Duur 04:31
Gepubliceerd op 13 januari 2016

De bekkenbodem

De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat onze inwendige organen niet door ons bekken heen zakken. In de loop van ons leven rekt de bekkenbodem op. Doordat wij rechtop lopen kan verzakking ontstaan wat incontinentie tot gevolg kan hebben.

Bekkenbodem problemen vaker bij vrouwen

Vrouwen hebben meer dan mannen last van bekkenbodem problemen. Dit komt vooral omdat de bekkenbodem een belangrijke rol speelt bij de bevalling. Die wordt dan opgerekt waardoor eerder kans op verzakking ontstaat. Maar het kan ook gebeuren dat de sluitspier van de plasbuis niet meer goed werkt. Dan is het moeilijk om de plas op te houden, vooral bij het verhogen van de druk bij bijvoorbeeld sporten, lachen, hoesten, niezen en bukken. 1 op de 3 vrouwen heeft daar last van. Na de overgang speelt een tekort aan hormonen ook een rol. Maar ook mannen kunnen problemen krijgen met de bekkenbodem. Als deze overactief is kan dat pijn bij het plassen of in de prostaat geven. Men kan daar buikklachten of obstipatie van krijgen, maar ook blaasontsteking of een overactieve blaas.

Oefenen van de bekkenbodemspieren

In lichte gevallen kan bekkenbodemtraining helpen. U leert dan om de bekkenbodem aan te spannen en te ontspannen. Dat aanspannen gebeurt met de spieren waarmee u normaal gesproken de plas ophoudt. Wanneer u die oefeningen 6 tot 8 weken dagelijks doet, eventueel onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut, kunnen de klachten overgaan. Soms helpt een ring die de bekkenbodem strak trekt. Een ander alternatief is door operatief een bandje achter de plasbuis te spannen of door de vaginawand te reven. Ga voor klachten eerst naar de eigen huisarts.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 13 januari 2016.

Geef een reactie

Reacties (22)

 1. Mark Wasse says:

  Kan een bandje plaatsten ook helpen om een te strakke bekkenbodem te ontlasten?

  1. Bw Cornelissen says:

   Hallo met wil.
   Ik heb een bandje gehad is mij heel goed bevallen ik had nergens geen last meer van maar naar een paar jaar komen de klachten weer terug , Maar ik kan het je aanraden , gr wil .

  2. DokterTed says:

   Nee, dat helpt helaas nie bij een te strakke bekkenbodem.
   Ted van Essen, huisarts

 2. Julia says:

  Veel mensen hebben last van zwakke bekkenbodemspieren, dus daaraan wordt vaak aandacht besteed. Ik heb/had last van hele strakke spieren die d.m.v. Bekkenbodemfysiotherapie nu op orde zijn. Nu is echter de diagnose pudendum neuralgie gesteld. Kunt u mij info geven over mogelijke behandelingen of medicijnen die zouden kunnen helpen?

  1. DokterTed says:

   Fijn dat de bekkenbodemoefeningen deels geholpen hebben. De diagnose pudendus neuralgie is iets voor een pijnspecialist. Er zijn lichamelijke behandelingen mogelijk, waaronder injectietherapie. Ook helpen medicijnen soms of gedragstherapie.
   Ted van Essen, huisarts

 3. Vriesja@hotmail.com says:

  Kun je na 6 weken oefeningen verbetering verwachten?

  1. Bw Cornelissen says:

   Hallo met wil .
   ik heb ook bekkenbodem oefeningen gehad mij heeft het niet geholpen het is weg gegooid geld vind ik want het helpt echt niet ,,

  2. DokterTed says:

   In de helft van de gevallen helpt bekkenbodemtherapie na 6-8 weken gecontroleerd oefenen.
   Ted van Essen, huisarts

 4. Bw Cornelissen says:

  Beste dokter Ted ,
  ik heb een bandje gehad wat mij heel goed is bevallen ,
  nu verlies ik weer urine en wil de uroloog mij spuiten gaan geven in de blaas hij had het ook over Botox ik heb gezeg dat ik er over na wil denken de behandeling is pijnlijk ,
  Dit en het kort kunt kunt u mij goede raad geven want ik durf het niet aan , M.v.g wil .

  1. DokterTed says:

   Helaas recidiveert de incontinentie soms na het plaatsen van zo’n bandje. Dan zijn er nog andere mogelijkheden, zoals uw specialist adviseerde. Ik kan u daarin niet adviseren, omdat het echt afhangt van de precieze klachten en het medische onderzoek daarbij.
   Ted van Essen, huisarts

 5. cailey says:

  Dr. Ted, als de baarmoeder al in de vagina gezakt is, red je het dan nog met bekkenbodemspier oefeningen of is er een andere ingreep nodig.

  1. DokterTed says:

   Verzakking wordt ingedeeld in graden. Bij lichte gevallen helpen oefeningen, bij ernstiger verzakking meestal niet. Maar u krijgt er niks van door het gewoon een paar maanden te proberen onder deskundige leiding. Een operatie kan altijd nog.
   Ted van Essen, huisarts

 6. Yvonne Boelen says:

  Ik heb last van positieve uitslag van urine.
  Het is geen blaasontsteking,maar wel het gevoel dat ik heb.
  Blaasecho in orde , bloed in orde.
  Heb lichte zakking,welke oefeningen kan ik het beste doen?
  Soms red ik het toilet niet meer.
  Graag wil ik dagelijks oefeningen doen,die mij verder helpen.
  Moet ’s Nachts 3/4 x op om te plassen.

  1. DokterTed says:

   Het is zeker mogelijk dat bekkenbodemoefeningen u kunnen helpen, maar dat kunt u het beste met uw huisarts bespreken. Een bekkenbodem fysiotherapeut kan u daarbij begeleiden.
   Ted van Essen, huisarts

 7. Man says:

  Geachte dr. van Essen, ik ben een man van net 65, aktief en sportief en geen medicijnslikker.
  Recentelijk een lelijke blaasontsteking gehad, 2x een ab kuur gehad, hierna nog 1x een breedspectrum ab kuur
  gehad, omdat de 1e 2 kuren niet aansloeg. Mijn vochtintake wat verhoogd, voorheen dronk ik in verhouding te weinig. Na mijn laatste ab kuur heb ik enige tijd, ongewild urineverlies in de nacht, heel vervelend allemaal en heeft voor mij een behoorlijke impact, met alle gevolgen van dien en heb hieromtrent aardig wat maatregelen genomen.
  Voel mij verder prima, geen klachten van koorts, moeheid, regelmatig naar het toilet om te urineren, uitplassen goed, straal goed, kleur urine goed. Dus verder totaal geen klachten. Kan het zijn dat een blaasontsteking gepaard kan gaan met een prostaatontsteking en dat er spraken kan zijn van een lichte ? prostaatontsteking.
  En moet ik naar mijn huisarts voor urineonderzoek en bepaling psa.
  Verneem gaarne van u en hartelijk dank.

  1. DokterTed says:

   Ongewild urineverlies is bij mannen zeldzamer dan bij vrouwen. Een chronische prostaatontsteking kan de oorzaak zijn, maar ook een lichte prostaatvergroting. U kunt eventueel verder onderzoek bij een uroloog laten doen. Deze klachten wijzen niet op prostaatkanker, dus het bepalen van de PSA gaat u geen uitsluitsel geven.
   Ted van Essen, huisarts

 8. Carlalouise says:

  Ik ga voor de 2x in 4 jaar naar de bekkenbodemkliniek bij de uroloog.gynaecoloog in her ziekenhuis voor een Uro /dynamisch onderzoek wegens verzakking /blaasontstekingen en ontlastingverlies.
  Vorige keer oefeningen en opdracht meer te drinken .
  Het gevoel wat ik op het ogenblik hou na de antibiotica kuur furo etc. Dat ik niet kan uitplassen en huisarts heeft gisteren een katheterisatie gedaan om urine op te vangen (na toiletbezoek ) kwam er nog 400 cd uit en de huisarts constateerde een poliep bij het onderzoek. Ga nu over 4 weken voor bovengenoemd onderzoek maar weet niet wat ik er van moet verwachten.
  Een presarium is toen 4 jaar geleden ook geprobeerd maar was heel onaangenaam en is er weer uitgehaald.
  Hartelijk dank voor uw antwoord.

  Mijn leeftijd is 80 jaar
  C.l.kassing

  1. DokterTed says:

   Kennelijk heeft u een retentie (zo heet het als er urine in de blaas blijft zitten na plassen). Dat verdient extra onderzoek door (inderdaad) een bekkenbodemspecialist (uroloog of gynaecoloog of proctoloog of alle drie samen). Pas na dat onderzoek is er meer over te zeggen.
   Ted van Essen, huisarts

 9. Coby Joosten says:

  Dag dr Ted,als er een ring is geplaatst,kun je daar nog van af komen,bevalt verder goed,geen incontinentie,maar toch een vreemd “ding” in je lijf.alvast dank voor uw reactie met groet

  1. DokterTed says:

   Er is niks op tegen om na verloop van tijd weer eens te kijken hoe de klachten zijn zonder een ring, maar meestal blijft die nodig. Als u last krijgt van zo’n ring is een opersatieve behandeling wellicht een optie.
   Ted van Essen, huisarts

 10. olgalowina says:

  Het wordt a.s. maand september dat ik 20 jaar geleden (met mijn man, dochter en schoonzoon) in Turkije een extreem auto-ongeluk heb gehad. Daar heb ik nog enkele dagen in het ziekenhuis gelegen en ben toen naar het AMC ziekenhuis vervoerd en heb daar nog ruim 5 weken gelegen voordat ik weer naar huis mocht. Het ergste was toen dat ik naar huis ben gegaan met een bekkenbreuk! Ik heb door dat ongeluk nog 14 operaties (nooit aan mijn bekken) ondergaan en voel mij nu weer praktisch als vanouds. Door dat ongeluk had ik toen stress-incontinentie en heb diverse bekkenbodem-therapieën gehad. Die hebben mij uitstekend geholpen. De eerste jaren als ik wilde gaan opstaan, moest ik altijd op mijn knieën drukken anders lukte het mij niet,maar ik heb tot op de dag van vandaag nog steeds last dat als ik wil gaan opstaan, ik nog altijd even met mijn handen op iets moet steunen, want ik kan nooit meer even spontaan op gaan staan als ik zit. ( Ik ben mijn leven lang altijd heel sportief geweest en heb tot 3 maanden geleden nog op aerobics gezeten. Ik loop graag en golf al zeer veel jaar). Hoe krijg ik ooit nog een soepeler lijf dat ik kan gaan opstaan zonder te moeten steunen op mijn handen?
  Met afwachtende groet,
  Olga

  1. DokterTed says:

   Een vreselijk verhaal, maar gelukkig ook een redelijk herstel tot nog toe. Uw restklachten duiden op spierzwakte en soms lukt het om de spierkracht door veel oefenen te verbeteren. Dat hangt af van de precieze oorzaak van de spierzwakte. Uw behandelend arts kan dat onderzoeken.
   Ted van Essen, huisarts

Bekijk ook

Meer