Peter, Niet Zonder Ons

Niet Zonder Ons: Peter uit Amsterdam

Het programma Niet Zonder Ons volgt 6 mensen met een hersenaandoening die thuis zijn komen te zitten en weinig om handen hebben. De 6 deelnemers vertegenwoordigen een vergeten groep, zonder perspectief op een zinvolle of actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog veel capaciteiten hebben en nog zoveel mogelijk uit het leven willen halen.

Een fijne plek

Eén van hen is de 72-jarige Peter. Peter is getrouwd met Mirza. Uit een eerder huwelijk heeft hij 2 dochters. Mirza heeft uit een eerder huwelijk 2 zoons. De grote trots van Peter en Mirza is hun grote achtertuin van hun appartement. Hij staat vol bloemen en planten en is voor Peter een belangrijke en fijne plek om te zijn.

Op de markt op de Albert Cuyp

Ras-Jordanees Peter verkoopt 35 jaar lang stoffen op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Hij stopt uiteindelijk omdat de stoffenleverncier failliet gaat. Mirza kan lekker koken en verzorgt regelmatig de catering voor feestjes van vrienden. Peter helpt dan mee bij de voorbereidingen.

Ziekte van Alzheimer

In juni 2018 krijgt Peter de diagnose ziekte van Alzheimer. Voor zijn vrouw Mirza een opluchting en bevestiging. Zij vermoedt al jaren dat er iets niet klopt. Peter moet nog altijd erg wennen aan de situatie. Hij raakt regelmatig de draad kwijt in een gesprek en herhaalt zichzelf vaak. Spullen kan hij soms niet meer terugvinden of hij raakt ze echt kwijt. Nog regelmatig maakt hij een rondje over de Albert Cuyp. De ‘oude rotten’ die hem nog kennen zeggen gedag, maar vaak weet Peter al niet meer hoe ze heten.

Nuttig zijn

Ondanks dat Peter weet wat hij heeft, wil hij niet bij de pakker neerzitten. Helpen en klaarstaan voor anderen zit in zijn aard. Het helpen van anderen geeft niet alleen voldoening, het is ook een toetsing van zijn eigen gesteldheid. Hij wil graag nuttig zijn en mist nu een goede dagbesteding.

Peter, en alle andere deelnemers, is te zien in het programma Niet Zonder Ons wat te zien is vanaf 3 februari 2020 (6 afleveringen) om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie