Oranje Gullit, Rijkaard

Kippenvelmoment Oranje tijdens de EK’s: de winst op West-Duitsland in de halve finale van 88

In aanloop naar het EK blikken we terug op momenten uit de EK-historie van Oranje die ons hele land kippenvel bezorgd hebben. Met als aftrap de halve finale tegen West-Duitsland in 88.

Een stukje EK-geschiedenis

In 1976 speelt Oranje voor het eerst een EK en eindigt dat jaar als 3e. In 1980 vliegt het Nederlands elftal er in de 1e ronde al uit. Hierna volgen 8 jaren zonder eindtoernooi. Tot Oranje in 1988 geschiedenis schrijft en het EK wint! Daar gaat de halve finale tegen West-Duitsland aan vooraf. Die wedstrijd voelt voor velen al als een finale en de winst geeft heel voetbalminnend Nederland een euforisch gevoel. We blikken terug op deze gedenkwaardige dag op dinsdag 21 juni 1988.

Trauma van 74

Wat is er mooier dan in én tegen Duitsland winnen? In 1988 is het trauma van 1974 nog rijp. In dat jaar heeft Oranje van West-Duitsland verloren, ondanks de beschikking over een betere ploeg. Net als het elftal zelf zijn alle Nederlandse voetbalsupporters er daarom op gebrand om deze keer te winnen. Het Nederlands elftal trapt in Hamburg af met van links naar rechts: Ruud Gullit (A), Berry van Aerle, Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Jan Wouters, Arnold Mühren, Gerald Vanenburg, Erwin Koeman, Adri van Tiggelen en Hans van Breukelen.

Oranje 1988

2 keer een penalty

Oranje zit in de 1e helft al meteen lekker in de wedstrijd, maar er wordt niet gescoord. Bij het rustsignaal wordt de kleedkamer doelpuntloos opgezocht, want ook West-Duitsland weet niet te scoren. De spanning loopt op als Frank Rijkaard na rust een overtreding maakt, die wordt bestraft met een penalty. Lothar Matthäus mag de strafschop nemen en benut die in de 55ste minuut tot afgrijzen van iedereen met een oranje hart. Pas tegen het einde van de wedstrijd volgt de gelijkmaker. Ronald Koeman treft in de 74ste minuut doel na opnieuw een penalty. Aanleiding daarvoor is een overtreding op Van Basten.

Marco van Basten wordt door Jürgen Kohler afgestopt.

Oranje Ronald Koemen

Ronald Koeman benut de penalty.

Oranje wint na treffer van Marco van Basten

Daarna is het afwachten welke kant de bal op rolt. Die blijkt in het voordeel van Nederland uit te vallen. In de 88ste minuut, slechts 2 minuten voor tijd, maakt Marco van Basten het verlossende doelpunt. Het duel in Hamburg eindigt met 1-2 en Nederland kan zich gaan opmaken voor de finale van het Europees kampioenschap.