Maarten van der Weijden

Finish (bijna) in zicht voor Maarten van der Weijden

Voormalig olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden is bezig aan zijn 2e Elfstedenzwemtocht. Vrijdag 21 juni 2019 gaat hij van start en inmiddels is hij het punt gepasseerd waar hij in 2018 zijn 1e poging moet staken. Als alles meezit, finisht van der Weijden op 24 juni rond 19.00 uur ’s avonds in Leeuwarden. 

Maarten zwemt nog steeds

Zijn pak is hier en daar kapot, maar Maarten van der Weijden zwemt nog steeds. Onder grote belangstelling zwemt hij al het hele weekend lang door de Friese wateren. Onderweg wordt geregeld vergezeld door medezwemmers. Deze steun doet hem goed, maar ook de extra rust-en eetpauzes die hij neemt dragen eraan bij dat hij dit jaar verder komt dan tijdens zijn eerste poging. In 2018 slaapt en eet de zwemmer weinig, waardoor hij op een gegeven moment echt niet meer verder kan en moet opgeven.

Voorbij eindpunt van vorig jaar

Het punt waarop hij in 2018 het water uit moet, de jachthaven van Burdaard, is hij dus al voorbij. Burdaard ligt op de route naar Dokkum, de stad die Maarten van der Weijden inmiddels ook al achter zich heeft gelaten. Hij heeft nu nog 1 stempel nodig op zijn stempelkaart: die van Leeuwarden.  Deze krijgt hij bij de finish. Hoewel hij iets achter loopt op schema, is de verwachting dat hij de finish hoe dan ook gaat halen. Vermoedelijk gebeurt dit rond 19.00 uur vanavond. De NOS is aanwezig om alles vast te leggen, maar de precieze uitzendtijden zijn nog niet bekend. Houd daarvoor de website van deze omroep in de gaten.

Momenteel zwemt Maarten van der Weijden tussen Dokkum en Leeuwarden. Hij heeft dus al meer dan 172 kilometer gezwommen.

Dit heeft u gemist

Heeft u nog niet zo veel gezien van de Elfstedenzwemtocht? U kunt de tocht live volgen via het YouTube-kanaal van de NOS. Ook onderstaande foto’s geven een beeld van wat u tot nu toe heeft gemist.

Van der Weijden begint zijn 2e poging op 21 juni in haven van Leeuwarden.

Sneek is de eerste stop voor de zwemmer. Hij ontvangt hier zijn eerste stempel.

Wat vorig jaar voor verontreinigd water niet lukte, lukt in 2019 wel. Van der Weijden krijgt zijn gehele tocht lang gezelschap van medezwemmers. Het grootste meezwemevenement wordt in Stavoren georganiseerd.

De stempelkaart van de zwemmer wordt ‘bewaakt’ door zijn team, dat met hem meevaart in een bootje. Op deze foto heeft hij net gestempeld in Hindeloope.

Af en toe moeten de hulptroepen worden ingezet. Bijvoorbeeld als maarten over een sluis moet worden getild. 

Mede door het gebrek aan eten en drinken kan van der Weijden in 2018 niet doorzwemmen. In 2019 pakt hij dat anders aan.

(Bron: ANP, NOS, archief)

Geef een reactie