Oorsuizen

Oorsuizen (tinnitus) ziet niemand, maar het is er altijd

Oorsuizen, ook wel tinnitus, is er altijd. Hoge tonen, een fluit, gebrom of een suizend geluid, mensen die last hebben van oorsuizen ervaren het elke dag, de hele dag door. Het geluid zit in de eigen hersenen, anderen horen het niet. Stil leed, waar ruim 1 miljoen mensen in Nederland last van hebben en mee moeten leren leven. Om hier aandacht voor te vragen is het van 7 tot en met 13 februari 2022 de Week van het Oorsuizen. 

Tinnitus

Bij tinnitus hoort iemand voortdurend een geluid zonder dat er een externe bron aan te wijzen is. Het zit als het ware in het hoofd. Zo`n geluid kent veel verschillende vormen: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.

Verstoort het normale leven

Sommige mensen hebben zoveel last van oorsuizen, dat hun normale leven ernstig wordt verstoord. Het gaat vaak gepaard met gehoorverlies en is in de meeste gevallen een soort bijproduct van slechthorendheid. Soms valt het iemand alleen maar op in stille omstandigheden. In sommige gevallen is het zo erg dat slapen niet mogelijk is. Het kan concentratieproblemen geven waardoor het werk er onder kan leiden. Ook voor de omgeving is het niet altijd goed te begrijpen. Dit kan spanningen en conflicten veroorzaken met het verlies van sociale contacten of vereenzaming als gevolg.

Gehoorschade
Lees ook: Gehoorschade zet kwaliteit van leven onder druk

Beschadiging

Oorsuizen kan ontstaan door beschadiging van de gehoorcellen of door verkeerd reinigen van de oren. Te lang en te veel blootgesteld worden aan lawaai is of een chronische middenoorontsteking kunnen oorsuizen veroorzaken. Maar ook een te hoge of te lage bloeddruk, een gebrek of teveel aan rode bloedlichaampjes, ijzer of rode bloedkleurstof en veranderingen in de bouw van de halswervelkolom kunnen leiden tot oorsuizen.

Geen medicijn

Een medicijn is er niet voor. De een ervaart nauwelijks hinder, voor de ander is het een dagelijkse strijd. Hoewel er veel wetenschappelijk onderzoek naar de aandoening wordt gedaan, is er nog steeds geen oplossing. Wie het heeft moet ermee leren leven, en dat is niet altijd eenvoudig.

Omgaan met oorsuizen

Presentator en journalist Sander de Kramer heeft tinnitus. Het heeft zijn leven letterlijk op zijn kop gezet, het maakte hem radeloos. Inmiddels heeft hij geleerd hoe hij er mee om moet gaan. En daar wil hij anderen bij helpen. Sander steunt Stichting Hoormij die zich onder anderen inzet voor mensen met een gehooraandoening. In een filmpje vertelt hij hoe hij heeft leren omgaan met zijn tinnitus.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Sander de Kramen is over omgaan met tinnitus en de Week van het Oorsuizen op 10 februari te gast in Tijd voor MAX. Het MAX/NPO Radio 5-programma De MAX! besteedt op 10 februari 2022 ook aandacht aan dit onderwerp. Zij spreken in de uitzending met Sander de Kramer. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur.

(Bron: Thuisarts.nl, Hoormij, archief)

Geef een reactie

Reacties (22)

    Dity says:

    Mijn man heeft ook rinitis, hij heeft een gehoorapparaat met een suis er in die hij harder en zachter kan zetten. Dit om het piepen te overstemmen

      Pounamu says:

      Wat een onzinnige oplossing.
      Als je de suis van het apparaat zachter zet wordt de tinnitus zelf toch niet zachter? En harder zetten….. om de tinntus nòg luider te maken? Hoe bedenk je zoiets belachelijks?
      Enfin, er is vast altijd wel iemand die er geld aan verdient, de economie moet ook blijven draaien tenslotte.

      PTsk says:

      Werkt wel hoor.
      Ik doe ongeveer hetzelfde door met earplugs (oortjes) naar muziek te luisteren.
      Ik heb een pieptoon/suis in mijn oren die van toon wisselt en soms harder of zachter wordt.
      Als de piep luid is in mijn oren en ik luister dan een uurtje muziek (op normaal volume) dan is mijn piep later weer zachter en wordt dan een zachte ruis in plaats van een hoge piep en dus draaglijker voor mij.

      Ik was vroeger een DJ en ik weet niet zeker of ik zelf mijn oren beschadigde of dat dit ook zomaar ontstond bij mij.
      Volgens de dokter heb ik geen gehoor schade, maar bij mij ligt het aan de soort piep in mijn oren die ik dan net heb .. ik hoor volgens mij dan geen geluiden meer die dezelfde toonhoogte als mijn oorpiep is.

      dragon says:

      Het is zeker geen onzinnige oplossing , zoals Pounamu reageert.
      Via klinisch-fysicus en audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum.
      heb ik zo’n hoortoestel voorgeschreven gekregen
      Het rechteroor heeft tinnitus,
      Het is natuurlijk niet DE oplossing, maar het draagt bij aan stress-vermindering, waardoor de tinnitusgeluiden wat meer naar de achtergrond raken.
      Een radio s nachts aan laten help ook.
      Elke oplossing die beter is mag deze meneer POUNAMU aangeven.
      Het gaat na 2 jaar gekwordende geluiden gelukkig iets beter.
      Tijdens het schrijven van deze reactie zwelt het weer aan.
      Iemand die dit zelf niet in ernstige mate heeft, kan hier niet over oordelen.
      Er zijn mensen om die reden zelfmoord, of pogingen daartoe geweest

      Voetjes says:

      Ik heb ook een ruismaskeerder
      En wel degelijk heeft het zin
      Je krijgt hierdoor rust in je hoofd de geluiden hef je niet op en je aandacht wordt verlegd
      IKEA’s er elke dag hoofdpijn van totdat ik de ruismaskeerder kreeg
      Deze gebruik kinine rust
      Samen na het eten of na visite
      Prima hulpmiddel

    duif says:

    acupuncturist.nl/
    Ik heb er baat bij gehad.
    Sterkte!

      Trudy 2 says:

      Mag ik vragen bij welke acupuncturist, groet

    Westbus says:

    Zojuist het thema “Tinnitus” van Sander gezien. Even een aanvulling: als tinnitus-ervaringsdeskundige met een jarenlang probleem is mijn oplossing ontstaan door gebruik te maken van een gehoor-/maskeerapparaat, waardoor de geluiden tot een minimum zijn gereduceerd en het normale leven weer actueel is.

    Groet,

    Thon Westerbeke

    Pounamu says:

    Vreemd, of eigenlijk slordig, dat hier de Ziekte van Meniere niet wordt genoemd, tinnitus hoort daar 24 uur per dag bij (en voor het leven).
    Ik heb al ruim 25 jaar ernstige tinnitus, klinisch gediagnosticeerd door een KNO arts van het (destijds) Majella ziekenhuis in Bussum.

    DickStomp says:

    Ook ik heb al twintig jaar Tinnitus op 7400 Hz met links 60dB en rechts 50dB. Ik heb twee gehoorapparaatjes, die ik alleen gebruik tijdens Yoga-les. Voor de verdere rest accepteer ik Tinnitus als een mank been: je kan er mee lopen maar niet hárd. De “oortjes” heb ik dus zelden in: heerlijke rust met het vertrouwde gefluit op de voorgrond. Ooit heb ik de Tinnitus Retraining Therapy (TRT) gevolgd van de Universiteit van Gent en dat gaf mij die oplossing.
    Zie ook fenac.nl
    Dick

    eef oosterbroek says:

    wil graag hier op reageren omgaan met tinnitus: het is erg lastig om er mee om te gaan. Heb het gekregen toen ik getroffen ben door herseninfarct in 2015. Sindsdien heb ik heel veel vanik ruis/suis in mijn hoofd 24/7 . Afleiding is het beste medicijn, dit werkt voor mij het beste. Tinnitus is erg intensief en door afleiding te zoeken ben je er niet 24 uur per dag mee bezig. Het is wel aanwezig maar dan op de achtergrond. Zoek afleiding in de dingen die je leuk vindt bijv. sporten, hobby’s etc. Alle ziekenhuizen afgelopen hiervoor maar geen enkele arts heeft mij kunnen helpen. Het is raar om te zeggen maar acceptatie is moeilijk maar helpt je wel in de omgang ermee. Probeer het een plek te geven.

      Pounamu says:

      Ik heb al jaren een geleide meditatie app van Meditation Oasis. Daarbij kies ik als achtergrond geluid meestal de golven van een oceaan, met onregelmatige meeuw geluiden er overheen.
      Het “mengt” mijn eigen zeer luide oorsuizen en is af en toe fijn om even weg te doezelen.
      Ook bij mij is de tinnitus 24/7 aanwezig, ontstaan door de Ziekte van Meniere (net te verwarren met het Syndroom van Meniere).
      Als ik het geen “plek” had kunnen geven was ik al lang knettergek geworden;-)

    Louise Mathilde says:

    Krijg ik op 11 februari een bericht dat 10 februari Sander te gast is bij Max.. Beetje raar.

      LeoGraper says:

      Inderdaad Loise, dat was ook mijn eerste gedachte, beetje mosterd na de maaltijd, maar ja, dan maar terugkijken…

      LeoGraper says:

      Excuus, het moet natuurlijk Louise zijn 🙂

    Holiday420 says:

    Bij mij is het ontstaan na een zware ontsteking in mijn linker oor.
    In het ziekenhuis hebben ze mij vol geduwd met alle soorten antibiotica omdat ze niet wisten wat voor virus het was.
    Die vele antibiotica heeft mijn gehoororgaan kapot gemaakt waardoor mijn evenwichtsorgaan ook kapot is gegaan en ik vanaf die tijd links bijna niets meer hoor, maar wel hard oorsuizen heb in beide oren.
    Om in slaap te komen moet ik de radio aan zetten voor afleiding, anders kom ik niet in slaap.

    Jeichien Ottens says:

    72 en ja heb sinds +/- 1973 tinnitus een arts vertelde het mij en tevens daar is niets aan te doen mee leren leven. Was Vrachtwagen Chauffeur toen waren de cabines niet zo geisoleerd volgens bij heb ik toendertijd deze gehoor beschadiging opgelopen. Geprobeerd om het te negeren geen aandacht aan te schenken het gaat nie vanzelf dat duurd jāren. Als ik dit nu schrijf geef ik er ongewild aandacht aan. Mijn hersenen zijn daar niet geheel op ingesteld. Ook eens meegedaan via een onderzoek via online met UMCG er was toen een onderzoekster die er aandacht aan gaf. Er is dáár verder niets aangedaan. Ook op T.V. was er ooit een uitzending waarin patiënten vertelden dat ze hun kiezen hebben laten trekken omdat de amalgaam een boosdoener zou kunnen zijn. Tot slot mij helpt het gewoon de dagelijkse dingen te doen en deze aandoening te maskeren door er geen aandacht aan te besteden. Hersenen hierop trainen bijna het zelfde als een staar operatie daar gaan de hersenen ook op reageren het zijn wel twee ogen die samen moeten werken.

    Roos says:

    Met hypnotherapie kun je ook positieve veranderingen krijgen

    Amaranthus says:

    Mijn vader heeft het en ik heb het ook (zelf gelukkig niet heel erg). Hij draagt een “gehoorapparaatje” waar 3 soorten ruis op zitten en die hij zelf harder en zachter kan zetten. Daarmee maskeer je het geluid in je hoofd. Toch wordt hij er af en toe helemaal gek van.

    Het is zo gemakkelijk om te roepen; accepteren. Dat zei de arts ook bij het audiologisch centrum toen ik met hem mee ben geweest. Daar heb ik dus voor mezelf als opgestoken wat er niet gedaan kan worden en wat zelf te kunnen doen.

    Ik vond dat de ziekte van Ménière in dit hele verhaal erg onderbelicht bleef. Ik ken veel mensen bij wie het in verband staat.

    Ook had ik meer willen horen over hoe Martine (die blijkbaar ook tinnitus heeft) het ervaart. Bij Sander vond ik het meer over hemzelf gaan en hoe geweldig hij ermee omgaat dan over de tinnitus zelf. Beetje een gemiste kans om echte informatie te delen en niet echt begripvol naar de mensen die er echt nog last van hebben. Als je zelf nog niet in de acceptatiefase hebt kunnen komen zit je echt niet op zo’n uberpositivo te wachten. Dan hoop je dat je omgeving ook informatie en inzicht in jouw situatie krijgt via zo’n onderwerp op tv en dat miste ik hier echt.

    Willemijn moo says:

    Mijn man heeft erg oorsuizen gehad.helaas is hij 20 jaar geleden overleden.hij is bij kno artsen en psychiaters onder behandeling geweest.niets hielp.vond dat heel erg.en zei tegen hem .ik wou dat ik het van je over kan nemen.dat was bizar.weken later sta ik smorgens op met oorsuizen. Heb het 20 jaar.met een oorapparaat wordt het gemaskeerd. Mee leren leven.

      Willemijn moo says:

      Mijn man heeft erg oorsuizen gehad.helaas is hij 20 jaar geleden overleden.hij is bij kno artsen en psychiaters onder behandeling geweest.niets hielp.vond dat heel erg.en zei tegen hem .ik wou dat ik het van je over kan nemen.dat was bizar.weken later sta ik smorgens op met oorsuizen. Heb het 20 jaar.met een oorapparaat wordt het gemaskeerd. Mee leren leven.

    Redlov says:

    Men moet ook niet vergeten dat het ook kan voor komen door het gebruik van bepaalde medicijnen. Zoek het maar op bij Google.