werken met een hersenaandoening

Werken met een hersenaandoening

Het MAX-programma Niet Zonder Ons volgt 6 mensen met een hersenaandoening. De deelnemers vertegenwoordigen een vergeten groep, zonder perspectief op een zinvolle of actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog veel capaciteiten hebben. Werken en deelnemen aan de maatschappij is zo belangrijk en voorkomt een isolement. Maar wat zijn de mogelijkheden om te werken met een hersenaandoening? En wat kunnen werkgevers betekenen?

Blijvende gevolgen

Wie een hersenaandoening krijgt na bijvoorbeeld een ongeval, hartstilstand, beroerte of hersentumor, kan blijvend last houden van de gevolgen. De lichamelijke gevolgen zijn doorgaans direct zichtbaar. Maar de cognitieve gevolgen zijn vaak niet meteen te zien en te merken. En juist die gevolgen maken het niet altijd makkelijk om bijvoorbeeld het werk weer te hervatten. Ze komen soms veel later aan het licht of alleen onder bepaalde omstandigheden. Het komt dan ook geregeld voor dat mensen met hersenletsel verkeerd beoordeeld worden door bijvoorbeeld de arts bij het UWV.

Gevolgen voor op de werkplek

Merkbaar door en voor de omgeving is één, maar merkbaar voor de werknemer zelf, is nog een heel ander verhaal. Omdat de werknemer doorgaans het liefst zo snel mogelijk op het oude niveau weer aan het werk wil, is de kans groot dat hij of zij zich overschat. In veel gevallen is het oude niveau niet meer haalbaar en moeten werkgever en werknemer de mogelijkheden herontdekken. En dat kan voor beide partijen voor de nodige stress en frustratie zorgen.

Hulp bij de re-integratie

Omdat aan de buitenkant niets is te zien, kan de werknemer met hersenletsel onbegrip ervaren van collega’s en werkgever. Het is daarom belangrijk om de cognitieve gevolgen, de herontdekte mogelijkheden en de belastbaarheid van de werknemer goed in kaart te brengen. Het is van groot belang (en ook de plicht van de werkgever) om ervoor te zorgen dat de werknemer direct vanaf het begin van (her)intreden goede begeleiding krijgt van de werkgever. Re-integreren is een proces van vallen en opstaan en een ideaal moment is er waarschijnlijk niet. Dit kan alleen als alle partijen, werknemer, werkgever en bedrijfsarts, het samen eens zijn.

Aanpassingen

Mocht bij de re-integratie duidelijk worden dat de werkplek of -omstandigheden aanpassingen nodig hebben, dan kan de werkgever samen met de werknemer hier in sommige gevallen een beroep doen op het UWV . Denk hierbij aan een aangepaste stoel, -bureau, ondersteuning bij vervoer, aanpassing van de arbeidsvoorwaarden en scholing. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, maar dat kan het UWV u vertellen. Kijk voor meer informatie, voor zowel werkgever als werknemer, op de website Werken met hersenletsel.

Heeft u vragen over werken met een hersenaandoening? Dan kunt u contact opnemen met de Hersenstichting. Zij zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 14.00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 070 – 209 22 22. Op de maandag na de uitzending zijn zij op hetzelfde nummer bereikbaar van 21.30 t/m 22.30 uur. 

Het programma Niet Zonder Ons is te zien vanaf 3 februari 2020 (6 afleveringen) om 21.30 uur op NPO 1. Lees de verhalen van de deelnemers en leer hen beter kennen.

(Bron: Hersenstichting / Werken met hersenletsel)

Geef een reactie