Maarten van der Weijden

De Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden in beeld

Het is hem gelukt. Maarten van der Weijden zwemt op 24 juni 2019 Leeuwarden binnen en volbrengt zo succesvol zijn Elfstedenzwemtocht. Wilt u nog even nagenieten van deze bijzondere prestatie? Bekijk dan ons fotoverslag. 

Klaar voor de start

Op 21 juni 2019 gaat de zwemmer rond 17.30 uur van start in de Swettehaven van Leeuwarden, de stad waar hij ook weer zal finishen. Uit het hele land zijn mensen naar de Friese hoofdstad gekomen om getuigen te zijn van dit bijzondere moment. Het is de 2e keer dat Van der Weijden zich waagt aan de zwemtocht, nadat hij zijn eerste poging in 2018 moet staken.

Eerste stempel

De eerste stempelplaats op de route is Sneek, met haar kenmerkende waterpoort. In deze stad haalt hij zijn eerste stempel rond 11 uur ’s avonds. Zoals u op de onderstaande foto kan zien zijn hier ook weer veel mensen op de been om dit moment met eigen ogen te zien.

Meezwemmen in Stavoren

Na Sneek zwemt hij direct door naar IJlst, waar hij even na middernacht arriveert. Daarna volgt Sloten, waar hij rond 05.00 uur aankomt. Kort daarvoor slaapt hij even. Tijdens deze Elfstedenzwemtocht wil Van der Weijden meer rust nemen, omdat hij bij zijn eerste poging zo uitgeput was dat hij moest stoppen. Na de eerste nacht vervolgt hij zijn weg naar de 4e stempelpost: Stavoren. Hier wacht hem een warm onthaal én krijgt hij gezelschap van mensen die een stuk met hem meezwemmen. Even lijkt het meezwemevenement in het water te vallen, omdat Maarten voorligt op schema, maar dit komt uiteindelijk toch allemaal goed.

Voor op schema

De 5e stempel ontvangt Maarten in Hindeloopen, waar het bijzonder druk is langs de waterkant en op de bruggen.

Workum is de volgende plaats op het programma. Op de onderstaande foto wordt zijn kaart voorzien van de 6e stempel.

De zwemmer ligt dan nog steeds voor op schema. In Bolsward zou hij eigenlijk pas om iets voor 1 uur ’s nachts aankomen, maar in plaats daarvan komt hij op 23.00 uur al binnen. Net voor Bolsward neemt hij een korte eetpauze, zodat hij weer even vooruit kan. Ook eten wil hij tijdens deze poging meer doen, zodat zijn lichaam genoeg energie heeft om door te blijven gaan.

Ontvangst door Sinterklaas

Na Bolsward volgt Harlingen, de stad die de helft van zijn zwemtocht markeert. In Harlingen wordt Maarten ontvangen door niemand minder dan Sinterklaas. De goedheiligman stempelt hier zijn kaart vanuit een bootje.

Met de hijskraan over de sluis

Na Harlingen zwemt Maarten van der Weijden door naar Franeker en vervolgens naar Dokkum. Op de waterweg tussen deze 2 steden krijgt Maarten van der Weijden hulp, want nabij het dorpje Wier ligt een sluis waar hij onmogelijk zelf overheen kan komen. Met een hijskraan wordt hij opgetild en aan de andere kant van de sluis weer in het water gelegd.

Druk in Dokkum

Op 24 juni komt Maarten aan in Dokkum, waar vermoedelijk iedereen vrij heeft genomen van het werk. De hele stad lijkt uitgelopen te zijn voor de Elfstedenzwemtocht, waardoor het bijzonder druk is aan de kant. Dat ziet u goed op onderstaande foto.


In Dokkum zijn ook  zijn dochters aanwezig, die natuurlijk de kans krijgen om hun vader even te groeten.

Over de finish

Zoals op bovenstaande foto te zien is, is het pak van Maarten niet helemaal meer in tact. Gelukkig is de eindstreep bijna in zicht, want na Dokkum rest hem alleen nog Leeuwarden; de finishplaats.
Hier wordt hij feestelijk onthaalt door het massaal toegestroomde publiek.

Elfstedenkruis van Elfstedenlegende Reinier Paping

Bij binnenkomst in Leeuwarden heeft van der Weijden 196 kilometer gezwommen. Niemand had er gek van opgekeken als hij dan niet meer in staat zou zijn zelf het water uit te komen, maar niets blijkt minder waar. Slechts met lichte ondersteuning komt Van der Weijden het water uit en loopt hij vervolgens naar zijn vrouw en dochters. Naast zijn gezin, is ook Elfstedentocht-winnaar Reinier Paping aanwezig. Hij groet Maarten meteen na zijn binnenkomst en spelt hem het Elfstedenkruis op. “Ik heb er geen woorden voor”, aldus Paping over de prestatie van Maarten.

Maarten van der Weijden wil met zijn zwemtocht geld ophalen voor kankeronderzoek. Dit is ook het doel van zijn 1e poging. De 2e editie van de Elfstedenzwemtocht levert tot nu toe 4 miljoen euro op.

(Bron: leeuwardercourant, RTL, NOS, ANP)

Geef een reactie