Krol

Is campagnetijd zwaarder voor oudere politici?

Henk Krol ligt onder vuur sinds hij in verschillende media-optredens warrig overkomt. Volgens Jan Nagel, fractievoorzitter van 50Plus, is de oorzaak vermoeidheid. Aanleiding voor twitteraars om meteen grappen te maken over Krols leeftijd (66 jaar). Kan een 65-plusser de vele overuren als lijsttrekker minder goed aan? We vragen het onze eigen Dokter Ted van Essen.

”Iedereen valt nu over hem heen. De suggestie is dat je op zijn leeftijd dit soort dingen eigenlijk niet meer kan, maar dat is natuurlijk onzin”, aldus dokter Ted van Essen. ”Kijk maar naar Jan Terlouw (85) en zijn tv-optredens bij De Wereld Draait Door: goed formulerend en alles uit het hoofd.”

Maar is het zo? Hebben we als we ouder worden minder energie? ”Je geheugen wordt minder, je kunt bijvoorbeeld slechter namen onthouden. Je doet misschien wat langer over het tot je nemen van nieuwe informatie.”

campagnevoeren

Bij Pauw & Jinek verwart Krol tot 2 keer toe de AOW met de WAO. En voorafgaand aan dit tv-optreden heeft Krol het AOW-standpunt van 50Plus op een dusdanige manier in de media uitgelegd dat de indruk ontstaat dat de koopkracht van ouderen daalt. ”Een misverstand”, aldus voorzitter Jan Nagel, die afstand neemt van de manier waarop Krol het standpunt uitlegt.

Volgens dokter Ted kunnen ouderen hun energievermindering en een slechter geheugen prima compenseren met hun levenservaring, door extra op de gezondheid te letten en het tempo aan te passen.

Prijs betalen

Een politieke carrière vergt veel van een lijsttrekker. Jan Marijnissen vertelt eerder in het MAX-programma Recht van Spreken over de tol die zijn politieke carrière heeft geëist van zijn gezondheid. Het boegbeeld van de SP kreeg de afgelopen jaren 4 keer een hernia en 2 keer een hartaanval. ”Als ik vanaf dag één in mijn leven had gezegd: ‘Alles voor de gezondheid, de gezondheid voor alles’…dan weet ik het niet hoor. Als je een politieke partij groot wilt maken, dan heeft dat een prijs.”

Agendabewaking

Campagnetijd is voor alle lijsttrekkers een drukke periode: ieders agenda is overvol. Zo zat Alexander Pechtold (51) dinsdag 1 maart 2017 bijvoorbeeld op één dag in 4 tv-programma’s. Dokter Ted: ”Meer dan 60 uur per week werken heeft veel gevolgen voor het menselijk lichaam. Er komen stresshormonen vrij, je hartslag en je bloeddruk gaan omhoog. Aanvankelijk maakt je dat alerter, maar op den duur raak je minder gefocust.”

Dokter Ted zag bij zichzelf het aantal uren dat hij per dag werkte veranderen. ”Vroeger kon ik als huisarts rustig een nachtdienst op de huisartsenpost doen nadat ik de hele dag in mijn eigen praktijk had gewerkt. Maar de laatste jaren vermeed ik dat, want meer dan 12 uur achter elkaar werken, trok ik niet meer. Je moet bij het ouder worden goed aan agendabewaking doen.”

Of dit advies inderdaad ter harte wordt genomen door Krol, het lijkt er niet op. Op dinsdag 1 maart zijn er weliswaar 2 radio-uitzendingen geschrapt, maar de dag erop vertelt Krol in Koffietijd dat zijn agenda tot aan de verkiezingsdag op 15 maart 2017 geen vrij uur meer kent. Ook zou het gewoon goed met hem gaan.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Dreumes says:

  Weet je wat zwaar is, 32 uur als schoonmaakster werken, in een instelling en bij de mensen thuis, s,ochtends om kwart over 6 je bed uit, om eerst de hele dag te gaan werken, om dan vervolgens om 10 uur op bed te liggen, ze moeten niet piepen, want er zijn genoeg mensen die het nog zwaarder hebben, zoals ik.

 2. Hanneman says:

  Of politieke campagnetijd zwaarder is voor ouderen? Ja noú! Het is voor jongeren al een hele kluif om te ontsnappen aan de leugen en bedrogpraatjes dus hoe zal dat voor ouderen zijn? Die geschiedenislesjes over het ontstaan van partijen helpen daar niet bij. Mooi correcte verhaaltjes, dat wel. Keurig van MAX. Maar ik ontkom niet aan de gedachte dat de beschrijvingen niet meer in overeenstemming zijn met de realiteit laat staan met de hedendaagse agenda’s van de dames en heren in de politiek. De vraagstelling hierboven is ook flauwekul. Wat dat betreft schrijft Dreumes daar al over. Dát moet een mooi iemand zijn.

  1. Dreumes says:

   Geachte Hanneman, ik kom nu pas hier kijken, sorry voor de late reactie van mij, maar ik wil U bedanken voor het compliment, dat werk doe ik nu al 13 jaar, ik moet eigenlijk zeggen, dit doen we al 13 jaar zo, mijn man is 13 jaar werkeloos, omdat zijn baas failliet ging, mijn man wordt in september 63, en ik wordt in september 60, mijn man is 35 jaar banketbakker geweest, nu is hij huisman, en ik ben kostwinner, nu zullen er wel reacties komen, van, ik ben ook kostwinner, maar bij ons zit er een verhaal achter, begeleiding was er 13 jaar geleden niet, om mensen aan een andere baan te helpen, omscholing, niets van dit alles.
   Met vriendelijke groet