Peter, Niet Zonder Ons

“Ik heb door Niet Zonder Ons meer over Alzheimer geleerd”

Meer dan een maand lang heeft de Nederlandse tv-kijker de 6 deelnemers aan Niet Zonder Ons kunnen volgen in hun weg naar de werkvloer. Nu het programma tot een einde komt blikken wij samen met deelnemer Peter terug.

Altijd bezig

Op 3 februari 2020 maakt Nederland kennis met de 72-jarige Peter uit Amsterdam. 35 jaar lang verkoopt deze ras-Jordanees stoffen op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, maar moet hiermee stoppen als de stoffenleverancier failliet gaat. Daarna verzorgt hij samen met zijn vrouw Mirza de catering voor feestjes van vrienden.

Minder leuk

In 2018 krijgt Peter de diagnose Ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie. Deze diagnose betekent een keerpunt in zijn leven. “Ik had een leuk en regelmatig leven met leuk werk, maar dat is nu helaas afgelopen”, blikt hij terug. Omdat Alzheimer een progressieve ziekte is kan beter steeds meer dingen minder goed. “Dat maakt het wel minder leuk, want ik ben graag bezig.”

Terug in de keuken

Een programma als Niet Zonder Ons komt voor Peter dan ook als geroepen, want hierin wordt voor 6 mensen met een al dan niet aangeboren hersenaandoening een nieuwe baan gezocht. Zo ook voor Peter. Hij komt samen met mededeelnemers Arie en Hans bij het Amsterdamse culturele centrum  CC Amstel terecht. Omdat Peter de afgelopen jaren in de catering heeft gewerkt begint hij in de keuken van het restaurant.

Positieve reacties

In de laatste aflevering is te zien dat Peter een andere werkplek heeft gekregen, maar hij komt nog geregeld langs bij CC Amstel. “Dan komt hij gewoon even binnen om te kletsen”, aldus Mieke Puijk, zakelijk leider en coördinator van de horeca-afdeling aldaar. U zou kunnen stellen dat meedoen aan Niet Zonder Ons en zijn kennismaking met CC Amstel Peters leven dus hebben verbreed.  Hij is dan ook blij dat hij mee heeft gedaan. “Ik vond Niet Zonder Ons een goed project. Soms was het iets te veel voor mij, maar ik vond het belangrijk om via deze weg de taboe rondom dementie te doorbreken. Ik heb ook veel positieve reactie gekregen van mensen.”

Niet Zonder Ons heeft hem dus een nieuwe werkplek opgeleverd, maar dat is niet alles. “Ik heb zelf ook meer over Alzheimer geleerd door het programma.”

‘Begeleiding is nodig’

Peter zou andere mensen met de Ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie willen adviseren om niet thuis te blijven zitten. Om deze mensen vooruit te helpen is het volgens Peter erg belangrijk dat zij passende hulp krijgen bij het zoeken naar een nieuwe baan. “Mensen moeten sowieso begeleiding krijgen bij hun werk en de juiste hulp bij het zoeken ernaar. Bijvoorbeeld van het project DemenTalent.” Daarnaast is het volgens hem ook belangrijk dat bedrijven hun deuren openen voor mensen met een hersenaandoening. Deze mening deelt Mieke van CC Amstel met hem. “Het zou mooi zijn als bedrijven geïnspireerd raken door Niet Zonder Ons en zien hoezeer zij mensen met een hersenaandoening kunnen helpen.”

Heeft u vragen over werken met een hersenaandoening? Dan kunt u contact opnemen met de Hersenstichting. Zij zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 14.00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 070 – 209 22 22. Op de maandag na de uitzending zijn zij op hetzelfde nummer bereikbaar van 21.30 t/m 22.30 uur. 

Het programma Niet Zonder Ons is te zien vanaf 3 februari 2020 (6 afleveringen) om 21.30 uur op NPO 1. Lees de verhalen van de deelnemers en leer hen beter kennen.

Geef een reactie