voetschimmel

Hoe ontstaat voetschimmel, hoe voorkomt u het en hoe komt u er weer vanaf?

Bij voetschimmel ontstaan er witte schilfers op de voeten, die ook kunnen jeuken. Het is besmettelijk en soms vrij hardnekkig. We vertellen hoe het ontstaat, hoe u het voorkomt en hoe u het behandelt.

Hoe kunt u voetschimmel herkennen?

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, aangezien het kan worden opgelopen op de natte vloeren bij het zwembad, maar het is geen vorm van eczeem.

Voetschimmel uit zich als witte schilfers (velletjes) tussen de tenen, maar het kan ook op andere gedeeltes van de voet voorkomen. Naast schilfers kunnen er kloofjes, blaasjes en puistjes ontstaan. Ook kan de huid dikker worden, doordat zich op die plekken eelt vormt. De aangedane plekken kunnen jeuken of branderig aanvoelen en de voeten kunnen er vies door gaan ruiken.

Bij voetschimmel kan er een overgevoeligheidsreactie aan de handen optreden. Op de vingers en handpalmen krijgt u dan jeukende blaasjes, blaasjeseczeem genaamd.

Door de schimmel kunnen de nagels ook geïnfecteerd worden: schimmelnagel of ook wel kalknagel genoemd. Vervolgens kan de gehele nagel geelbruin verkleuren.

Hoe ontstaat voetschimmel?

Schimmels komen overal voor. Zoals op vloeren van zwembaden en doucheruimtes. Maar ook op de eigen huid. Meestal voorkomt het vetlaagje op de huid dat er klachten ontstaan. Een schimmel wordt pas een ontsteking als het de huid binnendringt. Dat gebeurt eerder als de huid geïrriteerd of beschadigd is. Of wanneer die verweekt is door vocht of warmte. Ook wanneer u veel zeep gebruikt, want dat haalt het beschermende vetlaag van onze huid af. Ouderen, diabetici en mensen die chemotherapie ondergaan hebben een verminderde weerstand en daardoor eerder kans op een schimmelinfectie.

Wat is eraan te doen?

In de meeste gevallen is een antischimmelmiddel effectief. Het kan wel weken duren tot uw huid helemaal beter is. Ook is het belangrijk om te weten welke schimmelsoort u op uw voeten heeft. Er zijn namelijk meerdere soorten en ook meerdere soorten crèmes. Uw huisarts kan door middel van een kweekje achterhalen welke antischimmelcrème u nodig heeft. Verdwijnt de voetschimmel niet, maak dan een afspraak met uw arts.

Bij een ernstigere aantasting kunt u sowieso het beste een bezoek aan uw huisarts brengen. Die kan u dan sterkere middelen voorschrijven. Is de schimmel erg hardnekkig, dan is die alleen te bestrijden met antischimmel pillen.

Voetschimmel laat ook sporen achter in schoenen of pantoffels. Daarom is het raadzaam die na te behandelen met een schimmeldodend poeder. Anders kan de infectie snel weer terugkeren. Gedragen sokken kunt u daarnaast het beste wassen op 60 graden. Gebruik een aparte handdoek voor de voeten en gebruik elke keer een schone handdoek.

Voetschimmel voorkomen

Aangezien voetschimmel besmettelijk is, helpt het dragen van slippers op plekken waar veel mensen lopen op blote voeten. Was de voeten liefst zonder zeep of spoel ze wanneer u wel zeep gebruikt goed af. Zeepresten kunnen de huid namelijk irriteren en zo weer vatbaar maken voor schimmel. Ga daarnaast niet te lang in bad en douche niet te lang. Droog de voeten vooral goed af. Ga erbij zitten en neem de tijd. Dep de tenen 1 voor 1 droog.  Tussen de tenen kunt u ook een drogende poeder (talkpoeder) doen.

Wacht even voordat u uw sokken aantrekt en draag katoenen of wollen sokken. Doe elke dag schone sokken aan. Draag schoenen die genoeg lucht doorlaten, zoals sandalen. Of schoenen van linnen of leer. Draag liever geen krappe, gesloten schoenen en zeker geen synthetische schoenen van bijvoorbeeld rubber of plastic.

(Bron: Archief, Thuisarts, Nu.nl, Gezondheidsplein, Apotheek.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Heer Bommel says:

    “Als je elke dag schone en dus heel droge sokken aan doet, verhoog je de werking van de zweetklieren van je voeten en krijg je eerder last van zweetvoeten. Dus gewoon je sokken een week of desnoods langer dragen”.
    Aldus de raad van een sergeant in mijn militaire diensttijd, bijna 50 jaar geleden.
    Velen volgenden z’n raad en raakten hun zweetvoetenprobleem kwijt.