diabetes

Maakt nieuwe behandeling diabetes einde aan insuline spuiten?

Artsen van het Amsterdamse ziekenhuis Amsterdam UMC hebben een nieuwe behandeling tegen diabetes ontwikkeld waardoor sommige patiënten mogelijk nooit meer insuline hoeven te spuiten. 

Darmslijmvlies

Bij de behandeling wordt via de mond een cameraatje ingebracht dat eindigt aan het begin van de dunne darm. Op die plek wordt een met heet water gevuld ballonnetje opgeblazen, waardoor het slijmvlies in de dunne darm weggeschroeid wordt. Het nieuwe darmslijmvlies dat hiervoor in de plaats komt, zorgt voor een stabilisering van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is het niet meer nodig om insuline bij te spuiten. Bij 90 procent van de mensen waarop de behandeling is getest blijkt de ziekte een jaar na de ingreep nog steeds stabiel. Wel slikken ze nog medicijnen, maar door de algeheel lagere bloedsuikerspiegel is de kans op hart- en vaatziektes, blindheid, nierfalen en gevoelloosheid in de ledematen aanzienlijk afgenomen.

Internationaal onderzoek

Inmiddels hebben de Amsterdamse wetenschappers hun bevindingen gedeeld op een congres in Wenen. Dit betekent echter niet dat de behandeling nu ook direct kan worden ingezet; hiervoor is een internationaal onderzoek nodig waar ook het Amsterdam UMC aan meedoet. Zij zijn hiervoor op zoek naar mensen met diabetes type 2. Bent of kent u zo’n persoon die zou willen meewerken aan dit onderzoek? Opgeven kan via de website van het UMC Amsterdam. Let op! de leeftijdsgrens is 75 jaar.

Diabetes type 2

Zoals al gezegd is het ziekenhuis op zoek naar patiënten met diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van de ziekte in ons land. Niet iedereen die dit type diabetes heeft komt overigens in aanmerking voor de nieuwe behandeling. Het gaat om zogenoemde ‘grensgevallen’. Dit zijn patiënten die al wel pillen slikken, maar eigenlijk moeten overstappen op insuline spuiten. Naar schatting behoren zo’n 70 duizend mensen tot deze groep.

Dieet als remedie

Wie diabetes type 2 heeft en geen grensgeval is, kan proberen de eetgewoonten te veranderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van de juiste producten een zeer positief effect op de ziekte kan hebben, waardoor soms gestopt kan worden met medicijngebruik.

Lees ook: voedingstips voor mensen met diabetes type 2. 

Geef een antwoord