EK

Kippenvelmoment Oranje tijdens de EK’s: oranjefans overspoelen speelsteden tijdens EK 2008

In aanloop naar het EK blikken we terug op momenten uit de EK-historie van Oranje die ons hele land kippenvel bezorgd hebben. Deze keer: oranjefans overspoelen speelsteden tijdens EK 2008.

Hoop op goede afloop

Ondanks dat Oranje het WK van 2002 mist, lijkt Oranje het na de millenniumwissel een stuk beter te doen dan in de eindtoernooien in de jaren 90. De prestaties op het EK van 2000 zijn hoopgevend, net als die op het EK van 2004 in Portugal. In 2008 is het opnieuw tijd voor een EK, dit keer georganiseerd door Zwitserland en Oostenrijk. Zal het Oranje -ondanks de lastige kwalificatiereeks- weer goed gaan?

Nederlandse supporters

Deze vraag kan bevestigend worden beantwoordt. het team speelt goed, maar het meegereisde supporters maken mogelijk een nog grotere indruk. Al voordat de 1e wedstrijd in de poulefase begint kleurt het centrum van speelstad Bern volledig oranje. De supporters van andere landen zijn nauwelijks zichtbaar tussen de zee van oranje supporters. Helemaal gedenkwaardig is de tocht door het centrum van Basel, waar Nederland de kwartfinale tegen Rusland speelt. Vanaf de camping lopen zij in een stoet naar het stadion, dwars door het centrum. De Zwitsers weten niet wat hen overkomt.

ek 2008

De fanzone in Bern kleurt volledig Oranje tijdens de wedstrijd tegen wereldkampioen Frankrijk.

oranjecamping

Op de oranjecamping in Interlaken is het ook druk. Ruim 2.500 Nederlanders bivakkeren hier destijds.

Oranje-fans op de Rheibrücke in Basel.

ek 2008

Ook de beelden op de brug blijven niet gespaard.

Uiteraard is er ook bewegend beeld van het overweldigende enthousiasme van de Nederlandse supporters.

Helaas duurt het oranjefeest niet tot aan de finale in Wenen. Nederland wordt onverwacht uitgeschakeld in de kwartfinales. meer over de aanvankelijk goede prestaties van het Nederlands Elftal op het EK 2008 leest u op 9 juni op deze site.

Lees ook andere kippevelmomenten uit het EK-verleden:

Nederland wint de halve finale van West-Duitsland in 1988

Oranje speelt zichzelf in de kijker door 6-1 van Joegoslavië te winnen tijdens EK 2000

(Bron: YouTube, ANP, NOS, Ons Oranje, Trouw)

Geef een reactie