eelt

Last van eelt op uw voet? Zo verwijdert en voorkomt u het

Heeft u weleens last van eelt op uw voeten? U bent niet de enige. Een ophoping kan pijnlijk aanvoelen en het staat niet heel charmant bij het dragen van open schoeisel. Gelukkig kunt u eelt in veel gevallen zelf verwijderen en deels voorkomen. Hoe u dat doet, leggen wij u uit. 

Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de bovenste laag van uw huid, die ervoor zorgt dat uw lichaam minder snel beschadigt. Het is geel van kleur en ontstaat van nature op plekken waar druk en wrijving plaatsvindt, zoals uw voetzolen en hielen. Een natuurlijke laag eelt, ook wel fysiologisch eelt genoemd, is heel normaal en werkt juist beschermend. Echter kan deze laag ook verdikken, waardoor dit pijnklachten kan veroorzaken. Dan is er sprake van overmatig ofwel pathologisch eelt.

Oorzaken van eelt op voeten

Zoals we hierboven benoemen, ontstaat eelt op plekken waar veel druk of wrijving plaatsvindt. Dat verklaart meteen waarom het voornamelijk op uw voeten zit, die worden immers elke dag zwaar belast. De eeltvorming kan op en rondom de tenen, bij de voetzool of achter de hiel zijn. Door de druk en wrijving die ontstaat bij veel wandelen, te ruim of te strak zittende schoenen, het dragen van hakken, verkeerde zolen en ook bij overgewicht wordt de kans op eelt nog groter.

nieuwe schoenen
Lees ook: Knellende nieuwe schoenen? Bekijk tips voor het inlopen

Likdoorn of eksteroog

Hoe herkent u een ophoping van eelt? Wanneer dat het geval is, is er meestal een pijnlijk of branderig gevoel aanwezig en voelt de huid ruw aan. Ook kunt u last hebben van eeltkloven. Dit zijn diepe groeven in het eelt rondom uw hiel. Daarnaast kan er een ophoping op een specifiek klein deel van de huid zijn, waardoor een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, kan ontstaan. Dit is een dik stuk eelt dat naar binnen groeit, doordat de druk daar te groot is. Dit is niet ernstig, maar kan wel onprettig aanvoelen. Het verwijderen gaat vaak niet zelf, maar moet worden gedaan door een pedicure. Heeft u diabetes en last van een likdoorn? Raadpleeg dan uw huisarts. U heeft namelijk meer risico op ernstige ontstekingen en wonden aan uw voeten.

Verwijderen

In veel gevallen kunt u eelt gemakkelijk verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kunt u een puimsteen, eeltrasp of voetvijl gebruiken om dit weg te schuren, vijlen of raspen. Voordat u daarmee begint, is het aan te raden om de huid van uw voeten wat zachter te maken. Daarna kunt u het eelt gemakkelijker weghalen. Zo kunt u een mix van water en azijn op de desbetreffende plekken wrijven en dit een nacht laten intrekken. Ook kunt u een eeltcrème of eeltpleister gebruiken om de huid te verzachten. Wilt u het eelt liever niet zelf verwijderen? Dan kunt u dit ook laten doen bij de pedicure.

voeten
Lees ook: Last van pijnlijke voeten? Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn

Hoe voorkomen?

Omdat eelt een natuurlijke beschermlaag is, kunt u dit nooit helemaal voorkomen. Wel zijn er tips om ophopingen tegen te gaan. Zo zorgt het dagelijks insmeren van uw voeten met een voetencrème voor een soepelere huid en het voorkomen van kloven. Er zijn ook eeltpleisters verkrijgbaar. Die werken in veel gevallen op basis van salicylzuur, wat de huid zachter maakt. Daarnaast voorkomt goed passend en dicht schoeisel wrijving en druk. Helpt dit allemaal niet, dan is het aan te raden om met een podotherapeut te overleggen of een steunzool een oplossing is. Een zool kan helpen de druk op de voeten beter te verdelen.

(Bronnen: Thuisarts.nl, Provoet, Archief, Etos, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (10)

  Mikey says:

  …Misschien weten vele van jullie dit al ! maar zoals mijn Oma en Moeder het al deden is , een teiltje warm water met soda en even lekker die voeten weken.
  Dan met een rasp alles weghalen.
  Dat het werkt is zeker en het eindresultaat is dat je weer mooie en, schone voet hebt.
  Succes ,
  Mike .

  JaapRtm1 says:

  Allemaal leuke adviezen die echter maar beperkt of totaal niet werken. Wat wel werkt: koop een goede eeltcreme, niet die goedkope rommel, daar heeft u 3x zoveel van nodig, is dus net zo duur. Na de eerste paar weken, is een heel kleine onderhouds dosis nog maar nodig. Dan blijft de eelt weg. Denk aan bijv. Gehwol (maar letop: er zijn wel 3 soorten, er moet ” eeltcreme” op staan) of een ander merk, er zijn meer goede. Kosten iets meer, maar zijn uiteindelijk toch zuiniger in gebruik. Na de eerste paar weken, maar heel weinig nodig. Probeer het gewoon eens uit, heb ik ook gedaan.

   Petra Brouwer says:

   Helemaal mee eens Jaap , gehwol werkt het beste ! Bevalt mij heel goed , en ruikt ook nog eens lekker .

  Bertn says:

  Eelt kan je goed verwijderen met scheerschuim. Wat in een plastictasje of zak spuiten. De voeten erin en na 15 minuten eelt wegwrijven met een doek.

   Adriaan K says:

   Het enige wat ik verwijder met scheerschuim is…..scheerschuim! Werkt dus niet!

  Sjoukens says:

  Wat geweldig werkt is dagelijks een eetlepel natuur troebele appel azijn in een glas water of sap te drinken voor of tijdens ontbijt. Na verloop van tijd alle eelt weg en komt ook niet terug. Natuur appel azijn is verder ook zeer gezond en zorgt o.a. Voor soepele aderen.

  LeoGraper says:

  Wat bij mij en ook zeker bij jullie werkt is door het (natte) zand lopen als je een strandje in de buurt hebt, paar km en je bent al heel wat kwijt.

   Adriaan K says:

   Vooral gewicht…;-)

   Anngelique says:

   Dan scrub je je voeten eigenlijk, goed idee

  Anngelique says:

  Ik vind het een vies gezicht.
  Hoe sommige voeten van mensen eruit zien,bah.
  Ik ben 53 jaar en heb weinig eelt, geen kloven of kalknagels.
  Bij zwembaden en na douchen in een vreemde douche doe ik altijd een beetje jodium op mijn nagels.
  Tegenwoordig uit die desinfecterende die nog van de COVID staan.Met minstens 70% desinfecterende jodium.
  Eelt rasp ik eraf en daarna elke dag even een lekkere dikke crème op mijn voeten.
  Ik noem die crème altijd hertencreme, staat een hert op en die koop ik in Duitsland.
  Helpt ook super tegen blaren.
  Mensen moeten natuurlijk alles zelf weten maar het is toch een kleine moeite om je voeten een beetje fris te houden.