elfstedentocht

Het is bijna zover: de 11stedenzwemtocht met Maarten van der Weijden

De Elfstedentocht kennen we allemaal als schaatstocht, maar de 11 steden al zwemmend aandoen kan natuurlijk ook. Dit laatste is precies wat olympisch kampioen open water zwemmen Maarten van der Weijden gaat doen. Van 18 tot en met 20 augustus 2018 zwemt hij de 200 kilometer lange tocht om geld op te halen voor kankeronderzoek. 

Doorzwemmen na ziekte

Dat Van der Weijden zwemt voor dit doel, is niet zonder reden. De zwemmer wordt in 2001 ziek en blijkt acute leukemie te hebben. Hij ligt 6 maanden in het ziekenhuis en de volledige behandeling neemt ruim 2 jaar in beslag. 4 jaar na de constatering wordt hij genezen verklaard en pakt hij het zwemmen weer op. Dit doet hij met veel succes, want op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 pakt hij het goud bij de 10 kilometer open water zwemmen.

Half uur slapen per nacht

In de jaren die volgen probeert Van der Weijden zichzelf steeds nieuwe uitdagingen te stellen. Steeds een stukje harder, maar vooral ook verder zwemmen. De 11stedenzwemtocht, zoals de tocht officieel heet, is voor hem de ultieme uitdaging. Om de 200 kilometer binnen 3 dagen af te leggen zal hij bijna 24 uur per dag moeten zwemmen. Eten en drinken krijgt hij aangereikt met een hengel en slapen doet hij per nacht ongeveer een half uur. Dit zal hij waarschijnlijk doen op een luchtbed, dus ook daarvoor hoeft hij het water niet af.

Maarten sponsoren

Iedereen die dat wil, kan Maarten sponsoren door geld te geven óf een stukje met hem mee te zwemmen. Wie zelf meezwemt kan zich ook financieel laten steunen door de eigen omgeving. Al het geld dat wordt opgehaald, gaat regelrecht naar kankeronderzoek.

De tocht volgen

Benieuwd hoe het de zwemkampioen zal vergaan tijdens de lange zwemtocht? dan hoeft u niet af te reizen naar 1 van de 11 Friese steden. Gewoon de tv aanzetten op 18 of 20 augustus 2018 is voldoende, want de NOS is erbij tijdens de start op 18 augustus en de finish op 20 augustus. Ook is Maarten de hele tocht lang te volgen via een liveverbinding op het YouTube-kanaal van de NOS.

UPDATE 17-8-2018

De waterschappen verbieden het meezwemmen met Maarten van der Weijden, omdat de poepbacterie E.coli is gevonden in het water. Van der Weijden zwemt de tocht zelf wel en zegt liever buikgriep op te lopen dan kankerpatiënten in de steek te laten.

Inmiddels zwemt Maarten van een tijdje. In dit artikel leest u hoe het hem nu vergaat.

(Bron: website Elfstedenzwemtocht, NOS, ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    AlexBreda says:

    Ik vind het initiatief mooi van Maarten vd Weijden, maar toch heeft hij niet gezwommen naar mijn oordeel, Maarten droeg een drijf pak en deet niks met zijn benen, dit zie ik niet als zwemmen, wel een goed initiatief om Kanker Patiënten te Helpen