gele nagels

Gele nagels? Dit kunnen de oorzaken zijn

Heeft u last van gele nagels? Geen zorgen, dit is vaak onschuldig. Toch kan het een teken van uw lichaam zijn dat er wat aan de hand is. Wij zetten een aantal mogelijke oorzaken op een rij. 

Nagellak

Draagt u vaak nagellak, en dan vooral donkere kleuren? Dan kunnen uw nagels geel uitslaan. Dit komt doordat het pigment van de nagellak in uw nagels trekt. De kleurstof mengt zich met de keratine, het eiwit van uw nagels. Daardoor ontstaat een gele gloed. U kunt dit simpelweg voorkomen door vooraf een basecoat, een doorzichtige nagellak, aan te brengen op uw nagels voordat u een gekleurde nagellak gebruikt.

Handenwerk

Wanneer u veel met uw handen werkt kunnen uw nagels geel worden door onycholyse. Dit houdt in dat uw nagels loslaten en er tussen uw nagels en nagelbed ruimte ontstaat. Daardoor kunnen uw nagels geel lijken. Wilt u dit voorkomen, dan is het verstandig om handschoenen te dragen tijdens het werk.

breekbare nagels
Lees ook: Tips tegen breekbare nagels, zo worden ze sterker

Longaandoening en roken

Bent u een roker? Dan kan dat de oorzaak zijn van uw gele nagels. Doordat de rook langs uw handen trekt, komen teer en nicotine in contact met uw nagels en vingers. Dit zorgt voor een gele kleur. Ook kunnen uw tanden verkleuren. De meest effectieve oplossing is stoppen met roken. Ook een longaandoening kan de oorzaak zijn van gele nagels. Door een tekort aan zuurstof kunnen nagels verkleuren.

Schimmelnagels

Gele nagels kunnen wijzen op schimmelnagels. Een schimmelnagel, ook wel kalknagel, is witgeel bij de nagelranden, wordt dik en kan een brokkelige textuur krijgen. De nagel kan door de schimmel zelfs deels of geheel loslaten. Het is het best om uw huisarts te raadplegen voor de juiste behandeling. U kunt dit in de toekomst voorkomen door na het douchen of zwemmen uw voeten goed af te drogen. Ook is het verstandig om in natte ruimtes waar veel mensen blootsvoets lopen slippers te dragen.

Geelzucht maakt geel

Door geelzucht kunnen de nagels geel worden. De website van de Maag Lever Darm Stichting legt uit dat geelzucht wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte bilirubine in het bloed. Bilirubine heeft een intens gele kleur en is de afvalstof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedkleurstof uit rode bloedcellen. Doordat deze stof zo geel is en hier bij geelzucht te veel van aanwezig is, kunnen uw nagels, huid en oogwit geel kleuren. Vermoedt u dat dit de oorzaak is? Neem dan contact op met uw huisarts.

nagels
Lees ook: Nagels

Diabetes en verkleuring

Tot slot kan diabetes de oorzaak zijn van de verkleuring van uw nagels. Dit komt doordat de afbraak van suiker een effect heeft op het collageen, het eiwit van de nagels. Volgens de website thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), kunnen mensen met diabetes daardoor ook sneller schimmelnagels oplopen.

(Bronnen: Thuisarts.nl, de Maag Lever Darm Stichting. Mens en Gezondheid info, Libelle / Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  bijbloem says:

  Schimmel (kalknagel) kan veroorzaakt worden door te krappe schoenen. Beschadigde nagels zijn vatbaar.
  Bij bepaalde drogisterijen hebben ze van het huismerk voetschimmelcrème waarmee je ook kalknagels kan genezen.
  In de gebruiksaanwijzing staat een uitgebreide beschrijving hoe dat te gebruiken.
  Via de zoekfunctie vind je die niet. Staat alleen in de gebruikshandleiding.
  Zoals elders al stond dat het ongeveer een jaar duurt voordat een teennagel is uitgegroeid.
  Het scheelt veel geld. I.p.v. een pen kan de ook een wattenstaafje gebruiken.