wandelgedrag

Nederland wandelland? CBS doet onderzoek naar wandelgedrag

Hoeveel Nederlanders gaan er lopend naar hun werk? En welke rol speelt de reisafstand daarbij? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft ons wandelgedrag net als de afgelopen jaren in kaart gebracht. De cijfers, in dit geval over 2016, worden bekend op de derde editie van de Wandel naar je Werk-dag op donderdag 5 april 2018.

Minder dan 5 kilometer

Nederlanders leggen maar liefst 18 procent (1 op de 5) van al hun verplaatsingen volledig lopend af. Bij 94 procent van die ter voet afgelegde verplaatsingen gaat het echter wel om een afstand van minder dan 5 kilometer. Gemiddeld neemt zo’n verplaatsing 20 minuten in beslag en er wordt in die tijd vooral gelopen voor activiteiten als winkelen of recreatieve uitstapjes

Woon-werkverkeer

In het geval van woon-werkverkeer legt 4 procent van de Nederlanders dat ter voet af. In totaal zijn in 2016 ruim 114 miljoen verplaatsingen van en naar het werk volledig te voet gemaakt. Dit zijn alle verplaatsingen vanaf het woonadres rechtstreeks naar het werk of van het werk rechtstreeks naar huis. Ook verplaatsingen van een winkel naar het werk, van een lunchafspraak terug naar het werk of verplaatsingen tussen verschillende werklocaties worden hiertoe gerekend. Op een gemiddelde dag legt daarmee 4 procent van de werkenden de verplaatsing van en naar het werk lopend af.

Vervoersmiddel per afstand

Als de afstand van en naar het werk korter is dan 1 kilometer, wordt die het vaakst te voet afgelegd. Bijna de helft wordt dan lopend gedaan. 40 procent van de werkenden kiest bij die afstand liever voor de fiets en 9 procent voor de auto. Op afstanden tussen 1 en 3,7 kilometer wordt vooral gefietst: 6 op de 10 verplaatsingen vindt plaats met de fiets als hoofdvervoermiddel. Ruim 25 procent gaat dan met de auto en nog maar 7 procent volledig te voet. Als de afstand van of naar het werk nog groter is, wordt nauwelijks nog gelopen (minder dan 1 procent). Boven de 15 kilometer worden 8 op de 10 verplaatsingen van en naar het werk met de auto gemaakt en 1 op de 10 met de trein.

Recreatief wandelen

Gemiddeld leggen Nederlanders volgens de meest recente cijfers van het CBS zo’n 1,5 kilometer af bij verplaatsingen die in zijn geheel te voet worden afgelegd. De meeste kilometers worden gemaakt voor recreatieve doeleinden (toeren en wandelen). Hiervoor lopen Nederlanders gemiddeld zo’n 2,7 kilometer per verplaatsing.

Wandel naar je Werk-dag 2018

Op donderdag 5 april 2018 vindt voor de derde keer de Wandel naar je Werk-dag plaats. Iedereen wordt dan door stichting Wandelnet opgeroepen (een deel van) de afstand naar het werk lopend af te leggen. Of dat nou naar het station is of door de auto bij het werk wat verder weg te zetten. Want zoals de stichting benadrukt: wandelen is gezond!

Pakt u als uw gezondheid het toelaat ook graag de benenwagen? En waar wandelt u dan heen? 

(Bron: CBS, Wandelnet)

Geef een reactie