Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden begonnen aan laatste dag 11stedenzwemtocht

Zaterdag 18 augustus 2018 begint olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden aan de zwaarste opgave uit zijn carrière: de Elfstedentocht zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. De finish is inmiddels in zicht. Hoe vergaat het hem op de laatste dag?

Helemaal alleen

De 11stedenzwemtocht begint op 18 augustus in alle vroegte in Leeuwarden, wat ook altijd het startpunt is van de op de schaats gereden Elfstedentocht. Eigenlijk is het de bedoeling dat Van der Weijden tijdens de tocht wordt vergezeld door mensen die een stukje meezwemmen, maar dit kan niet doorgaan omdat de poepbacterie E.coli gevonden is in het water. Voor Van der Weijden zelf is dit echter geen reden om niet van start te gaan. “Liever buikgriep dan kankerpatiënten teleurstellen”, aldus de zwemmer.

Zware nacht

De eerste dag verloopt voorspoedig en Van der Weijden ligt prima op schema, maar in de nacht van zaterdag op zondag krijgt hij het zwaar. Mentaal zit hij er doorheen en zijn spieren beginnen pijn te doen, maar gelukkig wordt hij flink aangemoedigd vanaf de kant. Overal waar hij komt staan er mensen en er wordt massaal gehoor gegeven aan zijn oproep om de zwemroute te verlichten, zodat hij in het donker niet gaat hallucineren.

Maarten van der Weijden nacht

Toeschouwers verlichten de route voor van der Weijden.

Gesteund door publiek

Het enthousiasme van het toegestroomde publiek zorgt ervoor dat de 2e nacht voor Maarten van der Weijden een stuk soepeler verloopt dan de 1e. “Wat een mensen vannacht. Dat heeft hem zo erg geholpen. Want het gaat goed met hem. Is mentaal er beter bij en scherper dan met andere lange zwemtochten die we hebben gedaan”, aldus zijn coach Marcel van der Togt tegen de NOS.

doorkomst in Sneek

Maarten van der Weijden bij zijn eerste ‘stempelpost’ in Sneek.

 

Kom op Maarten

Aanmoediging langs de kant van het water.

Waar zwemt Maarten nu?

Momenteel zwemt Van der Weijden- hetzij met verminderde snelheid- tussen Franeker en Dokkum, een stuk is van zo’n 35 kilometer. In 1963 beleeft elfstedenlegende Reinier Paping tussen Franeker en Dokkum ‘de hel van het Noorden’. “Hij komt op een punt dat hij wil stoppen, maar daar moet hij toch proberen doorheen te gaan. Ik denk dat hij het nog zwaarder heeft dan ik had in 1963”, legt hij uit in een filmpje dat oud-schaatser Erben Wennemars plaats op het socialmediaplatform Instagram. Dokkum is de laatste doorkomstplaats voor finishplaats Leeuwarden. Hier zal Van der Weijden rond middernacht aankomen, zo’n 5 uur later dan gepland. Het zal dan ook bekend worden hoeveel geld hij in totaal heeft opgehaald met zijn zwemtocht. Op dit moment staat de teller al op 8 ton.

U kunt de hele 11stedenzwemtocht volgen via de livestream van de NOS.

Update 20-8-2018

Maarten van der Weijden heeft zijn 11stedenzwemtocht afgebroken door ziekte. Hij wordt momenteel naar het ziekenhuis gebracht om gecontroleerd te worden. Volgens een arts is het zoutgehalte in zijn lichaam te laag.

(Bron: NOS, ANP, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie