super tuesday

Het is Super Tuesday, maar wat is dat eigenlijk?

In de Verenigde Staten is het op 3 maart 2020 Super Tuesday, een term die u u vast al eens eerder voorbij heeft zien komen. Maar wat is het precies, Super Tuesday? En waarom is het zo’n belangrijke dag in Amerika?

Wat gebeurt er tijdens Super Tuesday?

Naast het coronavirus is Super Tuesday op 3 maart 2020 het gesprek van de dag. Op die dag gaan 14 Amerikaanse staten naar de stembus om te bepalen welke Democratische presidentskandidaat het wat hen betreft in november 2020 mag opnemen tegen Donald Trump.

Super Tuesday is onderdeel van de Amerikaanse voorverkiezingen die momenteel bezig zijn en nog tot aan juli 2020 duren. Hoewel de voorverkiezingen er dus nog lang niet op zitten, is het wel zo dat het na Super Tuesday vaak duidelijk is wie nog wel en wie er eigenlijk geen kans meer maakt op de nominatie.

Waarom is Super Tuesday zo belangrijk?

Dat Super Tuesday zo’n doorslaggevende rol kan spelen heeft te maken met het feit dat er 14 staten tegelijk naar de stembus gaan. 14 is natuurlijk een behoorlijk aantal en onder deze 14 zijn ook nog eens een aantal grote staten zoals Californië en Texas. Elke staat vertegenwoordigd een aantal kiesmannen of afgevaardigden. Hoe groter de staat is, hoe meer afgevaardigden er zijn.

Deze afgevaardigden zullen vervolgens tijdens de democratische partijconventie in juli 2020 stemmen op de kandidaat die de meeste steun heeft gekregen in hun staat. Er zijn zogenoemde ‘gebonden’ en ongebonden’ kiesmannen. De ‘gebonden’ kiesmannen moeten de opdracht van hun staat uitvoeren maar degenen die ‘ongebonden’ zijn mogen in essentie ook op een andere kandidaat stemmen. Deze laatste groep kiesmannen wordt in het Engels ook wel superdelegates genoemd en kunnen soms nog weleens voor een verassing zorgen. Het is voor de presidentskandidaten dus erg belangrijk om zoveel mogelijk kiesmannen achter zich te krijgen, want elke stem telt.

Wie wint Super Tuesday?

Het grootste gedeelte van de kaarten lijkt op 3 maart 2020 te worden geschud, maar dat betekent niet dat de kandidaat die Super Tuesday wint achterover kan leunen. Zeker in 2020 lijkt dit niet het geval.

Nu er een aantal gematigde kandidaten zijn afgevallen lijkt voormalig vice-president Joe Biden op meer steun te kunnen rekenen. Zijn grootste concurrent is de linkse senator Bernie Sanders uit Vermont. Hij heeft nu een lichte voorsprong op Biden, maar het is maar de vraag of hij deze weet te vergroten tijdens Super Tuesday. Een dan is er ook nog de voormalig burgemeester van new York, Michael Bloomberg, of Mike, zoals hij zichzelf liever noemt. Hij heeft niet meegedaan aan eerdere voorverkiezingen maar hoopt tijdens Super Tuesday zijn slag te slaan.

De strijd lijkt te gaan tussen Joe Biden (links) en Bernie Sanders (rechts).

Gevolgen van Super Tuesday

Als Super Tuesday geen duidelijke winnaar laat zien, kan het de komende tijd nog erg spannend worden in de VS. Het zou ideaal zijn als er in juli 2020 1 kandidaat is die een duidelijke voorsprong heeft op de ander, zodat het na het stemmen van de kiesmannen duidelijk is wie de kandidaat wordt. Als deze stemming niet direct duidelijkheid brengt, moet er opnieuw gestemd worden. Dit gebeurt in 1952 voor het laatst.

(Bron: CNN, ANP, RTL, De Volkskrant, NRC)

Geef een reactie