Maarten van der Weijden

Hartverwarmende reacties en 2,5 miljoen euro voor 11stedenzwemtocht Maarten van der Weijden

De 11stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden mag dan voortijdig tot een einde zijn gekomen, de reacties zijn er niet minder om. Na enkele uren uitgerust te hebben is de zwemmer op maandagavond 20 augustus 2018 in het bijzijn van duizenden mensen gehuldigd in Leeuwarden. Ook is het voorlopige bedrag bekend gemaakt dat hij bij elkaar gezwommen heeft.

2,5 miljoen euro opgehaald

Tijdens de huldiging in Leeuwarden is de voorlopige eindstand bekend gemaakt van Van der Weijdens zwemactie op de route van de Elfstedentocht. Op dat moment is er 2,5 miljoen euro opgehaald. Het geld is bedoeld voor onderzoek naar kanker en kan de komende dagen nog oplopen. Terwijl Van der Weijden voor de huldiging op een brancard naar het podium gereden wordt, zegt hij: “Ik ben heel blij in Leeuwarden te zijn. Het was een heel bijzondere tocht.”

Hartverwarmend

Na zijn tocht van in totaal 55 uur en 163 kilometer is Van der Weijden even voorbij het Friese Burdaard getopt. Zijn begeleidend arts acht het niet langer verantwoord om door te gaan. De zoutbalans in het lichaam van de zwemmer is verstoord geraakt. Door misselijkheid kan hij daarnaast geen medicijnen binnenhouden. Bovendien is hij in het water in slaap gevallen. Na een bezoek aan het ziekenhuis heeft hij een aantal uren geslapen en kan hij toch aanwezig zijn bij zijn huldiging. Van der Heijden: “Ik heb alles gegeven. Ik vind het hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn.” Op de vraag of hij dit nog een keer gaat doen, zegt hij: “Ik moet er niet aan denken.”

Maarten van der Weijden

Reactie Mark Rutte

Premier Mark Rutte noemt de prestatie van Maarten van der Weijden er één van ongekend formaat: “Als je je realiseert wat hij zelf heeft doorgemaakt. Hij is zo’n voorbeeld voor velen. Held is een te klein woord. Een reus, dat is hij. Van alle reuzen die we de afgelopen dagen in Friesland hebben gezien is hij wel de allergrootste.”

Maarten van der Weijden

Huldiging in Waalwijk

Ook in de woonplaats Waspik (gemeente Waalwijk) van Maarten van der Weijden volgt nog een huldiging. Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk heeft dat aangekondigd. “De hele gemeente Waalwijk is zo trots als een pauw met zo’n inwoner”, aldus de burgemeester. Waar en wanneer de huldiging zal zijn, maakt de burgemeester later bekend.

(Bron: ANP)

Geef een reactie