Inkomen

Inkomen van ouderen na crisisjaren weer gestegen

Het inkomen van ouderen is net als dat van andere groepen in Nederland gestegen sinds 2014. Dat betoogt minister Hoekstra van Financiën na een inventarisatie naar de inkomens- en vermogenspositie van ouderen, dat op verzoek van het CDA in de eerste Kamer is uitgevoerd.

Van daling tijdens de crisis naar stijging nu

Hoekstra geeft aan dat ouderen het in Nederland over het algemeen goed hebben. Niet alleen is hun inkomen gestegen, het welvaartsniveau van ouderen ligt ook hoger dan dat van mensen onder de 65 jaar. Hoekstra kijkt daarbij naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de crisisjaren van 2010 tot 2013 is het vermogen van ouderen achteruit gegaan, maar sinds 2014 stijgt dit volgens Hoekstra weer. Hij verwacht dat ouderen er ook de komende jaren jaarlijks 0,7 procent op vooruit gaan.

Vermogen

Ten opzichte van jongere generaties hebben ouderen een beduidend hoger inkomen. Terwijl het vermogen van de rest van de bevolking sinds 2007 flink is gedaald, is dat van ouderen juist gegroeid. Onder andere vanwege hun eigen woningbezit. Hoekstra geeft daarbij wel aan dat het om gemiddeldes gaat. “Natuurlijk gaan daar achter ook verschillen schuil. Huishoudens met ouderen kunnen net zo goed een laag inkomen hebben of weinig vermogen,” zegt hij tegenover de NOS. Volgens hem zal het kabinet daarom “oog blijven houden voor financieel kwetsbare groepen in de samenleving.”

Inkomen gepensioneerden gaat er nauwelijks op achteruit

Ook ten opzichte van andere Europese landen doen Nederlandse ouderen het goed op financieel vlak. In landen als Frankrijk, België en Duitsland houden gepensioneerden minder dan 70 procent van hun inkomen over. In Nederland gaan gepensioneerden er over het algemeen nauwelijks op achteruit.

(Bron: NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Wat een onzinverhaal. … Het enige theoretische voordeel van de ouderen, is de gestegen waarde van woningen. Die waardevermeerdering zit vast in de stenen, dus daar eten ze geen brood méér door. Niet alle ouderen hebben een eigen woning dus die zijn ook theoretisch niet rijker geworden. Daarnaast zijn de pensioenen 16% achtergebleven door het uitblijven van de indexatie. Dan hebben we nog de gestegen prijzen van de ziektekostenverzekeringen en de verhogingen van de prijzen voor boodschappen. … Kortom de ouderen zijn er in de genoemde periode minstens 20% slechter op geworden. Het bureau voor de statistieken, moet van naam veranderen, naar: bureau voor de fantasieën.

    Peugeot says:

    Welke ouderen gaan er op vooruit. Dat zijn volgens mij die mensen die nog werken. Maar die gaan gewoon mee
    in de loonrondes. Woningbezit? Dat geld zit in de stenen. Ik vraag me af of het CBS niet kunstmatig in leven wordt gehouden. Gepensioneerden zijn in 10 jaar niet geindexeerd, terwijl de kosten steeds maar hoger worden.
    Om een juist beeld te krijgen, zou ik maar eens de minima van de ouderen goed onder de loep nemen, dan komt men misschien tot een ander beeld