EK 2000

Kippenvelmoment Oranje tijdens de EK’s: 6-1 winnen van Joegoslavië tijdens EK 2000

In aanloop naar het EK blikken we terug op momenten uit de EK-historie van Oranje die ons hele land kippenvel bezorgd hebben. Deze keer: de 6-1 winst op Joegoslavië tijdens het EK 2000.

Hoop aan de horizon

Na de winst op het EK in 1988 lijken de bomen tot de hemel te reiken voor het Nederlands Elftal. De realiteit is echter een stuk weerbarstiger. De prestaties op de toernooien die volgen, waaronder het EK van 1992 en 1996, verdienen geen schoonheidsprijs. In 2000 lijkt alles anders, tijdens het EK in eigen land.

Vrijwel alle spelers uit de selectie behoren destijds tot de top van de wereld. Denk daarbij aan mannen als Edwin van der Sar (Juventus), Patrick Kluivert (FC Barcelona), Frank de Boer (ook Barcelona), Mark Overmars (Arsenal), Dennis Bergkamp (ook Arsenal) en Jaap Stam (Manchester United). Zelfs de coach, Frank Rijkaard, is nog maar een paar jaar sterspeler af als hij aantreedt. Op papier ziet het er dus enorm veelbelovend uit, maar zal dit in de praktijk ook zo zijn? De selectie van ’92 is immers net zo indrukwekkend, maar zij weten het dan niet waar te maken.

Vliegende start

In 2000 gaat het de sterspelers een stuk beter af. De start tegen Tsjechië is wat moeizaam, maar daarna lijkt het elftal de draai helemaal gevonden te hebben. Het wint alle wedstrijden in de poule, waardoor Oranje groepswinnaar wordt. Zelfs toekomstig kampioen Frankrijk wordt van de mat gespeeld.

nederland-frankrijk

Gejuich na de 2e Nederlandse goal. De franse speler Christophe Dugarry staat erbij en kijkt ernaar.

2e EK-zegen?

In de kwartfinales wacht het team van Joegoslavië. Met een klein beetje hulp van de Serviër Dejan Govedarica, die een eigen doelpunt maakt, weet Nederland die wedstrijd met 6-1 te winnen. Een dergelijke score is niet heel ongewoon op een eindtoernooi, maar toch is deze zege erg belangrijk voor Nederland. Het benadrukt wat velen al deken, maar misschien nog niet durven uit te spreken: het Nederlands Elftal kan nog een keer Europees Kampioen worden. U kunt alle 6 de goals nogmaals zien in de video hieronder. Het commentaar is wel in het Engels.

Patrick Kluivert na het scoren van de 4-0.

ek 2000

De Nederlandse fans geloven er helemaal in na de 6-1 winst op Joegoslavië.

Pentaltyreeks

In de halve finale wordt dit geloof nog sterker. Tegenstander Italië komt niet al te florisant uit de startblokken en in de 16e minuut is er dan ook nog een rode kaart voor Zambrotta. Nederland krijgt bovendien kans na kans, wat het positieve gevoel nog verder aanwakkert. Helaas is het na de reguliere speeltijd nog steeds 0-0. Aan de penaltyreeks die volgt, wil geen enkele Nederlandse voetballiefhebber meer herinnert worden. Alleen Patrick Kluivert weet de bal in het doel van Toldo te krijgen, maar de rest mist. De Italianen hebben meer geluk en winnen.

Succesvol

Het verliezen van de halve finale brengt veel teleurstelling met zich mee, maar Euro 2000 is voor Nederland wel het meest succesvolle toernooi sinds tijden. Niet alleen gevoelsmatig, maar ook op papier. Zo wordt Patrick Kluivert met 5 goals gedeeld topscorer en worden Kluivert en Davids opgenomen in het Team van het Toernooi, een erelijst van de beste spelers die de organiserende Europese voetbalbond UEFA naderhand heeft opgesteld.

In aanloop naar EURO 2020, dat op vrijdag 11 juni 2021 begint, volgen nog meer kippenvelmomenten van Oranje tijdens de EK’s tot nu toe. Zo leest u op 7 juni over de indrukwekkende oranje karavaan tijdens het EK 2008. Eerder beschrijven wij al de gewonnen halve finale van 88 tegen West-Duitsand.

(Bron: ANP, Volkskrant, Ons Oranje)

Geef een reactie