Veel minder oude dieselauto’s in Nederland

Het aantal oude dieselauto’s op de Nederlandse wegen is in een paar jaar tijd flink afgenomen. Ten opzichte van 2010 rijden er 67 procent minder diesels rond, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Utrecht grootste daling

In totaal staan er in de 4 grote steden dit jaar nog 17.000 dieselauto’s geregistreerd. In Utrecht is de grootste daling gemeten ten opzichte van 2010, daar rijden er 79 procent minder van rond. In Rotterdam gaat het om 75 procent, in Den Haag 66 procent en in Amsterdam 64 procent.

Sloopregeling

De daling wordt onder meer veroorzaakt door een aantal maatregelen die 3 van de 4 grote steden troffen om het gebruik van dieselauto’s van voor 2001 terug te dringen. Utrecht en Rotterdam stelden een milieuzone in, waarmee de oude diesels uit delen van de stad worden geweerd. In Utrecht en Rotterdam worden dieselrijders met een sloopregeling aangemoedigd hun oude wagen af te danken. Den Haag kwam inwoners die bereid waren hun oude wagen te slopen ook financieel tegemoet.

Goed nieuws

Milieudefensie reageert verheugd op de CBS-cijfers. “Hieruit blijkt dat de milieuzone helpt om het wagenpark te verschonen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid. Vieze diesels horen thuis in het museum”, aldus de organisatie.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Wmpje says:

    als Camperbezitter voel ik mij erg genaaid . Wat denkt de regering wel, dat mensen die gemiddeld 6 weken per jaar reizen maar even hun DUUR gekochte camper kunnen vervangen voor een camper die wel voldoet aan de milieu eisen? Kom eens met een alternatief of aanpassing zodat wij onze campers kunnen blijven behouden.