vissen

Gestrest? Kijken naar vissen kan helpen

Last van stress en toevallig de eigenaar van een aquarium? Dan heeft u geluk, want Brits wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het kijken naar rondzwemmende vissen stressverlagend werkt. Geen aquarium? Geen zorgen, het bekijken van vissen op een beeldscherm heeft hetzelfde effect. 

Stressverlagend

Mensen die stress of angst ervaren hebben er baat bij om iets te doen waar zij weer rustig van worden. ‘Iets’ is natuurlijk behoorlijk abstract, maar volgens onderzoekers van de universiteiten van Plymouth en Exeter is het kijken naar tropische vissen in een aquarium een goede optie. In 2015 onderzoeken de wetenschappers samen met een Amerikaanse collega welk effect het turen naar een aquarium heeft op de geestelijke gesteldheid van de mens. Wat blijkt? Het vermindert stress en heeft na een aantal minuten zelfs een hypnotiserende werking. Bovendien verlaagt het de bloeddruk. Dat komt omdat vissen in water niet als bedreigend worden gezien door het menselijk brein, waardoor het dus geen heftige reactie oproept en juist kalmerend werkt.

Aquariumverhuur

Dat het kijken naar vissen zo ontspannend werkt is vermoedelijk ook de reden dat bedrijven er soms 1 hebben. Nu.nl laat in een artikel over dit onderwerp aquariumverhuurder Erik Rood aan het woord. Rood vertelt dat er momenteel 130 van zijn aquaria door heel Nederland staan. “Voornamelijk in zorginstellingen en kantoren”, zegt hij. “Bij zorginstellingen is een rustig aquarium meestal de wens, op kantoren juist een wat drukker aquarium. In een aquarium met zeewater valt bijvoorbeeld veel te ontdekken, daar kunnen koraal, zeesterren en zee-egels in leven.”

Geen aquarium? Probeer het online

Wie zelf geen aquarium in huis heeft, kan alsnog de positieve effecten van het bekijken van vissen ondervinden, zeggen de Engelse onderzoekers. Wie een virtueel aquarium bekijkt op het internet zal zich na een tijdje ook kalmer voelen, maar dit werkt vermoedelijk wel iets minder goed. Wilt u dit eens proberen? Wij hebben alvast een filmpje voor u opgezocht waar u vast rustig van wordt als u dit nodig heeft.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: nu.nl, Vice, PMC, Sage Puclications)

Geef een reactie

Reactie

    the bold says:

    Prachtig deze Vissen