ek 2008

Kippenvelmoment Oranje tijdens de EK’s: vliegende start op EK 2008

In aanloop naar het EK blikken we terug op momenten uit de EK-historie van Oranje die ons hele land kippenvel bezorgd hebben. Deze keer: de vliegende start op het EK 2008.

Poule des doods

2 dagen geleden kunt u op deze site al lezen over het aanstekelijke enthousiasme van de oranjefans tijdens het EK 2008 en ook in dit artikel blijven we even in 2008. Dat de fans zo uitzinnig zijn is immers niet zonder reden. Het gaat Oranje goed in de poulefase van het toernooi in Zwitserland en Oostenrijk. De poule waarin Nederland zit, groep c, wordt aanvankelijk omschreven als de poule des doods. Niet voor niets, want zowel regerend wereldkampioen Italië als verliezend WK-finalist Frankrijk zijn bij Nederland ingedeeld.

Kampioenen weggespeeld

Favoriet is Oranje dus niet, maar dat blijkt onterecht. Het team van Marco van Basten- zelf ooit winnend EK-finalist in 1988- wint de eerste wedstrijd op indrukwekkende wijze van wereldkampioen Italië met 3-0. Ook wedstrijd 2, tegen Frankrijk, wordt gewonnen. Dit keer is 4-1 de eindstand. De Fransen kunnen daardoor naar huis.

Nederlands Elftal

De 11 die aantreden tegen Italië.

EK 2008

Het feest is compleet na het scoren van de 3-0 op Italië.

EK 2008

Giovanni van Bronckhorst in duel met de Franse sterspeler Franck Ribéry.

ek 2008

De vreugde is zo mogelijk nog groter na de overwinning op Frankrijk.

Na deze wedstrijden zit Oranje op een roze wolk. De bondscoach heeft er klaarblijkelijk ook vertrouwen in, want tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië ontbreken er een aantal basisspelers. Zij krijgen extra rust van Van Basten.

Rusland

In de kwartfinale treft Nederland Rusland, het team van Guus Hiddink. In 2002 weet hij al ongekende prestatie neer te zetten door Zuid-Korea naar de halve finale van het WK te loodsen en in 2008 hoopt hij natuurlijk op een zelfde soort scenario met Rusland. Helaas voor Nederland lukt dat en kan Oranje na een 3-1 nederlaag de biezen pakken.

Lees ook andere kippevelmomenten uit het EK-verleden:

Nederland wint de halve finale van West-Duitsland in 1988

Oranje speelt zichzelf in de kijker door 6-1 van Joegoslavië te winnen tijdens EK 2000

Oranje-supporters overspoelen Zwitserse speelsteden tijdens EK 2008

Geef een antwoord