energiebewust

Vrouwen en ouderen zijn het meest energiebewust in en om het huis

Nederlanders zijn zeer energiebewust. Uit onderzoek naar milieubewust gedrag van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 90 procent van de respondenten bewust bezig is met het eigen energiegebruik in en om het huis. Vanwege het milieu, maar vooral ook uit financiële overwegingen.

Oplader uit het stopcontact

Nederlanders gaan vooral bewust met energie om, om de portemonnee te sparen. De groep die het uit kostenbesparing doet is 2 keer zo groot als de groep die het milieu voorop stelt. Mensen die aangeven dat zij energiebewust handelen, zeggen vaker dan mensen die minder energiebewust zijn dat zij de oplader uit het stopcontact halen zodra de telefoon is opgeladen. Zij trekken ook sneller een warme trui aan dan dat zij de verwarming hoger zetten, doen het licht uit in kamers waar niemand aanwezig is en zetten de wasmachine of vaatwasser pas aan als die vol is.

Lichten uit

De groep die minder energiebewust meent te zijn gaat desalniettemin ook vaak zuinig om met energie. Ook zij doen, in overgrote meerderheid zelfs, het licht uit als er niemand in de kamer is, sluiten ramen en deuren als de verwarming aanstaat en laten de wasmachine of vaatwasser pas draaien als deze vol is. Energiebewuste mensen doen dat echter net iets vaker.

Vrouwen en ouderen het meest energiebewust

Als wordt gekeken naar verschillen tussen vrouwen en mannen blijkt dat vrouwen nog wat zuiniger leven. 78 procent van de vrouwen tegen 71 procent van de mannen haalt een apparaat sneller uit het stopcontact. Ook zegt 67 procent van de vrouwen tegen 60 procent van de mannen zich warmer aan te kleden voordat ze de verwarming een graadje hoger zetten. Ouderen halen elektronische apparatuur bijna altijd uit het stopcontact, maar zetten daarentegen weer sneller de verwarming hoger als het thuis koud is.

Redenen om energiebewust te zijn

Het CBS heeft ruim 3300 mensen naar hun gedrag bij 6 specifieke handelingen gevraagd, zoals het opladen van een telefoon, gebruik van de wasmachine en verwarmen van de woning. De conclusie is dat een ruime meerderheid vooral energiebewust is vanwege de kosten.

energiebewust

Ledlampen in huis? Die kunnen storen

Ook het plaatsen van besparende ledlampen wordt door veel Nederlanders gedaan. Het blijkt echter dat een aantal van de ledverlichtingen die de overheid adviseert als vervanger van oude gloeilampen zorgt voor storingen van radio, televisie en huistelefoons. Dat zegt het Agentschap Telecom in De Telegraaf. Ook wifi-verbindingen hebben eronder te lijden en dat terwijl steeds meer consumenten apparatuur gebruiken, die ze via wifi draadloos besturen. Van tv tot tablet, maar ook koelkasten, verwarming, alarminstallatie en garagedeuren

Groot onderzoek

Agentschap Telecom begint een groot onderzoek onder 50 leveranciers. Die hebben hun lampen al eens eerder moeten aanpassen. Bij een test in 2016 van 30 lampen voldoet vrijwel geen enkele aan alle overheidseisen.Omdat huishoudens en bedrijven massaal overgaan op ledlampen, dreigt de toezichthouder met maatregelen. Bij grote verstoringen kan die de complete collectie van de markt halen.

(Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, ANP)

Geef een reactie