragen. Een middel waarvan de werking in het geheel niet bekend is. Er is geen onderzoek gedaan naar de veiligheid. Er is geen enkele controle en er zijn geen serieuze waarborgen”, zegt hij tegen de NOS.

SGP-leider Kees van der Staaij stelt dat de actie van laatste Wil ‘onwaardig en onverantwoord’ is.

Minister Blok van Veiligheid en Justitie is ook om zijn mening gevraagd over de kwestie, maar hij verwijst dus door naar het Openbaar Ministerie. Of en wanneer de zaak rondom de ouderenorganisatie voorkomt, is nog onduidelijk.

Naast kritiek, is er ook bijval. Bijvoorbeeld van Agnes Wolbert, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). “Als het veilig is, niet in verkeerde handen komt en ook echt werkt, dan is het een goed middel”, reageert zij in de Nieuwsuur-uitzending van vrijdag 1 september.

Coöperatie Laatste Wil

Coörporatie Laatste Wil is een samenwerkingsorganisatie van ouderen die vinden dat een eigen levenseinde zelf geregisseerd mag worden. Iedereen boven de 18 die deze gedachtegang steunt, kan lid worden. Voordat zij naar buiten komen met het nieuws over het nieuwe zelfdodingsmiddel hebben zij zo’n 3500 leden die gemiddeld 70 jaar zijn. Inmiddels zijn dat er 6800.

Discussie

Er wordt al jarenlang gediscussieerd over ouderen die hun leven vrijwillig willen beëindigen als zij dit als voltooid zien. Volgens demograaf Jan Latten is het niet ondenkbaar dat deze discussie de reden is dat er relatief veel ouderen zelf uit het leven stappen. Met name mannen van boven de 60 doen dit.

Wilt u meer informatie over zelfdoding? Lees dan dit artikel over dit onderwerp.

(Bron: ANP, De Telegraaf, ANP)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Wat wordt er weer moeilijk gedaan over het nieuwe zelfdodingsmiddel. Onze dierenarts gebruikt al jaren een goed en goedkoop middel om dieren (zoals honden en paarden) in te laten slapen. Ga eens in overleg met een dierenarts. Deze oplossing is ook ideaal voor de doodstraf in Amerikaanse gevangenissen. Ik hoorde laatst dat een executie moest worden uitgesteld omdat een zeer kostbaar middel in onvoldoende hoeveelheden was aangemaakt. En dat, terwijl honderden paarden per dag in Amerika een spuitje krijgen om in te slapen. … Het moet niet gekker worden.

    Hanneman says:

    Geachte overledenen, graag zou ik u postuum willen gelukwensen met uw staat van niet meer zijn. Niet dat ik niet meevoel met uw nabestaanden die het allemaal anders zouden hebben gewild. Mijn felicitaties betreffen enkel u. Want u ben toch maar mooi verlost van al wat nog volgt. Zou u nog leven en in de handen vallen van geloofsfanaten – nee, niet de moslims.- die u willen laten voortmodderen en die u afvallen was u mooi de klos geweest. Tot een groep behoren die enkel wordt gezien als verdienmodel lijkt me niks. Al dat getouwtrek over uw toekomstige betalingen, politieke keuzes, leefomstandigheden en behoeften, allemaal voorbij. Al uw zorgen over de wereld voor uw kinderen, klein en áchterkleinkinderen, over! Misbruik en mishandeling door politiek en bedrijf zullen u niet meer raken. Diep verdriet over wat de dieren en de mensen in dit leven allemaal wordt aangedaan, wég! Het kan zijn dat u zich door mensen als van der Staay het geweld van een plastic zak om uw hoofd, de sprong van de hoogste verdieping van uw bejaardenfabriek of gewoon die van voor de trein hebt moeten aandoen. Als levende doet mij dat leed. Zoals dit politieke gelazer over uw en mijn bestaan mij kwaad doet. Doodziek van die rechtse, conservatieve, geloofsfanatieke benadering van de democratie. De totale onderwaardering voor wat ons aller grootste geschenk zou moeten zijn, een lééfbaar leven.